ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Γερμανία ο Χ. Φλωράκης

O επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χ. Φλωράκης, αναχωρεί, αύριο Πέμπτη, 6 Μάη για τη Γερμανία, μετά από πρόσκληση των τοπικών οργανώσεων του Κόμματος.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Χ. Φλωράκης θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις των Ελλήνων μεταναστών για την κατάσταση στη χώρα μας, τις γενικότερες εξελίξεις και τη μάχη των ευρωεκλογών.

Συγκεκριμένα:

  • Την Παρασκευή 7/5 στο Αουγκσμπουργκ,σε αίθουσα του "Ροζενάου Στάντιουμ" στις 19.00
  • Το Σάββατο 8/5 στο Μόναχο,στην αίθουσα των γερμανικών συνδικάτων στις 16.00
  • Την Κυριακή 9/5 στη Νυρεμβέργη στην αίθουσα της ελληνικής κοινότητας στις 11 πμ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αύριο η μεγάλη αντιπολεμική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ

Στην πλατεία Αριστοτέλους, στις 8.30 μ.μ.

Με τη μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους, αύριο Πέμπτη, στις 8.30 το βράδυ, ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία του ΚΚΕ από τη Θεσσαλονίκη, με ομιλήτρια τη ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.Στη συγκέντρωση θα χαιρετίσουν ο καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Χουρμουζιάδης,η δημοσιογράφος Λιάνα Κανέλλη και η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου.

Ο αγωνιζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης, που όλο το προηγούμενο διάστημα αντιπάλεψε τη μετατροπή της πόλης σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και συνεχίζει να δίνει τη μάχη του ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, καλείται να δώσει μαζικό και δυναμικό "παρών" στην αντιπολεμική συγκέντρωση και να καταδικάσει το εγκληματικό πρόσωπο της ΕΕ. Η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης να στείλει άλλο ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης και καταδίκης στα κόμματα που στηρίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

"Εμείς προχωράμε στην αναμέτρηση των ευρωεκλογών με την αίσθηση της δικαίωσης εντονότερη από ποτέ. Δε θέλαμε βέβαια να έχουμε επιβεβαιωθεί με τόσο δραματικό τρόπο", δηλώνει ο γραμματέας της Αχτίδας Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Ζήσης Λυμπερίδης,και συμπληρώνει: "Οπως όμως και να δει κανείς την πορεία προς τις κάλπες του Ιούνη, εκείνο που θα πρέπει να δεσπόζει στη στάση του κάθε ψηφοφόρου είναι το δίλημμα "με ποιον θα πάει και ποιον θ' αφήσει".

"Το βέβαιο είναι πως η πατριωτική στάση, ιδιαίτερα σήμερα, απαιτεί το μαύρισμα όλων όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συντάσσονται ή δίνουν άλλοθι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, με ταυτόχρονη και αποφασιστική ενίσχυση των δυνάμεων που αντιτάσσονται σ' αυτά. Σήμερα ψήφο πατριωτική αποτελεί η υπερψήφιση του ΚΚΕ. Του μόνου κόμματος που με συνέπεια και χωρίς ταλαντώσεις ορθώνει το ανάστημά του στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών".

Μιλώντας για τα μηνύματα που εισπράττουν οι κομμουνιστές μέσα από τις μαζικές εξορμήσεις και τις συζητήσεις με το λαό της πόλης, ο Ζ. Λυμπερίδης σημειώνει πως είναι αισιόδοξα: "Είναι ενθαρρυντικά. Δεν είναι μόνο ότι επαληθεύονται οι θέσεις και προβλέψεις του Κόμματος. Μέσα από τη δουλιά των οργανώσεων για την προπαγάνδιση της συγκέντρωσης πολύ περισσότερος κόσμος έρχεται κοντά μας, επιβραβεύει τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες του Κόμματος. Είναι χαρακτηριστική η φράση "αυτή τη φορά θα σας ψηφίσω" που ακούμε από ψηφοφόρους άλλων κομμάτων".

Στη συγκέντρωση ο αγωνιζόμενος λαός και οι κομματικές και κνίτικες δυνάμεις θα κατευθυνθούν με προσυγκεντρώσεις και πορείες που θα ξεκινήσουν στις 7.30 το απόγευμα από: την πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρη), το άγαλμα Βενιζέλου, την πλατεία Σιντριβανιού, την πλατεία ΧΑΝΘ και Καμάρας.


Τέσσερις κεντρικές συγκεντρώσεις στη Βόρεια Ελλάδα

Με κυρίαρχο το αντιπολεμικό πνεύμα πραγματοποιούνται αύριο Πέμπτη στις 8.30 το βράδυ, τέσσερις κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στη Μακεδονία και τη Θράκη,που ταυτόχρονα αναμένεται να αποτελέσουν βήμα καταδίκης των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και απαίτησης του λαού για ειρήνη και φιλία των λαών:

- στις Σέρρες με κεντρικό ομιλητή τον Κώστα Παρασκευά,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,

- στην Κοζάνη,με κεντρικό ομιλητή τον Σπύρο Στριφτάρη,μέλος, του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,

- στην Αλεξανδρούπολη,με κεντρικό ομιλητή τον Στρατή Κόρακα,μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος και

- στην Καβάλα,με κεντρικό ομιλητή τον Γιάννη Θεωνά,ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

Ο αγωνιζόμενος λαός της περιοχής, που με τη μαχητική του στάση όλο το τελευταίο διάστημα έχει αποδείξει ότι, όταν θέλει μπορεί να αντισταθεί και όταν χρειαστεί μπορεί να δώσει τη δική του καλοπληρωμένη απάντηση στους διπρόσωπους, που, επικαλούμενοι το δικό του καλό, δε διστάζουν να σκοτώσουν άμαχους ανθρώπους, μωρά και γυναίκες, καλείται να πάρει μαζικά μέρος στις συγκεντρώσεις του Κόμματος.

Δυναμική απάντηση στη λυκοσυμμαχία ΕΕ και ΝΑΤΟ

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ καλεί το λαό, με τη μαζική συμμετοχή του στη συγκέντρωση που θα γίνει στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης,να δώσει άλλη μια δυναμική απάντηση στη λυκοσυμμαχία της ΕΟΚ και του ΝΑΤΟ. "Οι εγκληματίες αυτού του πολέμου πρέπει να πληρώσουν για τους εκατοντάδες νεκρούς, κανείς δεν μπορεί πλέον να σκύβει το κεφάλι και να δέχεται πολιτικές που είναι μακριά από τη συνείδησή του από τα πιστεύω μιας ολόκληρης ζωής. Κανείς δεν μπορεί να σύρει τους λαούς πίσω από τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών. Ο ελληνικός λαός μπορεί με την ψήφο του να διατρανώσει την αντίθεσή του στους αμερικανο-ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, να διώξει από τη Θεσσαλονίκη και ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα τα στρατεύματα κατοχής".

Αιτιολογώντας την αισιοδοξία που διαπνέει την Οργάνωση στη δράση της, ο Γραμματέας της ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ Θέμης Ιωσηφίδης ανέφερε: "Εκτιμούμε ότι το ΚΚΕ θα βγει αυξημένο, γιατί ο ίδιος ο λαός θα δώσει την απάντηση για το ποια Ευρώπη θέλει. Ο αγωνιζόμενος λαός, οι εργαζόμενοι, οι νέοι δέχονται τις θέσεις μας και τις απόψεις του Κόμματός μας. Αυτό φαίνεται ποικιλόμορφα και μέσα από τις συζητήσεις, αλλά κυρίως μέσα από την κοινή δράση. Πιστεύουμε ότι θα το βεβαιώσει με την ψήφο του και στις Ευρωεκλογές".


Το "άλλοθι"...

Το "πέταξαν" εκείνοι, που ξεκίνησαν τον άνανδρο κτηνώδη βομβαρδισμό... Το άρπαξαν οι συνένοχοι... Το κρατούν και το ξεφουρνίζουν σε κάθε περίπτωση και όλοι εκείνοι, που θέλουν τάχα, να μην τους λένε "μονοδιάστατους" και που με, τάχα, "αντικειμενική σοφία" παίρνουν υπόψη τους και τις δύο όψεις. Το ερώτημα όμως παραμένει: Το είδε κανείς; Υπάρχουν τίποτα σοβαρές μαρτυρίες που να αποδείχνουν το γεγονός;

Πρόκειται για την άλιωτη καραμέλα της "εθνοκάθαρσης", που μια σειρά δράστες, συνένοχοι και παθητικοί ακροατές των βάρβαρων ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών τη χρησιμοποιούν για άλλοθι των εγκλημάτων τους. Την ώρα δηλαδή, που μπροστά στα μάτια όλης της οικουμένης δολοφονούνται ψυχρά και με σκοπό, αθώοι άμαχοι, πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά και το άλλοθι, που μέχρι σήμερα μόνο στα λόγια των ίδιων των ΝΑΤΟικών δολοφόνων... έχει υπόσταση.

Μέχρι σήμερα το μόνο που υπάρχει είναι οι επιχειρήσεις της σερβικής αστυνομίας ενάντια στους δολοφόνους του UCK, που γίνονταν προκειμένου, να συλληφθούν οι ένοχοι κάποιων εγκλημάτων, που, καθόλου τυχαία, πύκνωσαν λίγο πριν αρχίσουν οι ΝΑΤΟικοί εκβιασμοί ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Επίσης, υπάρχει η περίπτωση του Ρατσάκ, που, από όσους το επικαλούνται, κανένας ποτέ δεν μπήκε στον κόπο, να αποδείξει ότι δολοφονήθηκαν, ότι ήταν αθώοι άμαχοι και όχι ένοπλοι του UCK, ή ότι πραγματικά δε σκοτώθηκαν σε μάχη... Μάλιστα, άλλες έρευνες, για παράδειγμα, διαπιστώνουν ότι τα θανατηφόρα τραύματα ήταν σε άλλα σημεία από εκεί που φαίνονταν οι πληγές στα ρούχα (πράγμα που αποκάλυπτε ότι τους φόρεσαν ίσως τα πολιτικά ρούχα όπως - όπως και τους ξαναπυροβόλησαν)...

Δεν είμαστε ειδικοί, ούτε αυτόπτες μάρτυρες. Πάντως ο τρόπος, που πιέστηκαν τα πράγματα μετά το Ρατσάκ, προκειμένου να φτάσουμε στους σημερινούς απάνθρωπους καθημερινούς βομβαρδισμούς, αν μη τι άλλο, κάνει την περίπτωση τουλάχιστον περίεργη, αν όχι ύποπτη. Πάντως, άλλο τίποτα δεν υπάρχει και είναι βέβαιο πως αν υπήρχε ο ΝΑΤΟικός μηχανισμός ενημέρωσης θα το έπαιζε πρωί μεσημέρι και βράδυ... Ακόμα και την περίπτωση του Ρατσάκ μοιάζουν να θέλουν να την ξεχάσουν. Ισως γιατί βολεύει περισσότερο η ασάφεια και η αοριστία, που από τη στιγμή που ξεστομίζεται έχει περισσότερες πιθανότητες διαμόρφωσης πραγματικότητας, απ' ό,τι η συγκεκριμένη περίπτωση με τα πολλά κενά και ερωτηματικά, που αντικειμενικά ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Ποτέ έγκλημα δε σχεδιάστηκε χωρίς να προσχεδιαστούν τα άλλοθι. Αλλοτε πετυχημένα, άλλοτε όχι. Τι να έλεγαν δηλαδή οι ΝΑΤΟικοί; Κάνουμε επίθεση στη Γιουγκοσλαβία, γιατί έχουμε γεωπολιτικές βλέψεις για ολόκληρη την περιοχή, θέλουμε να στριμώξουμε και τη Ρωσία, πρέπει να διοχετεύσουμε κάπου και τον εσωτερικό μας ανταγωνισμό; Αυτά δε λέγονται, μόνο κρίνονται από τα στοιχεία και το αποτέλεσμα. Ελπίδα τους είναι, όταν θα έχουν επιτύχει το σκοπό τους, να μην έχουν τόση σημασία τα άλλοθι, αφού οι νικητές επιβάλλουν τη δική τους "αλήθεια". Μετά το Ντέιτον, για παράδειγμα, τι σημασία είχε, αν αποδείχτηκε προβοκάτσια ο βομβαρδισμός στην αγορά του Σαράγεβο;

Αυτή τη φορά δεν τα έχουν καταφέρει ακόμα. Μπορεί, να στήνουν τις σειρήνες, μπορεί κάποιοι ακόμα και "αθώοι", να παρασύρονται από το θανατηφόρο τους "τραγούδι", αλλά δεν έχουν κατορθώσει, να κάμψουν τη μαζική, λαϊκή αντίσταση, που τους χαλάει τα σχέδια. Και μόνο αυτή η αποκάλυψη, το γεγονός ότι δεν μπορούν πλέον να πείσουν, είναι η πρώτη επιτυχία... Συνεχίζουμε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ