ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Μάη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σταθερά στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Από 1-10 Μάη θα πραγματοποιηθούν φέτος οι φιλειρηνικές εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ, συνέχεια του μεγάλου αντιπολεμικού αντιΝΑΤΟικού κινήματος που ξεδιπλώνεται σε όλη τη χώρα. Την Κυριακή 9 Μάη στα βήματα του Γρ. Λαμπράκη, η μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Το "νήμα" των εκδηλώσεων των Δεκαήμερων Ειρήνης ξεκινάει πριν μια 20ετία και είναι μια ιστορία που δείχνει ανάγλυφα τη συνέπεια του μαχόμενου κινήματος ειρήνης στην πάλη του ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Σήμερα παρουσιάζουμε τους πιο σημαντικούς σταθμούς αυτού του θεσμού.

Ενάντια στην πυρηνική τρομοκρατία

Το 1ο Δεκαήμερο Ειρήνης διοργανώθηκε από την ΕΕΔΥΕ στις 11-21 Μάη του 1979 και περιλάμβανε μεγάλη σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που αγκάλιασαν όλη τη χώρα. Τη χρονιά αυτή πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες εκδηλώσεις με θέματα αφοπλισμού και ύφεσης, ενάντια στα πυρηνικά, στην παραγωγή της βόμβας Νετρονίου και των πυραύλων "Πέρσινγκ 2" και "Κρουζ". Επίσης εκδηλώσεις για το παιδί και την ειρήνη, τη φιλία και συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς και την αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους λαούς του κόσμου.

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που έγιναν στην "πρεμιέρα" αυτού του θεσμού:

  • Μεγάλη εκδήλωση στο "Σπόρτιγκ" που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Διανοουμένων και Καλλιτεχνών, με τη συμμετοχή των πιο φωτισμένων εκπροσώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών της εποχής, απαγγελίες ποιημάτων, αποσπάσματα από αντιπολεμικά έργα και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Τη συνέχιση μιας παράδοσης που είχε ξεκινήσει από την ΕΕΔΥΕ σε συνεργασία με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να φιλοτεχνηθούν τοίχοι με θέματα της ειρήνης και της ζωής σε πολλές συνοικίες της Αθήνας και άλλων πόλεων, με τη συμβολή και φροντίδα καλλιτεχνών, φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών, απλού κόσμου και παιδιών.
  • Μεγαλειώδης λαϊκή συναυλία στο Στάδιο Καραϊσκάκη, που παρακολούθησαν 40 χιλιάδες λαού και συνδύαζε τους φλογισμένους στίχους του ποιητή του λαού Γιάννη Ρίτσου με τη μουσική μεγάλων συνθετών, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Λοϊζος, ο Χρήστος Λεοντής, ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Β. Τσιτσάνης με μεγάλη συμμετοχή καλλιτεχνών.

Με μεγάλη επίσης επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως 19 Μάη του 1980, το 2ο Δεκαήμερο Ειρήνης,που ήταν αφιερωμένο στα 35 χρόνια από τη συντριβή του φασισμού και στα 25 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ. Η ανταπόκριση του κόσμου, των εργαζομένων και της νεολαίας ήταν εντυπωσιακή. Στο Δεκαήμερο αυτό υπήρξε μεγάλη συμμετοχή αγωνιστών - καλλιτεχνών και διανοούμενων από την Τουρκία και τη Χιλή, καθώς επίσης αγωνιστών της ειρήνης από την Κύπρο. Περιλάμβανε πλούσιες εκδηλώσεις, 20 περίπου συναυλίες, 30 εκθέσεις με υλικά του φιλειρηνικού κινήματος, ενώ δημιουργήθηκαν πάνω από 40 τοιχογραφίες σε πολλές πόλεις της χώρας. Από το πλήθος των εκδηλώσεων που έγιναν ξεχώρισαν:

- Η γιορτή για τα παιδιά της Αθήνας, στις 9 Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

- Βραδιά ειρήνης αφιερωμένη στα 50 χρόνια παρουσίας του ποιητή Ν. Βρεττάκου στα Ελληνικά Γράμματα.

- Μεγάλες συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με μεγάλη συμμετοχή καλλιτεχνών από την Ελλάδα, αλλά και από την Τουρκία.

Στην πάλη για το διώξιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων

Το 6ο Δεκαήμερο Ειρήνης το 1984 βρήκε τη χώρα μας, αλλά και την Ευρώπη γενικότερα, αντιμέτωπη με το σοβαρό κίνδυνο εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, με την εγκατάσταση των πυραύλων "Πέρσινγκ 2" και "Κρουζ" σε χώρες της Ευρώπης, ενώ η επιθετικότητα των ΗΠΑ ανεβαίνει κατακόρυφα.

Την ίδια χρονιά εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συζητά με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τις λεγόμενες 108 Συμφωνίες και τα μυστικά πρωτόκολλα. Ετσι η ΕΕΔΥΕ προβάλλει με δυναμισμό και αποφασιστικότητα την ανάγκη του ενωμένου αγώνα για το διώξιμο των ξένων βάσεων.

Οι εκδηλώσεις του 8ου Δεκαήμερου το '86 είναι αφιερωμένες στο Διεθνές Ετος Ειρήνης και κύρια αιχμή αναδεικνύεται η πάλη για το διώξιμο ξένων βάσεων από τη χώρα μας, καθώς επίσης και ο τερματισμός των πυρηνικών δοκιμών και η καταδίκη της γκανγκστερικής επίθεσης των ΗΠΑ στη Λιβύη. Ταυτόχρονα, οι φιλειρηνικές πρωτοβουλίες της ΕΣΣΔ αναπτερώνουν την ελπίδα στους λαούς για έναν καλύτερο κόσμο. Το φιλειρηνικό κίνημα θα στείλει ένα δυνατό μήνυμα ότι η υπεράσπιση της ειρήνης είναι υπόθεση όλων. Στην Αττική διοργανώνεται τετραπλή πορεία από το Μαραθώνα, την Ελευσίνα (έξω από την πυρηνική βάση), τη βάση του Ελληνικού και το λιμάνι του Πειραιά, με κοινή κατάληξη το Σύνταγμα.Πορείες επίσης γίνονται και σε άλλες 36 πόλεις της χώρας.

Με την επέτειο των 25 χρόνων από τη δολοφονία του Λαμπράκη το 1988 πραγματοποιείται το 10ο Δεκαήμερο τη στιγμή που παρά τη λαϊκή κατακραυγή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανανεώνει την παραμονή των ξένων βάσεων. Την ίδια περίοδο οι προτάσεις της ΕΣΣΔ για Βαλκάνια χωρίς βάσεις και Μεσόγειος χωρίς στρατιωτικούς στόλους έβρισκαν μεγάλη απήχηση στο λαό μας και έδινε απάντηση στους "προστάτες" του ΝΑΤΟ.

Πάνω από 30 πορείες ειρήνης διοργανώθηκαν σε όλη τη χώρα και εκατοντάδες εκδηλώσεις με αίτημα τον αφοπλισμό.

Το Μάη του '90 διοργανώνεται το 12ο Δεκαήμερο με κεντρικό θέμα "Αφοπλισμός - Ανάπτυξη - Ζωή σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον". Κύριο αίτημα η μη υπογραφή νέας συμφωνίας για την παραμονή των βάσεων, καθώς και η μείωση των εξοπλισμών.

Αντίσταση στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη

Μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ και του σοσιαλιστικού στρατοπέδου δημιουργήθηκαν πολλές αυταπάτες και κάποιες, φρούδες στην ουσία, ελπίδες ότι μπορούσαμε να βαδίσουμε σε μια πορεία ύφεσης και μείωσης των εντάσεων. Η νέα κατάσταση και η αλλαγή στο συσχετισμό δυνάμεων παγκοσμίως έχει αντίκρισμα και στο φιλειρηνικό κίνημα. Για μερικά χρόνια υπάρχει ένα "πάγωμα" και μια χαλάρωση στις φιλειρηνικές δραστηριότητες.

Στο 17ο Δεκαήμερο Ειρήνης το 1995 η αντίσταση στη "νέα τάξη πραγμάτων" προβάλλει πιο απαιτητικά και μπαίνει πλέον επιτακτικά στην ημερήσια διάταξη η διάλυση του ΝΑΤΟ και η απομάκρυνση των ιμπεριαλιστών από τα Βαλκάνια, η απεμπλοκή της χώρας μας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια με δυνάμεις στη Βοσνία, ο εκδημοκρατισμός του ΟΗΕ, η αντιμετώπιση του εθνικισμού, του ρατσισμού και του θρησκευτικού φανατισμού, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Το 1996 και 1997 αναπτύσσονται πάρα πολλές δραστηριότητες στα πλαίσια του 18ου και 19ου Δεκαήμερου Ειρήνης αντίστοιχα και η συμμετοχή του κόσμου κάθε χρόνο γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Καταγγέλλονται τα σχέδια ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου, η επέμβαση στην Αλβανία και πραγματοποιούνται μεγαλειώδεις πορείες ειρήνης σε όλη τη χώρα, οι μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων με πολύ μεγάλη συμμετοχή της νέας γενιάς.

Η περασμένη χρονιά το 1998 σηματοδοτεί μια μεγάλη ανάκαμψη του φιλειρηνικού κινήματος σε όλη τη χώρα και πραγματοποιούνται εκατοντάδες εκδηλώσεις, διαδηλώσεις και δραστηριότητες. Στο προσκήνιο της πάλης του φιλειρηνικού κινήματος βρέθηκαν η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, η επέκτασή του και δράση του σε νέες περιοχές.

ΜΑΡΑΘΩΝΙΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ
Μαχητικά φιλειρηνικά "ποτάμια"

Τα φιλειρηνικά "ποτάμια", οι Μαραθώνιες Πορείες, του μαχόμενου κινήματος ειρήνης, της ΕΕΔΥΕ, αποτελούν σημαντικές στιγμές του λαϊκού μας κινήματος, και χρόνο με το χρόνο, κάτω από την πίεση των γεγονότων με τη σημερινή ξέφρενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, κερδίζουν την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων καλοπροαίρετων, σκεφτόμενων ανθρώπων, που διαπιστώνουν ότι πρέπει να κινητοποιηθούν ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Ανθρώπων και ιδιαίτερα νέων, που, ξεπερνώντας αυταπάτες και δισταγμούς του παρελθόντος, βλέπουν πιο ξεκάθαρα τον κοινό εχθρό αλλά και το ανερχόμενο αντίπαλο δέος που μπορούν να ορθώσουν οι λαοί.

Αξίζει λοιπόν να ανατρέξουμε στην ιστορία της πρώτης ματωμένης ανοιξιάτικης πορείας, που άνοιξε το δρόμο στις μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές φιλειρηνικές διαδηλώσεις της δεκαετίας του '80 και του σήμερα. Η ιδέα και πραγματοποίησή της ανήκει στον πρωτοπόρο αγωνιστή, βουλευτή της Αριστεράς και αντιπρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη,Γρηγόρη Λαμπράκη,που μετέφερε στην Ελλάδα το μήνυμα της Διεθνούς Πορείας Ειρήνης, που πραγματοποιήθηκε στο Ολντερμάστον της Αγγλίας στις 10/5/63.

"Πόθος δημοκρατικού λαού για ειρήνη επραγματοποιήθη"

Με την παρότρυνση του Γρ. Λαμπράκη, η ΕΕΔΥΕ καθιερώνει τις Μαραθώνιες Πορείες Ειρήνης.Η 1η Πορεία πραγματοποιείται μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού στα χρόνια του παρακράτους της Δεξιάς, του "εθνάρχη" Καραμανλή στις 21 Απρίλη 1963.Η πορεία έχει κηρυχτεί παράνομη. Ολος ο κρατικός μηχανισμός, Αστυνομία με στρατιωτικό εξοπλισμό, μυστικές υπηρεσίες και τραμπούκοι έχουν κινητοποιηθεί για να αποτρέψουν χιλιάδες διαδηλωτές, που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ και του γιατρού της ειρήνης, έχουν κατέβει από όλες τις περιοχές της Αθήνας αλλά και της υπόλοιπης χώρας και κατευθύνονται προς τον Τύμβο του Μαραθώνα. Η απαγόρευση της κυβέρνησης αποτελεί για τους αποφασισμένους αγωνιστές κενό γράμμα. Ομως η τρομοκρατία παίρνει τέτοια έκταση, που γίνονται συγκρούσεις, υπάρχουν τραυματισμοί και βίαιες προσαγωγές στην Ασφάλεια. Ο απολογισμός των συγκρούσεων είναι αποκαλυπτικός: 2.000 συλληφθέντες και 300 τραυματισμένοι.Η πορεία παρά τη βία και την καταστολή δεν είναι δυνατόν να αποτραπεί. Εστω και χωρίς μαζική συμμετοχή, ο Γρηγόρης Λαμπράκης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει. Κρατώντας ένα μαύρο πανί που γράφει "ΕΛΛΑΣ", με το σύμβολο του αφοπλισμού, που το κρατάει από δύο καλάμια στις άκρες και με τρεις μόνο συνοδοιπόρους, τους Παντελή Γούτη,Ανδρέα Μαμμωνά και Μπάμπη Παπαδόπουλο,σπάει τον κλοιό της Αστυνομίας, χρησιμοποιώντας και την ιδιότητα του βουλευτή, συνεχίζει τη διαδρομή του και γίνεται σύμβολο. Η συνέχιση της πορείας δεν είναι εύκολη. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής στη στροφή της Ραφήνας, αφού συλληφθεί από τις δυνάμεις της αυθαιρεσίας και του σκοταδισμού, θα δεχτεί να παραδώσει το λάβαρο της ειρήνης, το μικρό μαύρο πανί που γράφει "ΕΛΛΑΣ". Θέλει να το προφυλάξει και να μην καταστραφεί στα βάρβαρα χέρια των κρατικών τραμπούκων. Θα συνεχίσει κρατώντας την αφίσα της πορείας αλλά λίγο πιο κάτω, πλησιάζοντας προς το Πικέρμι, θα συνεχίσει πλέον μόνος του. Μερικά μέτρα πιο κάτω 30 όργανα της Αστυνομίας πέφτουν πάνω του να τον κατασπαράξουν. Τελικά τον επιβιβάζουν με τη βία σε ένα καμιόνι. Αφού τον "περιόδευσαν" ως τρόπαιο σε διάφορα χωριά της Αττικής, θα τον εγκαταλείψουν κάπου στην Ανατολική Αττική. Μετά από πολλές ώρες ταλαιπωρίας θα φτάσει στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ και αμέσως θα δώσει συνέντευξη, αγανακτισμένος από την κρατική βία.

Παραθέτουμε εδώ αποσπάσματα από το τηλεγράφημα που απέστειλε ο Λαμπράκης στις αθηναϊκές εφημερίδες, όπως το διέσωσε ο δημοσιογράφος Σ. Αλεξάνδρου στο τεύχος Ιούνη 1963 των "Δρόμων της Ειρήνης": "Πόθος δημοκρατικού λαού μας διά πορείαν Ειρήνης "Μαραθών - Αθήναι" επραγματοποιήθη. Εκκινήσας από κορυφήν Τύμβου Μαραθώνος, συνελήφθην 28ον χιλιόμετρον και βιαίως επετάχθην εις στρατιωτικόν φορτηγόν αυτοκίνητον κρατηθείς παρανόμως, αντισυνταγματικώς και αντιδημοκρατικώς επί τρεις και ημίσειαν ώρας, εντολή αντισυνταγματάρχου Πιστόλη και ταγματάρχου Βαρδή. Φρουρούμενος υπό οκτώ χωροφυλάκων με περιώδευσαν κατά γκαγκστερικόν τρόπον ώσπερ κατάδικον κοινού ποινικού δικαίου εις τα χωρία Νέα Μάκρη, Μαραθώνα, Σούλι, Γραμματικό, Καπανδρίτι, Τατόιον, Νέα Ιωνία, όπου με εγκατέλειψαν". Στη συνέχεια, αφού καταγγέλλει τους συγκεκριμένους αξιωματικούς της Αστυνομίας, καταλήγει: "Δυστυχώς διεπίστωσα ότι δημοκρατία δεν υπάρχει εις την Ελλάδα, όταν εκλεκτοί του λαού κυριολεκτικώς καταρρακώνονται".

Το ποτάμι πια δε γυρίζει πίσω

Ενα μήνα μετά, στις 22 του Μάη 1963,θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η πρώτη εκδήλωση για την ειρήνη με κεντρικό ομιλητή τον Γρ. Λαμπράκη.Το κράτος και το παρακράτος έχουν πάρει την εντολή να κλείσουν το στόμα του. Μαζί με αυτό θέλουν να κάμψουν τον πόθο του δημοκρατικού λαού, να αναστείλουν κάθε δραστηριότητα του φιλειρηνικού κινήματος. Αφού προσπαθούν να βάλουν εμπόδια στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, τελικά τον αναγκάζουν να πάει σε άλλη αίθουσα. Στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού, με άνανδρο και ύπουλο τρόπο, τα αποβράσματα Εμμανουηλίδης και Γκοτζαμάνης - που αποτελούσαν και τη φρουρά του Ντε Γκολ, καλεσμένου του "εθνάρχη" Καραμανλή - δολοφονούν τον μαραθωνοδρόμο της Ειρήνης και τραυματίζουν βαριά τον βουλευτή Γιώργη Τσαρουχά.Με ένα τρίκυκλο και ένα σιδερολοστό τον τραυματίζουν στο κεφάλι για να εκπνεύσει μετά από μερικές μέρες. Ο Καραμανλής, μετά τη δολοφονία, θα αναφωνήσει δήθεν απορημένος το γνωστό: "Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;".

Η 2η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, στις 14 Μάη 1964,πραγματοποιείται στα βήματα του Γρ. Λαμπράκη, από τον Τύμβο του Μαραθώνα στο Πεδίον του Αρεως, με τη μεγαλειώδη συμμετοχή πολλών χιλιάδων φίλων της ειρήνης. Το ποτάμι του αγώνα δε γυρίζει πια πίσω. Η θυσία του Λαμπράκη φωτίζει τους καινούριους αγώνες. Καμιά δύναμη καταστολής δεν μπορεί να κάμψει τη λαϊκή οργή και αποφασιστικότητα. Η επιτυχία της πορείας αυτής, οι χιλιάδες αγωνιστών που μπολιάστηκαν με τον αγώνα της ειρήνης, την κάνουν να αποτελεί σταθμό που δίνει νέα ώθηση στο φιλειρηνικό κίνημα. Οι Μαραθώνιες Πορείες καθιερώνονται ως κορυφαίες εκδηλώσεις του δημοκρατικού προοδευτικού κινήματος.

Δραστηριότητες σ' όλη την Ελλάδα

Οργασμός προετοιμασίας ξεδιπλώνεται σ' όλη την Ελλάδα, όπου οι Επιτροπές Ειρήνης προγραμματίζουν πλούτο δραστηριοτήτων στα πλαίσια του 21ου Δεκαήμερου Ειρήνης.

Στην Αθήνα την Τετάρτη 5 Μάη:

  • Η Επ. Ειρήνης Πατησίων - Ριζούπολης διοργανώνει αντιπολεμική εκδήλωση στην πλατεία Αγ. Ανδρέα (Λαμπρινή) στις 7.00 μμ.
  • Η Επ. Ειρήνης Ν. Σμύρνης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: "Ρήγας Βελεστινλής, όπως προκύπτει από τα αρχεία των αυστριακών αστυνομικών αρχών", στις 7.00 μμ στην αίθουσα διαλέξεων της Εθνικής Στέγης. Τη διάλεξη θα κάνει ο ιστορικός και λογοτέχνης Κώστας Σαρδέλης.
Στα Τρίκαλα

Στα Τρίκαλα η Επ. Ειρήνης διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων.

Τη Δευτέρα 3 Μάη:

  • Υπαίθρια παιδική ζωγραφική με θέμα την ειρήνη στον πεζόδρομο μπροστά από το Αχίλλειο στις 6.30 - 8.00 μμ.
  • Μαραθώνιος από τα Μετέωρα στα Τρίκαλα με εκκίνηση στις 4.00 μμ.
  • Παράσταση Καραγκιόζη για τα παιδιά στις 8.00 - 9.00 μμ μπροστά από το καφενείο Κωστίκα.

Την Πέμπτη 6 Μάη:

  • Αθλητική Ειρηνοδρομία της Ενωσης Αθλητικών Σωματείων Στίβου Δ. Θεσσαλίας, στις 8.30 μμ εκκίνηση από το Σιδηροδρομικό Σταθμό και τερματισμός στο καφενείο Κωστίκα. Θα ακολουθήσει συναυλία ειρήνης από τη χορωδία Τρικάλων.

Το Σάββατο 8 Μάη:

  • Εκδήλωση για την αντιπολεμική τέχνη, μουσική, ποίηση από το Σύλλογο Γυναικών Τρικάλων στο χώρο του Φρουρίου στις 7.00 μμ.
  • Λαϊκό πανηγύρι από δημοτικά συγκροτήματα στις 8.30 μμ κατά μήκος της οδού Ασκληπιού από το καφενείο Κωστίκα μέχρι το Δημαρχείο.

Την Κυριακή 9 Μάη:

  • Λαϊκή Ποδηλατοδρομία ειρήνης από τον Ποδηλατικό Αθλητικό Σύλλογο "Τρίκκη" στις 12.00 το μεσημέρι, με εκκίνηση από την Πλατεία Χατζηπέτρου και τερματισμό στην κεντρική πλατεία.
  • Πορεία ειρήνης στις 6.30 μμ με εκκίνηση από την Κοινότητα Μεγαλοχωρίου, μέχρι την κεντρική πλατεία. Θα ακολουθήσει χαιρετισμός αφιερωμένος στην 9η Μάη, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.
Κεντρικές εκδηλώσεις

Κορυφαία στιγμή των φετινών φιλειρηνικών εκδηλώσεων είναι η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική Μαραθώνια Πορεία στα βήματα του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη που οργανώνεται από την ΕΕΔΥΕ την Κυριακή 9 του Μάη.Η πορεία θα ξεκινήσει όπως κάθε χρόνο με τελετή το πρωί από τον Τύμβο και θα ακολουθήσει τη διαδρομή Νέα Μάκρη - Ραφήνα - Πικέρμι - Παλλήνη - Αγια Παρασκευή - Αθήνα.

Αλλες κεντρικές εκδηλώσεις που έχουν ανακοινωθεί είναι:

  • Πορεία ειρήνης από τη γενέτειρα του Γρ. Λαμπράκη, Κερασίτσα στην Τρίπολη την Κυριακή 9 του Μάη.
  • Πορεία ειρήνης προς από τη ΝΑΤΟική βάση του Ακτιου και μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση την Κυριακή 9 του Μάη.
21Ο ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ

Καθώς η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα έχει προχωρήσει σε νέα απάνθρωπα επίπεδα με την γκανγκστερική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας και το ΝΑΤΟ να προωθεί τη νέα του στρατηγική για την επιβολή της τρομοκρατίας των όπλων ενάντια στους λαούς, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη που πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης ενάντια στους αμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές, από την πρώτη μέρα στις 24 του Μάρτη, που οι βόμβες τους άρχισαν να σκορπούν το θάνατο στον ηρωικό λαό της Γιουγκοσλαβίας, συνεχίζει τους φιλειρηνικούς αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες για το σταμάτημα του βρώμικο πολέμου, διοργανώνοντας και φέτος για 21η συνεχόμενη φορά το Δεκαήμερο Ειρήνης από τις 1 - 10 του Μάη.

Η διοργάνωση αυτή που αποτελεί θεσμό του μαχόμενου κινήματος ειρήνης στην Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλες στιγμές μαζικότητας και συλλογικής δράσης, φέτος είναι έντονα χρωματισμένη με την πανελλήνια και παγκόσμια απαίτηση να σταματήσει η αιματοχυσία στα Βαλκάνια, οι λαοί με την πάλη τους να μπουν φραγμός και να ανατρέψουν τη νέα τάξη πραγμάτων.

Αποκορύφωμα των φιλειρηνικών εκδηλώσεων κάθε χρόνο είναι η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, προς τιμήν του μεγάλου αγωνιστή και μάρτυρα της Ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη,που φέτος γίνεται στις 9 του Μάη, μέρα της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης των λαών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ