Κυριακή 2 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σταθερά στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Από 1-10 Μάη θα πραγματοποιηθούν φέτος οι φιλειρηνικές εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ, συνέχεια του μεγάλου αντιπολεμικού αντιΝΑΤΟικού κινήματος που ξεδιπλώνεται σε όλη τη χώρα. Την Κυριακή 9 Μάη στα βήματα του Γρ. Λαμπράκη, η μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Το "νήμα" των εκδηλώσεων των Δεκαήμερων Ειρήνης ξεκινάει πριν μια 20ετία και είναι μια ιστορία που δείχνει ανάγλυφα τη συνέπεια του μαχόμενου κινήματος ειρήνης στην πάλη του ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Σήμερα παρουσιάζουμε τους πιο σημαντικούς σταθμούς αυτού του θεσμού.

Ενάντια στην πυρηνική τρομοκρατία

Το 1ο Δεκαήμερο Ειρήνης διοργανώθηκε από την ΕΕΔΥΕ στις 11-21 Μάη του 1979 και περιλάμβανε μεγάλη σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που αγκάλιασαν όλη τη χώρα. Τη χρονιά αυτή πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες εκδηλώσεις με θέματα αφοπλισμού και ύφεσης, ενάντια στα πυρηνικά, στην παραγωγή της βόμβας Νετρονίου και των πυραύλων "Πέρσινγκ 2" και "Κρουζ". Επίσης εκδηλώσεις για το παιδί και την ειρήνη, τη φιλία και συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς και την αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους λαούς του κόσμου.

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που έγιναν στην "πρεμιέρα" αυτού του θεσμού:

  • Μεγάλη εκδήλωση στο "Σπόρτιγκ" που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Διανοουμένων και Καλλιτεχνών, με τη συμμετοχή των πιο φωτισμένων εκπροσώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών της εποχής, απαγγελίες ποιημάτων, αποσπάσματα από αντιπολεμικά έργα και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Τη συνέχιση μιας παράδοσης που είχε ξεκινήσει από την ΕΕΔΥΕ σε συνεργασία με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να φιλοτεχνηθούν τοίχοι με θέματα της ειρήνης και της ζωής σε πολλές συνοικίες της Αθήνας και άλλων πόλεων, με τη συμβολή και φροντίδα καλλιτεχνών, φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών, απλού κόσμου και παιδιών.
  • Μεγαλειώδης λαϊκή συναυλία στο Στάδιο Καραϊσκάκη, που παρακολούθησαν 40 χιλιάδες λαού και συνδύαζε τους φλογισμένους στίχους του ποιητή του λαού Γιάννη Ρίτσου με τη μουσική μεγάλων συνθετών, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Λοϊζος, ο Χρήστος Λεοντής, ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Β. Τσιτσάνης με μεγάλη συμμετοχή καλλιτεχνών.

Με μεγάλη επίσης επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως 19 Μάη του 1980, το 2ο Δεκαήμερο Ειρήνης,που ήταν αφιερωμένο στα 35 χρόνια από τη συντριβή του φασισμού και στα 25 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ. Η ανταπόκριση του κόσμου, των εργαζομένων και της νεολαίας ήταν εντυπωσιακή. Στο Δεκαήμερο αυτό υπήρξε μεγάλη συμμετοχή αγωνιστών - καλλιτεχνών και διανοούμενων από την Τουρκία και τη Χιλή, καθώς επίσης αγωνιστών της ειρήνης από την Κύπρο. Περιλάμβανε πλούσιες εκδηλώσεις, 20 περίπου συναυλίες, 30 εκθέσεις με υλικά του φιλειρηνικού κινήματος, ενώ δημιουργήθηκαν πάνω από 40 τοιχογραφίες σε πολλές πόλεις της χώρας. Από το πλήθος των εκδηλώσεων που έγιναν ξεχώρισαν:

- Η γιορτή για τα παιδιά της Αθήνας, στις 9 Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

- Βραδιά ειρήνης αφιερωμένη στα 50 χρόνια παρουσίας του ποιητή Ν. Βρεττάκου στα Ελληνικά Γράμματα.

- Μεγάλες συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με μεγάλη συμμετοχή καλλιτεχνών από την Ελλάδα, αλλά και από την Τουρκία.

Στην πάλη για το διώξιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων

Το 6ο Δεκαήμερο Ειρήνης το 1984 βρήκε τη χώρα μας, αλλά και την Ευρώπη γενικότερα, αντιμέτωπη με το σοβαρό κίνδυνο εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, με την εγκατάσταση των πυραύλων "Πέρσινγκ 2" και "Κρουζ" σε χώρες της Ευρώπης, ενώ η επιθετικότητα των ΗΠΑ ανεβαίνει κατακόρυφα.

Την ίδια χρονιά εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συζητά με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τις λεγόμενες 108 Συμφωνίες και τα μυστικά πρωτόκολλα. Ετσι η ΕΕΔΥΕ προβάλλει με δυναμισμό και αποφασιστικότητα την ανάγκη του ενωμένου αγώνα για το διώξιμο των ξένων βάσεων.

Οι εκδηλώσεις του 8ου Δεκαήμερου το '86 είναι αφιερωμένες στο Διεθνές Ετος Ειρήνης και κύρια αιχμή αναδεικνύεται η πάλη για το διώξιμο ξένων βάσεων από τη χώρα μας, καθώς επίσης και ο τερματισμός των πυρηνικών δοκιμών και η καταδίκη της γκανγκστερικής επίθεσης των ΗΠΑ στη Λιβύη. Ταυτόχρονα, οι φιλειρηνικές πρωτοβουλίες της ΕΣΣΔ αναπτερώνουν την ελπίδα στους λαούς για έναν καλύτερο κόσμο. Το φιλειρηνικό κίνημα θα στείλει ένα δυνατό μήνυμα ότι η υπεράσπιση της ειρήνης είναι υπόθεση όλων. Στην Αττική διοργανώνεται τετραπλή πορεία από το Μαραθώνα, την Ελευσίνα (έξω από την πυρηνική βάση), τη βάση του Ελληνικού και το λιμάνι του Πειραιά, με κοινή κατάληξη το Σύνταγμα.Πορείες επίσης γίνονται και σε άλλες 36 πόλεις της χώρας.

Με την επέτειο των 25 χρόνων από τη δολοφονία του Λαμπράκη το 1988 πραγματοποιείται το 10ο Δεκαήμερο τη στιγμή που παρά τη λαϊκή κατακραυγή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανανεώνει την παραμονή των ξένων βάσεων. Την ίδια περίοδο οι προτάσεις της ΕΣΣΔ για Βαλκάνια χωρίς βάσεις και Μεσόγειος χωρίς στρατιωτικούς στόλους έβρισκαν μεγάλη απήχηση στο λαό μας και έδινε απάντηση στους "προστάτες" του ΝΑΤΟ.

Πάνω από 30 πορείες ειρήνης διοργανώθηκαν σε όλη τη χώρα και εκατοντάδες εκδηλώσεις με αίτημα τον αφοπλισμό.

Το Μάη του '90 διοργανώνεται το 12ο Δεκαήμερο με κεντρικό θέμα "Αφοπλισμός - Ανάπτυξη - Ζωή σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον". Κύριο αίτημα η μη υπογραφή νέας συμφωνίας για την παραμονή των βάσεων, καθώς και η μείωση των εξοπλισμών.

Αντίσταση στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη

Μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ και του σοσιαλιστικού στρατοπέδου δημιουργήθηκαν πολλές αυταπάτες και κάποιες, φρούδες στην ουσία, ελπίδες ότι μπορούσαμε να βαδίσουμε σε μια πορεία ύφεσης και μείωσης των εντάσεων. Η νέα κατάσταση και η αλλαγή στο συσχετισμό δυνάμεων παγκοσμίως έχει αντίκρισμα και στο φιλειρηνικό κίνημα. Για μερικά χρόνια υπάρχει ένα "πάγωμα" και μια χαλάρωση στις φιλειρηνικές δραστηριότητες.

Στο 17ο Δεκαήμερο Ειρήνης το 1995 η αντίσταση στη "νέα τάξη πραγμάτων" προβάλλει πιο απαιτητικά και μπαίνει πλέον επιτακτικά στην ημερήσια διάταξη η διάλυση του ΝΑΤΟ και η απομάκρυνση των ιμπεριαλιστών από τα Βαλκάνια, η απεμπλοκή της χώρας μας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια με δυνάμεις στη Βοσνία, ο εκδημοκρατισμός του ΟΗΕ, η αντιμετώπιση του εθνικισμού, του ρατσισμού και του θρησκευτικού φανατισμού, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Το 1996 και 1997 αναπτύσσονται πάρα πολλές δραστηριότητες στα πλαίσια του 18ου και 19ου Δεκαήμερου Ειρήνης αντίστοιχα και η συμμετοχή του κόσμου κάθε χρόνο γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Καταγγέλλονται τα σχέδια ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου, η επέμβαση στην Αλβανία και πραγματοποιούνται μεγαλειώδεις πορείες ειρήνης σε όλη τη χώρα, οι μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων με πολύ μεγάλη συμμετοχή της νέας γενιάς.

Η περασμένη χρονιά το 1998 σηματοδοτεί μια μεγάλη ανάκαμψη του φιλειρηνικού κινήματος σε όλη τη χώρα και πραγματοποιούνται εκατοντάδες εκδηλώσεις, διαδηλώσεις και δραστηριότητες. Στο προσκήνιο της πάλης του φιλειρηνικού κινήματος βρέθηκαν η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, η επέκτασή του και δράση του σε νέες περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ