Παρασκευή 2 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Δυσκολίες συγκρότησης ενιαίου αριστερού συνασπισμού

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Θα σταθεί δυνατό να συγκροτηθεί ενιαίος αριστερός συνασπισμός; Αυτό το ερώτημα μπαίνει έντονα τελευταία στη Ρωσία.

Δεν προχωράει η δημιουργία του ενιαίου συνασπισμού του ΚΚΡΟ και του ΚΕΚΡ. Παρότι είχε καθοριστεί από τα πριν η μέρα και η ώρα των συναντήσεων στην έδρα της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, που έχει αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δεν ήρθε στη συνάντηση. Ο πρώτος γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ Βίκτορ Τιούλκιν, έρχεται κάθε φορά από το Λένινγκραντ (έδρα του ΚΕΚΡ) και δηλώνει ότι το κόμμα και οι σύμμαχοί του είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν την απόφαση της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ για τη δημιουργία ενιαίου μπλοκ.

Σε μια πρόσφατη συνάντηση των δύο κομμάτων, στη θέση του Γ. Ζιουγκάνοφ ήρθε ο Βίκτορ Ζόρκαλτσεφ, ο οποίος διατύπωσε όρους όπως: Το μπλοκ θα πρέπει να ονομαστεί μονοσήμαντα "ΚΚΡΟ" και στην εκλογική λίστα των υποψηφίων από το ΚΕΚΡ θα συμπεριληφθούν οι υποψήφιοι που θα προτείνει το ίδιο το ΚΚΡΟ. Ο Τιούλκιν πρότεινε να ονομαστεί το μπλοκ "Κομμουνιστές της Ρωσίας" και το ΚΕΚΡ θα αποφασίσει μόνο του ποιους θα προτείνει στη λίστα των υποψηφίων. Οι συνομιλίες δεν κατέληξαν σε κάποιο αποτέλεσμα, αφού ο εκπρόσωπος του Ζιουγκάνοφ δεν είχε την εξουσιοδότηση να αποφασίσει. Οπότε το ζήτημα της συγκρότησης ενιαίου συνασπισμού του ΚΚΡΟ και του ΚΕΚΡ μένει ανοιχτό.

Δυσάρεστα νέα έρχονται και από την άλλη πτέρυγα της αντιπολίτευσης. Η δήλωση ότι το ΚΚΡΟ και η Λαϊκοπατριωτική Ενωση Ρωσίας θα κατέβουν στις εκλογές σε τρεις πτέρυγες, που είχε κάνει ο Ζιουγκάνοφ ακόμα πέρσι το φθινόπωρο, έκανε όλους τους εν δυνάμει συμμάχους να επεξεργαστούν τη στρατηγική και την τακτική τους στην εκλογική εκστρατεία. Στις 30 του Ιούνη ο πρόεδρος του Αγροτικού Κόμματος Ρωσίας Μιχαήλ Λαψίν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το κόμμα του θα κατέβει αυτοτελώς στις εκλογές, επειδή οι κομμουνιστές αποφάσισαν πέρσι το φθινόπωρο να κατέβουν σε τρεις πτέρυγες. Ο Λαψίν σημείωσε ότι οι αγροτικοί δεν μπορούν να βρίσκονται "σε εξαρτημένη κατάσταση" και ότι "είναι ανάξιο να είσαι ουρίτσα και να βλέπεις πίσω από την πλάτη ηγέτη άλλου κόμματος". Ομως ο επικεφαλής της Βουλευτικής Ομάδας του Αγροτικού Κόμματος στη Δούμα, Νικολάι Χαριτόνοφ, θεωρεί ότι οι αγροτικοί πρέπει να πάνε στις εκλογές μαζί με το ΚΚΡΟ, ακόμα περισσότερο που το ΚΚΡΟ έχει προτείνει στους συμμάχους του να τους συμπεριλάβει στη λίστα του.

Στο μεταξύ, οι ηγέτες του ΚΚΡΟ άρχισαν να τονίζουν πάλι ότι όλη η αντιπολίτευση πρέπει να κατέβει σε ενιαίο συνασπισμό στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Αυτές οι προτάσεις ακούστηκαν αφού έγινε γνωστό ότι διεξάγονται εντατικές συνομιλίες τριών ηγετών της αντιπολίτευσης: του Σεργκέι Μπαμπούριν (Ρωσική Παλλαϊκή Ενωση), του Βίκτορ Τιούλκιν (ΚΕΚΡ) και του Βίκτορ Ιλιούχιν (Κίνημα Στήριξης του Στρατού, της Αμυντικής Βιομηχανίας και της Πολεμικής Τέχνης).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ