Παρασκευή 2 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Αμερικανικές νουθεσίες...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αξιοπρόσεκτο, για την αποτίμηση των αμερικανικών "αναμονών" από την Αγκυρα, είναι ένα χτεσινό κύριο άρθρο της "Washington Post", εφημερίδας η οποία ανέκαθεν εξέφραζε απόψεις προσκείμενες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Το κείμενο αναφέρει ότι η τουρκική ηγεσία αντιμετωπίζει μια "δύσκολη επιλογή", αναφερόμενη στο "δίλημμα" της εκτέλεσης ή όχι της ποινής του θανάτου δι' απαγχονισμού που το δικαστήριο κρατικής ασφαλείας του νησιού Ιμραλί επέβαλε στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ενδεχόμενη εκτέλεση της θανατικής ποινής, που αποφάσισε το κρατικό δικαστήριο, ίσως προκαλέσει νέο κύμα βίας και απομακρύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την Ευρώπη, σημειώνει η εφημερίδα. Αξιοσημείωτη η "σύμπτωση απόψεων" με τους "Times" του Λονδίνου, που σε προχτεσινό άρθρο τους καλούσαν για μια πολιτική "του να μην κάνει τίποτε" η Αγκυρα και να περιμένει ώστε "να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις και τα πάθη" (!).

Η "Post" πάντως σημειώνει ότι "εάν η Τουρκία αποδεχτεί την προσφορά του Οτσαλάν να μετεξελιχθεί σε δημοκράτη πολιτικό, πρόθυμο να υπηρετήσει το τουρκικό κράτος, τότε παρουσιάζεται μια ευκαιρία για περιορισμό του ακραίου κουρδικού εθνικισμού". Παρά ταύτα, οι Τούρκοι "δικαιολογούνται" να αντιμετωπίζουν διστακτικά την προσφορά του Οτσαλάν και να ανησυχούν για τις συνέπειες που θα είχε η ανάληψη ενός τέτοιου εθνικού ρίσκου και η αποδοχή ως συνομιλητή ενός ανθρώπου και ενός κινήματος που αναμφισβήτητα ευθύνεται για σοβαρές "παραβιάσεις"...

Αλλά όμως "αυτός δεν είναι λόγος για να απορρίψουν την προσφορά του Οτσαλάν", τονίζει η "Post", υποστηρίζοντας ότι "οι Τούρκοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πολύ δύσκολη απόφαση που πολλοί από αυτούς που τους κατηγορούν δε θα έπαιρναν". Αφού η διαδικασία έφεσης οδηγεί την υπόθεση στα δικαστήρια, το Κοινοβούλιο και τον Πρόεδρο, υπάρχει χρόνος και πολιτικός χώρος για τη λήψη μιας μετρημένης εθνικής απόφασης και επιτρέπει στον πολιτικό κόσμο να "αποφανθεί" για ένα τόσο σημαντικό για τη χώρα ζήτημα... Στο ενδιάμεσο διάστημα, η εφημερίδα καλεί τον Οτσαλάν και τους υποστηρικτές του να αποδείξουν την "ειλικρίνεια των προθέσεών τους" (!) για περιορισμό των απαιτήσεών τους, αποδεχόμενοι αντί της απόλυτης ανεξαρτησίας που ζητούσαν, την εξασφάλιση ευρέων πολιτικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων.

Στο άρθρο εκτιμάται ότι είναι ανάγκη να αποδείξουν "έμπρακτα" οι Κούρδοι ότι δεν πρόκειται απλά για μια προσπάθεια εντυπωσιασμού, που έγινε για να επηρεάσει το αποτέλεσμα της δίκης. Αλλά για να "επιτευχθεί" αυτό, συνεχίζει η εφημερίδα, απαιτείται αρχικά "η αποφυγή βίας από ή κατά της μειοψηφίας των Τούρκων κουρδικής εθνικότητας που ανήκουν στο κόμμα του κ. Οτσαλάν και εν συνεχεία να ακολουθήσει διάλογος, κάτι που υποστηρίζουν και οι ΗΠΑ".

Το κύριο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας ολοκληρώνεται με το συμπέρασμα ότι η δίκη μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία της "αναζήτησης μιας συμφιλίωσης". Που θα βόλευε μια χαρά τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή - εννοείται...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ