Κυριακή 2 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ Λ. ΖΟΣΠΕΝ
Απερίγραπτο το εγχώριο "κεντροαριστερό" πανηγύρι!

Με τις εκλογές στη Γαλλία και την επικράτηση Ζοσπέν έγινε, πραγματικά, το "έλα να δεις" στην Ελλάδα! Τα πανηγύρια των εγχώριων "κεντροαριστερών" μόνο με τα ..."να κρατήσουν οι χοροί" του Α. Παπανδρέου της εποχής του 1981 μπορούν να συγκριθούν! Ας πάρουμε ένα δείγμα, κατ' αρχάς από τον Τύπο:

- "Γαλλία: Τι σημαίνει η σαρωτική ήττα του Σιράκ - ΑΡΙΣΤΕΡΗ γροθιά στο Μάαστριχτ" - "Θρίαμβος της Αριστεράς" (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 2-6-97).

- "Η Γαλλία, κλειδί τώρα της πορείας για Μάαστριχτ. ΕΥΡΩ-ΑΝΑΣΑ - Προσδοκίες για πιο χαλαρή λιτότητα" (Ελευθεροτυπία 3-6-97). Την ίδια μέρα φωτογραφία του Γ. Παπαντωνίου στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας με την εξής λεζάντα που αποδίδει λόγια του υπουργού: "Πορευόμαστε προς αριστερό Μάαστριχτ"!

- "Νέα πνοή για Ευρώπη". "Στροφή για "άλλο" Μάαστριχτ - Η νίκη της γαλλικής Αριστεράς ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. Ευνοείται η Ελλάδα" (Εθνος 2-6-97).

- "Θρίαμβος Ζοσπέν ανατρέπει το Μάαστριχτ" (Εξουσία 2-6-97).

- "Μετά τη θριαμβευτική επιστροφή της Αριστεράς στη Γαλλία ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για την πορεία της Ευρώπης" (ΑΥΓΗ 3-6-97).

Το ΠΑΣΟΚ σε πελάγη ευτυχίας!

Αυτοί οι "έξαλλοι" πανηγυρισμοί των εν Ελλάδι ομοϊδεατών του κ. Ζοσπέν και των "κεντροαριστερών" συνεύρεσεων της Γαλλίας δε θα μπορούσαν παρά να αποτυπωθούν στις τοποθετήσεις όλου του εγχώριου "κεντροαριστερού" τόξου. Αρχής γενομένης από τον Κ. Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ. Ιδού μερικά από τα λεχθέντα του πρωθυπουργού, καθώς και στελεχών του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την επικράτηση Ζοσπέν:

  • Ο Κ. Σημίτης στο τηλεγράφημά του προς τον Ζοσπέν είναι ασυγκράτητος: "Η νίκη αυτή - του γράφει - ανοίγει νέες δυνατότητες και προοπτικές για όλους τους σοσιαλιστές της Ευρώπης. Η σοσιαλιστική επιλογή του σήμερα θα είναι η επιλογή της Ευρώπης του αύριο".

Λίγες μέρες αργότερα, στη Βουλή, στις 10-6-97, ο πρωθυπουργός δηλώνει: "Στην Ευρώπη σήμερα παρουσιάζονται ουσιώδεις μεταβολές και ανακατατάξεις. Η νίκη των Εργατικών στην Αγγλία και των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς στη Γαλλία, έδειξαν ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι μια υπόθεση των λαών και όχι μιας κάστας τεχνοκρατών. Για μας, για το ΠΑΣΟΚ η αλλαγή του τοπίου στην Ευρώπη είναι μια δικαίωση της πολιτικής μας. Θα έλεγα και ότι προσωπικά είχα μιλήσει πολύ νωρίς για μια ενωμένη Ευρώπη των λαών και όχι των μονοπωλίων"!

Φοβερό! "Η Ευρώπη των λαών και όχι των μονοπωλίων", με την υπογραφή και του Ζοσπέν και του Σημίτη παρέχουν, δυο χρόνια μετά την παραπάνω δήλωση, μερικά εκατομμύρια δολάρια καθημερινώς στα μονοπώλια των όπλων για να φορτώνουν τις βόμβες τους στα καταδρομικά του ΝΑΤΟ που "εκδράμουν" προς τη Σερβία.

  • Στο ίδιο "κεντροαριστερό" πέλαγος ευτυχίας πλέει και ο Α. Τσοχατζόπουλος: "Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να μπορέσουμε όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές να μετατρέψουμε αυτή τη μεγάλη σου νίκη σε αφετηρία μιας νέας εποχής", γράφει στον Ζοσπέν την επομένη της εκλογής του.
  • Οσο για τον Κ. Σκανδαλίδη γράφει στην "Εξουσία" (30-6-97) με αφορμή τη νίκη Ζοσπέν: "Η προοδευτική στροφή δεν επιβεβαιώνεται απλώς. Γίνεται χιονοστιβάδα"! Η, δε, ..."εσωκομματική αντιπολίτευση" του ΠΑΣΟΚ, αποφαίνεται κι αυτή διά στόματος Π. Οικονόμου: "Χαιρόμαστε με την καρδιά μας τη νίκη. Η νίκη αυτή είναι το οριστικό τέλος της δεξιάς πτέρυγας του Σοσιαλιστικού κόμματος της Γαλλίας".
ΣΥΝ: Δικός μας είναι ο Ζοσπέν!

Περίφημες είναι εκείνο τον καιρό και οι αντιδράσεις του ΣΥΝ. Μόνο που το κόμμα αυτό έχει ένα πρόβλημα. Αισθάνεται ότι το ΠΑΣΟΚ του κλέβει την πρωτοκαθεδρία στην... καρδιά του Ζοσπέν και διαμαρτύρεται!

Ετσι ο Ν. Κωνσταντόπουλος προχωρεί σε μια... αυστηρή προς το ΠΑΣΟΚ δήλωση, σύμφωνα με την οποία: "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντί να θριαμβολογεί, οφείλει να διδαχτεί από την αυτοκριτική και την προοδευτική μετατόπιση των Γάλλων σοσιαλιστών"! Με συνέντευξή του, δε, στην "Ελευθεροτυπία" στις 2-6-98 και με τίτλο "Κωνσταντόπουλος: Συνεργασία αλά γαλλικά", υποστηρίζει ότι "ένα πείραμα τύπου Γαλλίας νομίζω ότι επιβάλλεται να το κουβεντιάσουν και η ελληνική κοινωνία και οι πολιτικές δυνάμεις". Φυσικά, ο πρόεδρος του ΣΥΝ έχει προλάβει να τονίσει την "ικανοποίηση" για τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών, που - όπως έλεγε - "στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα καταδίκης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών με ευρύτερη ευρωπαϊκή διάσταση" και "αποτελούν θετικό βήμα στην προσπάθεια για την προοδευτική αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ, για μια ενιαία δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη"...

Σε ανάλογες δηλώσεις προβαίνουν μια σειρά στελέχη του ΣΥΝ. Ενδεικτικά αναφέρουμε, από ένα και μόνο φύλλο της "Εξουσίας" στις 4-6-97: "Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία δημιουργεί μια ρωγμή στη λογική των μονόδρομων" (Γ. Δραγασάκης). "Η νίκη των σοσιαλιστών στη Γαλλία μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε αλλαγές στη συνθήκη του Μάαστριχτ που διεκδικούν εδώ και καιρό οι δυνάμεις της Αριστεράς και της Οικολογίας σε όλη την Ευρώπη" (Μ. Παπαγιαννάκης). "Οι γαλλικές εκλογές δημιουργούν τελικά μια νέα κατάσταση στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης" (Αλ. Αλαβάνος).

ΔΗΚΚΙ: Στο ρυθμό των αυταπατών

Ο Δ. Τσοβόλας ήταν ο πολιτικός αρχηγός που συμπλήρωσε τον κύκλο των δηλώσεων με τις οποίες καλλιεργούνταν αυταπάτες στο εσωτερικό της χώρας για το "κεντροαριστερό" εγχείρημα της Γαλλίας. Οπως είχε δηλώσει τότε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, "η πλειοψηφία του γαλλικού λαού είπε όχι στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και στην εξαθλίωση των πολιτών στην Ενωμένη Ευρώπη. Ψήφισε προοδευτικά και απομένει πλέον στις ηγεσίες των νικητών της εκλογικής αναμέτρησης να υλοποιήσουν τη βούλησή του για προοδευτική αντι-Μάαστριχτ πορεία στη Γαλλία και στην ΕΕ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ