Παρασκευή 2 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Να σωθεί η ζωή του Α. Οτσαλάν

Ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς - Βόρειας Πράσινης Αριστεράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Ομοσπονδιακή Ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς-Βόρειας Πράσινης Αριστεράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαμαρτύρεται έντονα κατά της καταδίκης σε θάνατο του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Η ποινή που επιβλήθηκε από το Κρατικό Δικαστήριο Ασφαλείας περιφρονώντας τις ίδιες τις αρχές ενός Κράτους Δικαίου, είναι μια σοβαρή πράξη, που εγείρει μια νόμιμη συναισθηματική φόρτιση στους κόλπους της κουρδικής κοινότητας, στους Τούρκους προοδευτικούς και στο σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Η εκτέλεση της θανατικής καταδίκης σε βάρος του Αμπντουλάχ Οτσαλάν θα απομάκρυνε την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα έθετε σε αμφισβήτηση τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Οι ευθύνες των αρχών της Ευρώπης είναι άμεσα εμπλεγμένες, καθώς πρόκειται για ένα κράτος - μέλος του ΟΑΣΕ, του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, που υιοθέτησε μια Ευρωπαϊκή Συνθήκη των δικαιωμάτων του ανθρώπου που απαγορεύει τη θανατική ποινή.

Σύμφωνα με τις σαφώς ορισμένες αρχές από τους διεθνείς οργανισμούς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητούμε από τις Αρχές της Αγκυρας να επανεξετάσουν τη δικαστική αυτή απόφαση και να εκμεταλλευτούν μια αληθινή ευκαιρία να ανοίξουν μια πόρτα στην ειρήνη και στη συμφιλίωση, μέσα σε μια χώρα όπου ο συνεχιζόμενος πόλεμος ενάντια στον κουρδικό λαό έχει προκαλέσει χιλιάδες θύματα.

Η Ομάδα της ΕΕΑ-ΠΒΑ απευθύνει έκκληση στην εν ενεργεία προεδρία του Συμβουλίου, προκειμένου να παρέμβει προς αυτήν την κατεύθυνση με άμεσο τρόπο στις τουρκικές Αρχές.

Η Ομάδα μας τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής και ειρηνικής διευθέτησης του κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία, που θα βασίζεται στον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων, στην επιστροφή των προσφύγων και των απομακρυσθέντων πληθυσμών στις περιοχές της καταγωγής τους, στην αναγνώριση των πολιτικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων του κουρδικού λαού στο πλαίσιο ξεκάθαρων θεσμών που δε θα αμφισβητούν την εδαφική ακεραιότητα του τουρκικού κράτους. Γενικότερα, προτείνουμε τη διεξαγωγή μιας διεθνούς Διάσκεψης με θέμα τους εμπλεκομένους λαούς και την ειρήνη στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ