ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οξύνονται τα πνεύματα, ενώ πλησιάζει η ώρα της κάλπης

Σφοδροί βομβαρδισμοί πιθανών θέσεων της "Χεζμπολάχ" ακόμη και εκτός των ορίων της "ζώνης ασφαλείας" του Ν. Λιβάνου

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΜΠΑΑΛΜΠΕΚ.-

Οξύνεται η αντιπαράθεση για την πρωθυπουργία, λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ, την ερχόμενη Κυριακή. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο πρωθυπουργός της χώρας θα αναδειχτεί, κατά το δεύτερο γύρο των εκλογών. Οι οιωνοί είναι δυσάρεστοι, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, για τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις που ενίσχυε τη δύναμή του λίγο πριν το άνοιγμα της κάλπης, εμφανίζεται δεύτερος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας των αντιπαραθέσεων μεταξύ των παραδοσιακών του συμμάχων.

"Πόλεμος" έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο θρησκευτικό δεξιό κόμμα "Σας" των Εβραίων Σεφαρδιτών, που στηρίζεται, κυρίως, στους Ισραηλινούς μαροκινής καταγωγής, και στο κεντρώο κόμμα "Ισραελ Μπαλίγια" του Νατάν Σαράνσκυ, που στηρίζεται στους μετανάστες από την πρώην Σοβιετική Ενωση, που έχουν, πλέον, αγγίξει το ένα εκατομμύριο. Τα δύο κόμματα έχουν αποδυθεί σε μια ανηλεή αντιπαράθεση διεκδικώντας, το καθένα για τον εαυτό του, το υπουργείο Εσωτερικών, σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού που θα προκύψει σε περίπτωση που επανεκλεγεί πρωθυπουργός ο Νετανιάχου.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνει το 38% της εκλογικής προτίμησης έναντι του 47% που προτιμά τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος και υποψήφιο για την πρωθυπουργία, Εχούντ Μπάρακ. Ο Νετανιάχου έχει απόλυτη ανάγκη τη στήριξη των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών για να καλύψει αυτή τη διαφορά και φυσικά στόχος προτεραιότητας είναι ο πληθυσμός των μεταναστών από την πρώην Σοβιετική Ενωση που αποτελούν και τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα μεταναστών στη χώρα. Ετσι, παραχωρώντας έκτακτη συνέντευξη Τύπου, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια σειρά εκτάκτων μέτρων βοηθείας προς τους ρωσόφωνους μετανάστες, οι οποίοι είχαν μετατραπεί σε δεύτερης κατηγορίας πολίτες, εξαιτίας της "σκληρής" στάσης που τηρούσε απέναντί τους το, κυριαρχούμενο από το "Σας", υπουργείο Εσωτερικών.

Πάντως, εκτιμάται ως απίθανο το ενδεχόμενο να αναδειχτεί, από την κάλπη, κάποιο κόμμα ή κομματικός συνασπισμός αυτοδύναμο, όπως χαρακτηριστικά τόνιζε και ο επιτετραμμένος της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα, Ιακώβ Νταγιάν, που παραχώρησε, χτες, συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Νταγιάν τόνισε ότι η διαμόρφωση του νέου τοπίου στην ισραηλινού Βουλή, το οποίο σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει και τις συμφωνίες που θα γίνουν εν όψει του δεύτερου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη πρωθυπουργού, μπορεί να κρύβει πολλές εκπλήξεις καθώς, σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα, η είσοδος στη Βουλή εξασφαλίζεται, όταν ένα κόμμα συγκεντρώσει 2% των ψηφισάντων, δηλαδή, περίπου, 50.000 ψήφους. Οπως, μάλιστα, εκτίμησε ο Ιακώβ Νταγιάν ως κεντρικότερα ζητήματα προεκλογικής αντιπαράθεσης, για άλλη μια φορά, έχουν αναδειχτεί το ζήτημα της ισραηλινο - παλαιστινιακής "ειρηνευτικής διαδικασίας" και η έναρξη "ειρηνευτικού διαλόγου" με τη Συρία και το Λίβανο.

Επιδρομές στο Νότιο Λίβανο

Τέσσερις επιδρομές εναντίον στόχων τόσο εντός της "ζώνης ασφαλείας" στο Νότιο Λίβανο όσο και εκτός από αυτήν, πραγματοποίησαν την Τρίτη, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη. Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων επιδρομών επλήγησαν πιθανές θέσεις των μαχητών της "Χεζμπολάχ" στο νότιο Λίβανο, στην κοιλάδα Ζιλάγια, περίπου 20 χλμ. βόρεια των ισραηλινών συνόρων ενώ, αργά το βράδυ της Τρίτης, ισραηλινά μαχητικά εισήλθαν στον εναέριο χώρο του Λιβάνου και έπληξαν με πυραύλους κτίριο, που συνορεύει με τέμενος, στην πόλη Μπααλμπέκ, η οποία θεωρείται προπύργιο της "Χεζμπολάχ". Από την επιδρομή αυτή, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, τραυματίστηκαν 3 πολίτες, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες από τις προηγούμενες επιδρομές.

Ο ισραηλινός στρατός δεν εξέδωσε καμία σχετική ανακοίνωση, αλλά είναι σαφές ότι οι επιδρομές αυτές αποτελούν αντίποινα για τις βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποίησε τη Δευτέρα και την Τρίτη το πρωί στην κατεχόμενη ζώνη του Νοτίου Λιβάνου η "Χεζμπολάχ". Από τις επιθέσεις αυτές, σκοτώθηκαν 1 Ισραηλινός στρατιώτης και 2 άνδρες της φιλοϊσραηλινής πολιτοφυλακής, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 4 Ισραηλινοί στρατιώτες. Το θέμα της παραμονής του ισραηλινού στρατού στη ζώνη κατοχής του Νοτίου Λιβάνου, όπου έχουν σκοτωθεί από την αρχή του χρόνου 9 Ισραηλινοί στρατιώτες, έχει κυριαρχήσει στον προεκλογικό αγώνα στο Ισραήλ.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Σταθερά τεταμένη η κατάσταση

ΛΧΟΚΣΕΟΥΜΑΒΕ.-

Ιδιαίτερα τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην επαρχία Ατσεχ της Ινδονησίας, περίπου δύο εικοσιτετράωρα μετά το αιματοκύλισμα διαδήλωσης από τις στρατιωτικές δυνάμεις, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 31 άνθρωποι και να τραυματιστούν 104 άλλοι. Ο στρατός προειδοποίησε ότι θα "αναλάβει δράση" σε περίπτωση επανάληψης "φαινομένων αναρχίας", όπως αυτό της Δευτέρας. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι της Πορτογαλίας και της Ινδονησίας υπέγραφαν τη συμφωνία, που προτάθηκε από τον ΟΗΕ, για το Ανατολικό Τιμόρ, ενώ ο ηγέτης των αυτονομιστών ανταρτών καλούσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να αποστείλει άμεσα "συμβούλους ασφαλείας" προκειμένου να διαφυλαχτεί η ηρεμία στην επαρχία.

Συνεχόμενες περιπολίες πραγματοποιούν σε όλες τις πόλεις της επαρχίας Ατσεχ πάνοπλοι Ινδονήσιοι στρατιώτες, δύο μέρες μετά τα αιματηρά επεισόδια της Δευτέρας. Ο στρατιωτικός διοικητής της περιοχής, στρατηγός Τζόνι Ουάχαμπ, προειδοποίησε ότι "οι στρατιώτες έχουν εντολή να καταστείλουν άμεσα με κάθε μέσο το οποιοδήποτε φαινόμενο αναρχίας". Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επεισόδια άρχισαν όταν έφθασαν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στο χωριό Πούλο Ρουνγκόμ, τη Δευτέρα το πρωί, προκειμένου να απελευθερώσουν έναν Ινδονήσιο στρατιώτη, που είχε συλληφθεί από αυτονομιστές μαχητές. Οι κάτοικοι αντέδρασαν έντονα στη στρατιωτική παρουσία και ξεχύθηκαν στους δρόμους με πέτρες και ξύλα και αντιμετωπίστηκαν με αληθινά πυρά από τους στρατιώτες. Παρά τις συνεχόμενες περιπολίες, όμως, χτες, άγνωστοι οπλοφόροι "γάζωσαν", στην κυριολεξία, αξιωματικό της Αστυνομίας στα περίχωρα του Λχοκσεουμάβε.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι της Πορτογαλίας και της Ινδονησίας υπέγραφαν τη συμφωνία, που πρότεινε ο ΟΗΕ, για το μέλλον της ταραγμένης επαρχίας του Ανατολικού Τιμόρ. Η συμφωνία προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στις 8 Αυγούστου, με το οποίο οι κάτοικοι θα αποφασίσουν αν επιθυμούν την αυτονομία, που προσφέρει η Τζακάρτα, ή την πλήρη ανεξαρτησία. Χτες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, εκατοντάδες φοιτητές διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα του Ανατολικού Τιμόρ, Ντίλι, ζητώντας την απόρριψη της ινδονησιακής πρότασης αυτονομίας και την εξασφάλιση πλήρους ανεξαρτησίας.

Την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας εξέφρασε ο ηγέτης των αυτονομιστών ανταρτών του Ανατολικού Τιμόρ, Ζοζέ Αλεξάντρε Γκουζμάο, ο οποίος βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό. Εντούτοις, ο Γκουζμάο επανέλαβε το αίτημά του για άμεση αποστολή των ειδικών συμβούλων ασφαλείας, που προβλέπει η συμφωνία, προκειμένου να συνεργαστούν με τον ινδονησιακό στρατό για να διασφαλιστεί η ηρεμία στην επαρχία και να αποτραπεί η δράση των παραστρατιωτικών οργανώσεων που αντιτίθενται στην προοπτική της ανεξαρτησίας.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Απειλούν με παραίτηση οι συνήγοροι

ΑΓΚΥΡΑ.-

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία τους αλλά και την άρση των αλλεπάλληλων εμποδίων που τίθενται στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν τον πελάτη τους, ζήτησαν, χθες, οι 18 συνήγοροι του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, οι οποίοι απείλησαν να αποσυρθούν από την υπόθεση που αναμένεται να εκδικαστεί στις 31 Μάη.

"Οι διαμαρτυρίες μας μέχρι σήμερα δεν έχουν, καν, ληφθεί υπόψη", τόνισε κατηγορηματικά ο επικεφαλής των συνηγόρων Αχμέτ Ζεκί Οκτσούογλου, ο οποίος ανέφερε ότι διαμαρτυρίες έχουν, ήδη, κοινοποιηθεί τόσο προς τον πρωθυπουργό όσο και προς τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας. Ο Οκτσούογλου ζήτησε από τις τουρκικές αρχές να δοθούν στον πελάτη του, όλα τα έγγραφα που τον αφορούν συμπεριλαμβανομένου του κατηγορητηρίου, και να καταστεί δυνατή η συνάντησή του κατ' ιδίαν με τους συνηγόρους του, προκειμένου να προετοιμαστεί η υπεράσπισή του, καθώς, μέχρι σήμερα, οι συναντήσεις αυτές γίνονται μόνο υπό την παρουσία στρατιωτικών και μυστικών πρακτόρων.

Ο Οκτσούογλου κατήγγειλε ότι δεν έχει συλληφθεί κανένας από τους αστυνομικούς που ξυλοκόπησαν 7 από τους συνηγόρους, την περασμένη Παρασκευή, και ζήτησε να ληφθούν μέτρα προστασίας της ζωής των συνηγόρων, οι οποίοι έχουν δεχτεί απειλές αλλά και επιθέσεις από "εξαγριωμένους πολίτες". Ανταποκρινόμενο σε σχετικό αίτημα των δικηγόρων, το διεθνές Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει, άμεσα, λεπτομερή αναφορά για τις συνθήκες κράτησης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, από την ημέρα της σύλληψής του μέχρι σήμερα.

Συντρίμμια άφησαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί προχτές κοντά στην πόλη

Συντρίμμια άφησαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί προχτές κοντά στην πόλη Μπααλμπέκ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ