Παρασκευή 2 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
Β. ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Παράταση των συνομιλιών μπροστά στο αδιέξοδο

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Απεγνωσμένες προσπάθειες διάσωσης της προσέγγισης που έχει επιτευχθεί ανάμεσα σε Προτεστάντες και Καθολικούς μέσω της περσινής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, καθώς και των σχεδίων σχηματισμού κοινής κυβέρνησης καταβάλλουν οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν, παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις τόσο του ηγέτη των Ενωτικών του Ωλστερ όσο και του Σιν Φέιν.

Ολιγόωρη παράταση στις συνομιλίες για την επισφράγιση της ειρηνευτικής συμφωνίας στη Β. Ιρλανδία με το σχηματισμό ενωτικής κυβέρνησης έδωσε, τελικά, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ο Τόνι Μπλερ, χτες το μεσημέρι, λίγη ώρα πριν την επανάληψη των συνομιλιών, υπογράμμιζε ότι έχει ήδη επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος και η οριστική επίλυση των διαφορών είναι πάρα πολύ κοντά. Επιπλέον, σε μια προσπάθεια άσκησης περαιτέρω πίεσης, ο Μπλερ "υπενθύμισε" τόσο στους Προτεστάντες όσο και στους Καθολικούς ότι θα είναι "ασυγχώρητη η αδυναμία κατάληξης σε μέση λύση". Αναλόγως εκφράστηκε και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, ο οποίος εκτίμησε ότι "είναι ελάχιστα πλέον τα ζητήματα που μένει να διευθετηθούν". Οπως έγινε γνωστό και Προτεστάντες και Καθολικοί συμφώνησαν, και πάλι, στην ολοκλήρωση του αφοπλισμού τόσο των παραστρατιωτικών προτεσταντικών οργανώσεων όσο και του IRA μέχρι το Μάη του 2000.

Εντούτοις, εντελώς διαφορετική άποψη είχαν οι ηγέτες των άμεσα εμπλεκομένων, ο Ντέιβιντ Τριμπλ των Ενωτικών του Ωλστερ και ο Τζέρι Ανταμς του Σιν Φέιν, πολιτικού σκέλους του IRA. Ο Τριμπλ επανέλαβε την πάγια θέση ότι ο IRA θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα παραδώσει όλο του τον οπλισμό πριν το Σιν Φέιν αναλάβει κυβερνητικές θέσεις. Από την πλευρά του, ο Ανταμς υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα αφοπλισμού πριν την επιβεβαίωση, από τα γεγονότα, της τήρησης των συμφωνημένων και υπογράμμισε ότι δεν έχει αναλάβει καμία σχετική δέσμευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ