ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λάθος... χώρα

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΕΚΑΝΑΝ λάθος στους στόχους, μετά έκαναν λάθος στις πόλεις, στη συνέχεια λάθος στα καραβάνια, τώρα κάνουν λάθη και στις χώρες. Τι Γιουγκοσλαβία, τι Βουλγαρία, όλοι Βαλκάνιοι είναι μωρέ!

*** Να τα χαίρεται τα πρώτα αποτελέσματα η Βουλγαρία, που σκέφτεται να παραχωρήσει και τον εναέριο χώρο της...

*** Τώρα, βέβαια, το κατά πόσον αυτό ήταν λάθος στόχος ή λάθος... χρόνος από την πλευρά του ΝΑΤΟ, είναι ένα κρίσιμο ερώτημα. Διότι θα μπορούσε να εκληφθεί και σαν μια... πρόβα για το τι θα επακολουθήσει στην περιοχή αν συνεχίσουμε έτσι.

*** Αν το καλοσκεφτείτε, πάντως, είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει. Ολες οι γειτονικές χώρες με τη Γιουγκοσλαβία - και η Γιουγκοσλαβία, φυσικά - να εξαρτώνται από την ακρίβεια των χειρισμών του επιτελείου που ρίχνει τους πυραύλους.

*** Είναι επίσης ένα σοβαρό ερώτημα το πώς πιστεύουν οι κυβερνήσεις όλων αυτών των χωρών - και η δική μας - ότι οι λαοί θα αποδέχονται να αποτελούν αντικείμενο των πολεμικών... βιντεοπαιχνιδιών του ΝΑΤΟ.

*** Αφήστε το χτεσινό... λάθος των ΝΑΤΟικών στη Θεσσαλονίκη. Να 'ναι ξημερώματα, να σφύζει από τη συνηθισμένη, τέτοια ώρα, δραστηριότητα η λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης και ξαφνικά, να γίνεται... επέλαση γερμανικών "Λέοπαρντ", είναι κάτι πολύ διαφορετικό...

*** Αφού ένας μανάβης, που μόλις είχε πάρει στα χέρια του μια ντομάτα, για να τη δει καλύτερα, έμεινε αποσβολωμένος με το χέρι του μετέωρο.

*** Και μόνο αφού πέρασαν κάνα - δυο λεπτά συνήλθε και ξανακοίταξε με νόημα την ντομάτα...

***

ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ,στο μεταξύ, για ελπίδες ειρήνευσης με βάση τη ρωσική πρωτοβουλία. Ομως ένα είναι το δεδομένο: Μόνο τη ΝΑΤΟική "ειρήνη" αντιλαμβάνεται ο Ουέσλεϊ Κλαρκ...

*** Κι αυτό μόνο ειρήνευση δεν μπορεί να σημαίνει είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα. Διότι η εγκαθίδρυση της "νέας τάξης" έχουμε δει πολύ καλά τι σημαίνει.

Τα στρατιωτάκια του Ν. Μπερνς

Ο ένας μετά τον άλλο οι απολογητές του ευρωατλαντικού φασιστικού δόγματος του ΝΑΤΟ αρχίζουν να "παρουσιάζουν όπλα" στο προσκλητήριο του Ν. Μπερνς εναντίον του αντιαμερικανισμού και του αντιπολεμικού αντιΝΑΤΟικού κινήματος. Την αρχή έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποδοκιμάζοντας την καθ' όλα δικαιολογημένη και επιβλημένη απόφαση των τοπικών αρχών του Νομού Χανίων, να κηρύξουν ανεπιθύμητους τους Αμερικανούς στρατιώτες. Ακολούθησε ο ίδιος ο Κ. Σημίτης, ο οποίος, στην ΚΟ του κόμματός του, ζήτησε να "μην κινδυνολογούμε" και "να μη δαιμονοποιούμε το ΝΑΤΟ και να φέρνουμε αντιπάλους την Ελλάδα με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ". Τη σκυτάλη πήραν χτες οι Κ. Μητσοτάκης και Κ. Καραμανλής. Ο πρώτος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη δήλωση του νομάρχη Χανίων εναντίον της παρουσίας των Αμερικανών και του Ν. Μπερνς στην Κρήτη, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ "συναισθηματικά" δικαιολόγησε τον αντιαμερικανισμό, αλλά πολιτικά τον αποδοκίμασε.

Πολύ καλά κάνουν οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να διατυπώνουν δημόσια την υποταγή τους στους μακελάρηδες των λαών και να επιβεβαιώνουν, ενάντια στο λαϊκό φρόνημα, ότι προτιμούν να σκύβουν τη μέση στους "ισχυρούς συμμάχους". Ο λαός, που πάνω απ' όλα βάζει την αξιοπρέπειά του, την ειρήνη και τη συναδέλφωση με όλους τους λαούς, θα τους δώσει την απάντηση που χρειάζεται.

Πρωτομαγιά

ΟΧΙ στον πόλεμο,

στη φρίκη,

στην οδύνη,

ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ,

στους βαρβάρους

και στα κτήνη,

Πρωτομαγιά

ας κάνουμε

εφέτο,

προβάλλοντας

στο θάνατο όλοι

"βέτο"!

ΟΧΙ στον πόλεμο

στο αίμα,

στα κανόνια,

ΟΧΙ στο γύρισμα

του κόσμου

σ' άλλα χρόνια,

Πρωτομαγιά

ας κάνουμε

εφέτο

με την Ειρήνη

σα γαρίφαλο

στο πέτο!

Ο οίστρος

... και οι αντιφάσεις

Παρ' όλ' αυτά, οι διάφοροι οπαδοί της σύγχρονης, ΠΑΣΟΚικής εκδοχής της παλιάς θεωρίας της "Ψωροκώσταινας" και του "ανήκομεν εις την Δύσιν" επιμένουν. Και επιμένουν, κυρίως, με την προαναφερόμενη λογική της εκβιαστικής κινδυνολογίας και των ψευτοδιλημμάτων. Αν κουνηθούμε, έστω και λιγάκι, οι κακοί, τα γεράκια και οι αιμοχαρείς του ΝΑΤΟ, θα μας κάνουν εκείνο, το άλλο, κλπ. Θα βάλουν την Τουρκία να ξεκινήσει προβλήματα στη Θράκη και στο Αιγαίο, λένε και ξαναλένε σε όλους τους τόνους.

Ξεχνούν, βέβαια, ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει και σήμερα όλους τους κινδύνους, που αναφέρουν - και μαζί με αυτούς και όλους όσους συνεπάγεται η υποταγή της στους Αμερικανούς. Ξεχνούν, ότι η τακτική του "γιες μεν" καθόλου δεν απέτρεψε την επιβολή της 7χρονης χούντας, το πραξικόπημα και την εισβολή στην Κύπρο, τις εδαφικές διεκδικήσεις της Τουρκίας, κλπ., κλπ.

Με απλά λόγια, η κινδυνολογική επιχειρηματολογία τους παραπέμπει ευθέως στον βοσκό, που βάζει το λύκο να φυλάει τα πρόβατα, ελπίζοντας ότι δε θα τα φάει. Νομίζουμε, πως είναι περιττό να πούμε τι έκανε ο λύκος...

Οι ομολογίες...

Η προαναφερόμενη "επιχειρηματολογία", όμως, των διάφορων κυβερνητικών βουλευτών και άλλων παραγόντων, που έχουν τις ίδιες περίπου απόψεις, περιέχει και μια σειρά άλλων ομολογιών, που έχουν τη δική τους σημασία και αξίζει να σημειωθούν.

Ομολογία πρώτη: Η Ελλάδα δεν έχει δική της εξωτερική πολιτική. Απλώς, ακολουθεί - και υπηρετεί, βέβαια - την πολιτική των ΗΠΑ και των ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Είναι, δηλαδή, ένα προτεκτοράτο.

Ομολογία δεύτερη: Σοβαροί κίνδυνοι, ακόμη και εθνικές συμφορές, περιμένουν την Ελλάδα, εάν διαφοροποιηθεί ουσιαστικά από το μονόδρομο της υποταγής και του "γιες μεν". Από ποιους; Μα, από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, είτε άμεσα, είτε μέσω Τουρκίας...

Ομολογία τρίτη: Το ΝΑΤΟ, επομένως, δεν έχει καμία σχέση με την εξασφάλιση της εθνικής μας άμυνας, της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή μας και τον κόσμο ολόκληρο. Αντίθετα, είναι μια πολεμόχαρη στρατιωτική συμμαχία, που έχει στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των κυρίαρχων δυνάμεων των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Βρετανίας, κλπ. Και δεν έχει τον παραμικρό δισταγμό, να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο, προκειμένου να το καταφέρει.

Ξεκάθαρη, σταράτη, λιτή και κατηγορηματική η ανακοίνωση των 20 ανωτάτων δικαστών, μελών και παρέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δημοσίευσεο χτεσινός "Ρ". Και, πάνω απ' όλα, στοιχειοθετεί ολοκληρωμένα και σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και με το ελληνικό Σύνταγμα, τόσο τον άδικο και εγκληματικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟικού πολέμου, όσο και τον αντισυνταγματικό και παράνομο χαρακτήρα της εμπλοκής της χώρας μας. Πρόκειται, πράγματι, για μια τοποθέτηση με γενικότερη σημασία, που τιμά όλους όσοι έβαλαν από κάτω την υπογραφή τους.

Για ποιον "δουλεύουν" οι τρομοκράτες

Αν κάποιος αναζητούσε κάποιες αποδείξεις για τον ποιον συμφέρουν τα τρομοκρατικά χτυπήματα, όπως το προχτεσινό, και για ποιον δουλεύουν οι προβοκάτορες τρομοκράτες, δεν έχει παρά να προσέξει τι επακολούθησε. Ο πρώτος, που εκμεταλλεύτηκε και μάλιστα με απροσχημάτιστο τρόπο το τρομοκρατικό χτύπημα ήταν ο Ν. Μπερνς, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να ξαναθέσει στην κυβέρνηση το ζήτημα τι θα γίνει με τον αντιαμερικανισμό, τις διαδηλώσεις, τις πορείες στην πρεσβεία και τον νομάρχη Χανίων. Δε σταμάτησε όμως εκεί και προκειμένου να γίνει περισσότερο πειστικός, απείλησε με "ταξιδιωτική οδηγία", ώστε να ενεργοποιήσει όσους έχουν "έννομο συμφέρον" ενάντια στον αντιαμερικανισμό. Παράλληλα κινήθηκε και το Στ. Ντιπάρτμεντ δημοσιεύοντας, μέσω Ιντερνετ, κατάλογο με τις τρομοκρατικές ενέργειες ειδικά των τελευταίων μηνών. Ηδη τα αποτελέσματα της παρέμβασης είναι ορατά, καθότι και διά του Τύπου άρχισε να εμφανίζεται, μέσω αρθρογραφίας κλπ., μια "δυσαρέσκεια" για τις αντιαμερικανικές διαδηλώσεις κ. ο. κ.

Ολοι μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να κάνουν τις επιλογές τους. Αν, για παράδειγμα, θα βάλουν τα δολάρια των Αμερικανών τουριστών πάνω από το σταμάτημα του πολέμου και της γενοκτονίας του γιουγκοσλαβικού λαού, την αντίσταση στη συμμορία των ΝΑΤΟικών δολοφόνων, κτλ., κτλ.

Οι λαοί δεν ξεχνούν τη Σουρντούλιτσα

"Το ΝΑΤΟ ποτέ, μα ποτέ, δε βάζει στο στόχαστρο πολίτες. Η ευθύνη για την τραγωδία που συνέβη στο Κοσσυφοπέδιο βαραίνει εξ ολοκλήρου τους ώμους του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς". Το ανθρωποειδές του ΝΑΤΟ δεν είχε και πάλι κανένα πρόβλημα να δικαιολογήσει τη νέα εκατόμβη που προκάλεσαν οι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ, ισοπεδώνοντας την πόλη Σουρντούλιτσα. "Κατά την επίθεση ένα τηλεκατευθυνόμενο όπλο ακριβείας απέτυχε να κατευθυνθεί με ακρίβεια στον προκαθορισμένο στόχο του και προσέκρουσε περίπου 200 έως 300 μέτρα πέραν του στρατοπέδου, σε μία μικρή κατοικημένη περιοχή", συνέχισε τα τερατώδη ψέματα ο Τζ. Σι. Η αλήθεια είναι ότι το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τη μαρτυρική πόλη επί ένα 20λεπτο και συνολικά 16 πύραυλοι αφάνισαν μια ολόκληρη συνοικία από το χάρτη, ενώ στην πόλη δεν υπήρχε ούτε στρατιωτική βάση, ούτε στρατιώτες, ούτε αντιαεροπορική άμυνα. Ηταν ένα, από τα πολλά, προσχεδιασμένα "λάθη" με δεκάδες νεκρούς - κυρίως παιδιά - και πολλούς χαμένους ακόμα κάτω από τα ερείπια. Ο στόχος είναι ίδιος, η τρομοκράτηση των αμάχων, το τσάκισμα του ηθικού του γιουγκοσλαβικού λαού.

Υ. Γ. Οχι. Ο Κ. Σημίτης, ο εκπρόσωπός του και κανένας άλλος από την κυβέρνηση δεν είχε να πει ούτε καν μια λέξη λύπης, ούτε μπήκε στον κόπο να χύσει κάποια από τα συνήθη κροκοδείλια δάκρυα. Τους καλύπτουν πλέον οι ανακοινώσεις του Τζ. Σι από τις Βρυξέλλες. Ευτυχώς, όμως, ο ελληνικός λαός, όπως και οι άλλοι λαοί, δεν ξεχνούν τη Σουρντούλιτσα, όπως και το Αλέξινατς, την αυτοκινητοπομπή, την Πρίστινα...

Τα ... επιχειρήματα της υποταγής

Μα δεν ντρέπονται; Για ορισμένους κυβερνητικούς βουλευτές μιλάμε, που σέρνουν τα μύρια όσα στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις, για τους εγκληματικούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, κτλ., κτλ. και, ταυτόχρονα, υποστηρίζουν - χωρίς να κοκκινίζουν - πως η κυβέρνηση χειρίζεται πολύ σωστά τα πράγματα, γιατί έτσι απαιτεί το εθνικό συμφέρον. Γιατί, αν η Ελλάδα διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, τότε θα τρέξει η Τουρκία να καλύψει το κενό, που θα αφήσει η χώρα μας. Γιατί, αν η Ελλάδα πει "όχι" στον πόλεμο ή τις διευκολύνσεις, τότε μας περιμένουν εθνικές συμφορές και δε θα έχουμε πού να ακουμπήσουμε...

Δηλαδή, το εθνικό συμφέρον απαιτεί να γίνεται συνένοχη η Ελλάδα ενός παντελώς άδικου και επιθετικού πολέμου, που παραβιάζει κατάφωρα τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, την Ιδρυτική Συμφωνία του ΝΑΤΟ, ακόμη και το Ελληνικό Σύνταγμα, όπως στοιχειοθετημένα και κατηγορηματικά τεκμηρίωσαν προχτές και οι ανώτατοι δικαστικοί; Δηλαδή, το εθνικό συμφέρον απαιτεί να συνομολογούμε και να διευκολύνουμε έναν πόλεμο που βάζει σε σοβαρούς κινδύνους την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα όλης της Βαλκανικής, μαζί και της χώρας μας, χωρίς να λογαριάσουμε όλες τις άλλες, σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, κτλ., κτλ.;

Οχι, βέβαια. Αλλο θέλουν να πουν οι άνθρωποι, με όλες αυτές τις φραστικές περικοκλάδες. Επιχειρούν να πείσουν ότι μόνον η υποταγή στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εξασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας. Και είναι τόσο... σίγουροι γι' αυτό, που δεν τολμούν ούτε καν να το πουν καθαρά και σταράτα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ