Παρασκευή 2 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
"Εκδικητική ειρήνη"

ΠΡΙΖΡΕΝ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΜΠΑΡΙ.

Χάος εξακολουθεί να επικρατεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της σερβικής επαρχίας. Οι Σέρβοι είναι ο "καλύτερος στόχος για να εξασκηθούν στη σκοποβολή" οι άντρες του UCK, όπως και οι Τσιγγάνοι. Οι συμμορίες Αλβανών αλωνίζουν και η εκδίκηση είναι αυτοσκοπός. Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ παραμένουν στο ίδιο έργο πάντα κακοί θεατές.

Αλλοι τρεις Σέρβοι βρήκαν φρικτό θάνατο χθες στο Κοσσυφοπέδιο, ανέφερε χτες ο εκπρόσωπος του γραφείου πληροφοριών της σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας,Σρέτεν Ζίβκοβιτς,χωρίς αυτές οι πληροφορίες να είναι δυνατόν να διασταυρωθούν από άλλες πηγές. Συγκεκριμένα ο Ζίβκοβιτς ανέφερε ότι το πρώτο περιστατικό έλαβε χώρα χτες στο χωριό 30 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας της σερβικής επαρχίας Πρίστινα, και πρόκειται για δύο Σέρβους πολίτες που δολοφονήθηκαν, επειδή οδηγούσαν ένα φορτηγό με πινακίδες της πόλης Κραγκούγιεβατς και είχαν προσληφθεί από μία οικογένεια Σέρβων Κοσσοβάρων, για να μετακομίσουν προς το βορρά και να διαφύγουν από τους διωγμούς που υφίστανται. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τη μήνιν των Αλβανών Κοσσοβάρων, οι οποίοι πυροβόλησαν πολλάκις, με αποτέλεσμα οι δύο Σέρβοι να χάσουν τη ζωή τους. Επίσης την Τετάρτη ένας Σέρβος αγρότης δολοφονήθηκε στο κεντρικό Κόσσοβο, στο χωριό Λιβαντίτσε, επειδή αγνόησε τις προσταγές των αντρών του UCK να εγκαταλείψει την εστία του.

Ωστόσο, η μοίρα και των Τσιγγάνων του Κοσσυφοπεδίου εξακολουθεί να είναι συνυφασμένη με αυτή των Σέρβων που ακολουθούν το δρόμο της προσφυγιάς. Με ένα σαπισμένο πλοιάριο περίπου 250 Κοσσοβάροι πρόσφυγες, Τσιγγάνοι στην πλειονότητά τους, έφτασαν στις ιταλικές ακτές χτες τα ξημερώματα, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της ιταλικής ακτοφυλακής, ενώ διευκρίνισαν ότι περισσότερα από 100 ήταν παιδιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κύματα των Ρόμα, των Τσιγγάνων του Κοσσυφοπέδιο, που φεύγουν από το Κόσσοβο για να γλιτώσουν από τους διωγμούς των Αλβανών Κοσσοβάρων διαρκώς διογκώνονται. Εκτός από τη Σερβία, ένας ακόμα προορισμός των Ρόμα είναι και οι ακτές της Αδριατικής. Τις τελευταίες τρεις μέρες πάνω από χίλιοι Τσιγγάνοι προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα διά θαλάσσης στην Ιταλία, κυρίως προερχόμενοι από το Πετς και την Πρίστινα.

Αν και τα περιστατικά συνεχίζονται, οι υπεύθυνοι διαφόρων περιοχών του UCK προσπαθούν, με εμμονή σε κάποιες περιπτώσεις, να αποποιηθούν τις ευθύνες για τις δολοφονίες, τις λεηλασίες, τις πυρπολήσεις... και αποδίδοντας αυτά τα "ατυχή περιστατικά" στο χάος που επικρατεί και στους Αλβανούς - από την Αλβανία - που εισρέουν μαζικά στο Κοσσυφοπέδιο, φορώντας μάλιστα τις στολές του UCK, χωρίς να αντιμετωπίσουν προβλήματα να αναγνωριστούν, αφού όπως τονίζουν εκπρόσωποι του UCK "οι στολές πωλούνται στο Κούκες στην Αλβανία για 30 δολάρια και οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει". Χωρίς να εξαιρείται από μέρος της πραγματικότητας που επικρατεί στο Κόσσοβο, εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της και φυσικά όχι το όλον...

Ανάλογα "σενάρια" υποστηρίζει και η αλβανική αστυνομία, ενώ και ο Γερμανός λοχαγός Νόρμπερτ Σίντλερ,μέρος της γερμανικής δύναμης που έχει έδρα το Νότιο Κοσσυφοπέδιο έσπευσε να υπερθεματίσει, τονίζοντας ότι οι Γερμανοί στρατιώτες καθημερινά σταματούν αμάξια και φορτηγά που έχουν προορισμό την Αλβανία που είναι φορτωμένα με πράγματα, τα οποία υπολογίζουν ότι είναι προϊόντα κλοπής, αλλά λέγοντας ότι οι στρατιώτες της KFOR δεν έχουν δικαιοδοσία να συλλάβουν ουδένα απλώς και μόνο γιατί έχουν υποψίες.

Ωστόσο, και η μαύρη αγορά οργιάζει. Στην πόλη Πρίζρεν αγρότες από την Αλβανία πωλούν λαχανικά και φρούτα, αλλά και τυποποιημένα τρόφιμα σε εξωφρενικές τιμές, πολλά από τα οποία θεωρούνται ότι προέρχονται από τα προσφυγικά στρατόπεδα και έχουν κλαπεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ