ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής

Ξεκινούν αύριο, Σάββατο, οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στη θυσία των 200 πατριωτών - κομμουνιστών που εκτελέστηκαν, Πρωτομαγιά του '44, στο Σκοπευτήριο Καισαριανής. Με τα μηνύματα της θυσίας των 200, σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ, ο Δήμος Καισαριανής μαζί με τις Πανελλήνιες Οργανώσεις Εθνικής Αντίστασης και Θυμάτων Κατοχής, διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων από αύριο, μέχρι και την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα:

- Το Σάββατο 1 Μάη, στις 5 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί λαϊκός ανώμαλος δρόμος "Ναπ. Σουκατζίδης", με εκκίνηση από το Σκοπευτήριο και άφιξη στην πλατεία της Καισαριανής.

- Στις 8 μ.μ. της ίδιας μέρας θα γίνει η άφιξη στο Σκοπευτήριο, της λαμπαδηδρομίας από το Χαϊδάρι. Στις 8.30 μ.μ., στο Σκοπευτήριο, στο χώρο των εκτελέσεων, θα γίνει καλλιτεχνική εκδήλωση όπου θα διαβαστεί ο "Επιτάφιος" του Γ. Ρίτσου από την ηθοποιό Δ. Χατούπη, ενώ θα τραγουδήσουν ο Α. Καλογιάννης και η Σ. Μιχαηλίδου.

- Την Κυριακή 2 Μάη, στις 10 π.μ. θα ξεκινήσει πορεία από το παλιό Δημαρχείο (Υμηττού 57) προς το χώρο των εκτελέσεων του Σκοπευτηρίου, όπου και θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση.

- Στις 8 μ.μ. διοργανώνεται εκδήλωση στην πλατεία Καισαριανής με τη συμμετοχή της ορχήστρας νέων, της χορευτικής ομάδας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου. Θα ακολουθήσει λαϊκή συναυλία με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών.

- Την Τετάρτη, 5 Μάη, στις 5 μ.μ.,θα γίνει φιλικός αγώνας στο γήπεδο της Νήαρ Ηστ, μεταξύ της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου της ΑΕΚ και της μεικτής Ακαδημίας των ομάδων της Καισαριανής, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την ενίσχυση του σερβικού λαού.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΥΔΑΠ
Ιδιωτικοποίηση σημαίνει πανάκριβο νερό

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην Επιχείρηση

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και η χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, εναντίον της κυβερνητικής απόφασης για την ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης, που θα έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι του Λεκανοπεδίου να πουν το νερό - νεράκι.

Οι εργαζόμενοι, στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο θέατρο "Γκλόρια", διαδηλώνοντας την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους (τέτοια απόφαση αναμένεται να πάρει η Ομοσπονδία σήμερα ή τη Δευτέρα) μέχρις ότου η κυβέρνηση αποσύρει το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης.

Οπως φαίνεται, πάντως η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμη και στην ιδιωτικοποίηση του νερού που πίνουμε, με κάθε τρόπο. Αυτό αποδεικνύει και η περιφρόνηση με την οποία αντιμετώπισε τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, όταν πήγαν στο γραφείο του για να συζητήσουν, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου. Ο υπουργός αρνήθηκε ουσιαστικά να τους δεχτεί και να συζητήσουν, έστω και για πέντε λεπτά όπως του ζήτησαν, με πρόσχημα τη συμμετοχή του (μετά από αρκετή ώρα) στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδας! Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θ. Ζαχαρόπουλος, κατήγγειλε τη στάση αυτή του υπουργού την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη.

Νωρίτερα ο Θ. Ζαχαρόπουλος, μιλώντας στη συγκέντρωση, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ διαφωνούν με οποιοδήποτε σχέδιο της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση, που φέρνει την επιχείρηση πολλά χρόνια πίσω, στην εποχή της αλήστου μνήμης "Ούλεν". Στάθηκε ιδιαίτερα στις επιπτώσεις που θα έχει η ιδιωτικοποίηση στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, οι οποίοι θα πληρώνουν πανάκριβα το νερό, για να συγκεντρώνουν υπερκέρδη κάποια μεγάλα συμφέροντα ιδιωτών. Ενδεικτικά για το τι περιμένει τους καταναλωτές ανέφερε το παράδειγμα του ΟΤΕ, δηλαδή ότι μέσα σε λίγα χρόνια από τη μετοχοποίησή του έφτασε η κάθε οικογένεια να πληρώνει κάθε μήνα το τηλέφωνο με λογαριασμούς που ξεπερνούν αυτούς της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΗ μαζί!

"Το βασικό είναι - δήλωσε στο "Ρ" ο Γ. Φασουλάς, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας - να καταλάβουν οι κάτοικοι ότι σήμερα και το προσωπικό της ΕΥΔΑΠ παλεύει για να μείνει το νερό φτηνό, όπως πρέπει να είναι, ως κοινωνικό αγαθό. Η σημερινή απεργία είναι η αρχή των κινητοποιήσεων, αλλά αυτό πιστεύω ότι θα μπορούσε να γίνει πολύ καλύτερα αν συμπαραταχτεί και το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα, ειδικά οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ, και αν βέβαια υπήρχε η συμπαράσταση της ΓΣΕΕ, που δυστυχώς αυτή τη στιγμή όχι μόνο δε βοηθά, αλλά σιωπά χαρακτηριστικά".

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Νέο "φέσι" 19 δισ. δραχμές στους δημότες

Νέο δάνειο, ύψους 19 δισ. δραχμών, αποφάσισε να πάρει η δημοτική αρχή της Αθήνας, με τη στήριξη του "γνήσιου" ΠΑΣΟΚ, όπως αυτό εκφράζεται στον πρώτο Δήμο της χώρας.

Στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, με τις ψήφους της δημοτικής πλειοψηφίας και της παράταξης του Δ. Μπέη,αποφασίστηκε η σύναψη "αναπτυξιακού" δανείου, το οποίο θα αναλωθεί σε έργα - όπως υποστήριξαν οι δύο παρατάξεις - στις υποβαθμισμένες περιοχές. Ισχυρισμό, τον οποίο ακυρώνει η προηγούμενη εμπειρία που θέλει τα δάνεια να ξοδεύονται σε έργα "βιτρίνας" σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας. Παράλληλα, οι δύο παρατάξεις, αποφάσισαν να συγκροτηθεί "διαπαραταξιακή" επιτροπή, που θα εξειδικεύσει τους σκοπούς του δανείου, θα ιεραρχήσει τα έργα και θα διερευνήσει την αγορά για να πετύχει τους καλύτερους όρους σύναψης. Στην επιτροπή αρνήθηκαν να συμμετέχουν η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" και η παράταξη της Μ. Δαμανάκη.

Να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή εισηγήθηκε τη λήψη δανείου, με πρόσχημα ισόποσο χρέος της κυβέρνησης προς το Δήμο, που η πρώτη δεν εξοφλάει.

Από την πλευρά της "Συμπαράταξης", ο Στ. Λάμπρου σημείωσε ότι η οικονομική ασφυξία που επικαλείται η δημοτική αρχή και η αδυναμία να κάνει έργο είναι παράγωγα της πολιτικής των κυβερνήσεων από το 1990 μέχρι σήμερα. Οτι η πολιτική αυτή συνίσταται στις περικοπές κοινωνικών δαπανών, το πετσόκομμα των πόρων των δήμων και την παρακράτηση 1,2 τρισ. δραχμών από τα θεσμοθετημένα έσοδά τους. Τόνισε ότι η δημοτική αρχή ποτέ δε διεκδίκησε όσα οφείλει στο δήμο η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα συνήργησε στην πολιτική περικοπής των δημοτικών πόρων.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της "Συμπαράταξης", Λεων. Αυδής,επισήμανε ότι ούτε η δημοτική αρχή ούτε οι άλλες δύο - "κεντροαριστερές" - παρατάξεις της μειοψηφίας δεν έθιξαν την ασφυκτική κυβερνητική πολιτική απέναντι στο θεσμό. Και υπογράμμισε ότι ο δήμος πρέπει να αντισταθεί μαχητικά σε αυτή την πολιτική, με κλείσιμο των υπηρεσιών, διαδήλωση αιρετών και δημοτικών υπαλλήλων και μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση.

Συνεχίζονται τα έργα - "μαϊμούδες" στη Νίκαια

Τι σχέση έχουν τα ποδοσφαιρικά τέρματα και η γεωπονία; Φαινομενικά καμία. Για τη δημοτική αρχή της Νίκαιας όμως τα πρώτα, δεν είναι παρά... επιστημονικά αντικείμενα της δεύτερης!

Ετσι λοιπόν, στην προχτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Νίκαιας, η "Δημοκρατική Ενότητα" (ΔΕ) αποκάλυψε, πως μια σειρά έργων με ονομασίες όπως "συντήρηση αποδυτηρίων γηπέδου Νεάπολης" και "κατασκευή γκολπόστ στο γήπεδο" έχουν την υπογραφή του επιβλέποντος... γεωπόνου. Και για να μην υπάρχει και καμία αμφιβολία για τις σχέσεις γεωπονίας και κατασκευής γηπέδων, συνυπογράφει και ο διευθυντής πράσινου του δήμου. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι γιατί δεν υπογράφει μηχανικός...

Ισως για τον ίδιο λόγο για τον οποίο οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας δεν μπόρεσαν να δώσουν συγκεκριμένη απάντηση στην απλή ερώτηση, πού γίνονται τα έργα που παρουσιάζονται.

Οι καταγγελίες όμως της "ΔΕ" για έργα - "μαϊμούδες" δεν πτοούν το δήμαρχο και την πλειοψηφία του, αφού στην ίδια συνεδρίαση τα 20 από τα 27 θέματα ήταν αναθέσεις έργων, από τις οποίες οι έξι στη ΔΕΤΕΟΠΑΝ. Η "ΔΕ" καταγγέλλει και καταψηφίζει συνεχώς τέτοιου είδους αναθέσεις, αφού δίνονται με τον τρόπο της κατάτμησης των έργων ανά 3,5 ή 8 εκατομμύρια, "φωτογραφίζοντας" έτσι συγκεκριμένους εργολάβους. Αλλά ακόμη και τα έργα που δίνονται στη δημοτική επιχείρηση ΔΕΤΕΟΠΑΝ, η "ΔΕ" έχει καταγγείλει ότι μερικά από αυτά έχουν ανατεθεί και πάλι σε εργολάβους.

"ΟΧΙ στο ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ", βροντοφώναξαν και χτες οι εργαζόμενοι

ΤΕΔΚΝΑ
Συγκροτήθηκε το νέο προεδρείο

Ολοκληρώθηκαν χτες οι εκλογές στην Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), με την ανάδειξη της 5μελούς Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ), στην οποία εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις.

Προηγήθηκε σχετική πρόταση του προεδρεύοντα και δημάρχου Νέου Ηρακλείου, Γ. Μαστοράκου, η οποία έγινε αποδεκτή από όλες τις παρατάξεις. Με την επισήμανση, ωστόσο, από την πλευρά της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" πως η αποδοχή της πρότασης, δε σημαίνει και συμφωνία με πολιτικές ή 4πρόσωπα. "Συμφωνούμε να εκφράζονται όλες οι παρατάξεις στην ΕΕ. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι συμφωνούμε με πρόσωπα ή πολιτικές",έκαναν σαφές τα μέλη της παράταξης, Βέρα Νικολαϊδου και Γιώργος Κατημερτζής.Οπως επίσης ξεκαθάρισαν πως η συνολική διαδικασία για την ανάδειξη των εκπροσώπων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις ΤΕΔΚ και την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας - όπως αυτή προβλέπεται στο πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα - δεν είναι απλή αναλογική. Στο σημείο αυτό υπήρξαν διαφορετικές απόψεις, κάτι όμως που θα συζητηθεί σε μια από τις ερχόμενες συνεδριάσεις της νέας ΕΕ.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της χτεσινής ψηφοφορίας - ψήφισαν 23 από τα 25 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου - έχουν ως εξής: Πρόεδρος εκλέχτηκε ο Γ. Μαστοράκος,δήμαρχος Ηρακλείου, με το ψηφοδέλτιο "Αυτοδιοικητικό Κίνημα" (ΠΑΣΟΚ). Αντιπρόεδρος, ο Κ. Μακρυνόρης,δήμαρχος Βιλίων, με τη "Νέα Προοπτική για την Αυτοδιοίκηση" (ΝΔ). Γραμματέας, ο Θ. Μπαρτσώκας,δημοτικός σύμβουλος Καισαριανής, με την "Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία" (ΣΥΝ). Επίσης εκλέχτηκαν ως μέλη: Βέρα Νικολαϊδου,δημοτική σύμβουλος Νίκαιας, με τη "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" (ΚΚΕ) και Τ. Παπαντώνης,δήμαρχος Μοσχάτου (με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ