Παρασκευή 2 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχίζεται η δύσκολη επέλαση των ινδικών στρατευμάτων

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. -

Με σφοδρότητα συνεχίστηκαν και χτες οι αεροπορικές επιδρομές της ινδικής πολεμικής αεροπορίας σε πιθανές θέσεις εισβολέων στις χιονισμένες κορυφές των Ιμαλαϊων. Την ίδια στιγμή, με ένταση μαίνονταν και οι μάχες στο έδαφος καθώς στόχος του ινδικού στρατού, όπως τόνισαν ανώτεροι αξιωματούχοι του, είναι να μη δοθεί χρόνος για αναδιοργάνωση και ξεκούραση στους εισβολείς. Παράλληλα, το Νέο Δελχί απέρριψε την πακιστανική πρόταση ανάληψης διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας από τρίτη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανενός είδους διάλογος αν δεν εγκαταλείψουν το ινδικό έδαφος οι εισβολείς.

Χωρίς σταματημό τα ινδικά μαχητικά αεροσκάφη σφυροκοπούσαν, χθες τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας, τις θέσεις των εισβολέων στις κορυφές των Ιμαλαϊων, πετυχαίνοντας να θέσουν σχεδόν υπό τον πλήρη έλεγχό τους το σημαντικότερο συνοριακό αυτοκινητόδρομο του Κασμίρ. Οπως δήλωνε ο Σμήναρχος Ρ. Κ. Ντίνγκρα, στόχος του ινδικού στρατού είναι να μην έχουν τον χρόνο οι 700 εναπομείναντες, σύμφωνα με τις ινδικές εκτιμήσεις, εισβολείς να ξεκουραστούν ή να αναδιοργανωθούν, προκειμένου να εγκαταλείψουν το γρηγορότερο το ινδικό έδαφος.

Σχετικά γρήγορο τερματισμό των συγκρούσεων προέβλεψε, εμμέσως, και ο Ινδός υπουργός Εσωτερικών Λαλ Κρίσνα Αντβανί, ο οποίος ολοκλήρωσε, χτες, τη διήμερη περιοδεία του στα στρατόπεδα προσφύγων από τις βομβαρδιζόμενες περιοχές του Κασμίρ, που έχουν στηθεί στο Σριναγκάρ. Ο Αντβανί δήλωσε ότι τα ινδικά στρατεύματα έχουν, ήδη, καταφέρει να "έχουν με την πλάτη στον τοίχο τους εισβολείς και είναι εμφανές ότι δεν απέχει πολύ η στιγμή που θα υποχωρήσουν ολοκληρωτικά, απομακρύνοντας και το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της σύρραξης".

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίντερ Σινγκ Τζασάλ ανακοίνωνε ότι το Νέο Δελχί απέρριψε την πακιστανική πρόταση για συνάντηση στρατιωτικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών, επιμένοντας στην πάγια θέση του ότι δεν πρόκειται να αρχίσει καμία διαπραγμάτευση αν δεν αποχωρήσουν πλήρως από το ινδικό Κασμίρ οι εισβολείς. Ο Τζασάλ επανέλαβε, επίσης, ότι η ινδική ηγεσία δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμία ξένη διαμεσολάβηση. Η κατηγορηματική αυτή απάντηση αφορούσε, κυρίως, την προσφορά της Μόσχας να αναλάβει, εφόσον συμφωνούν και οι δύο πλευρές, μεσολαβητική πρωτοβουλία, που διατυπώθηκε μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Ραχμάνιν. Εκκληση για άμεση αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά και σεβασμό της Γραμμής Ελέγχου που χωρίζει το Κασμίρ από το 1972 απηύθυνε, χθες, προς Νέο Δελχί αλλά και προς Ισλαμαμπάντ η Κίνα. Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζανγκ Κιγιουέ, εγκαταλείποντας τη σιωπή, εξέθεσε, έστω και εμμέσως, για πρώτη φορά τους δύο αυτούς μήνες των συγκρούσεων το σύμμαχο Πακιστάν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει παραβιάσει τη Γραμμή Ελέγχου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ