Πέμπτη 6 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Σταθερά τεταμένη η κατάσταση

ΛΧΟΚΣΕΟΥΜΑΒΕ.-

Ιδιαίτερα τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην επαρχία Ατσεχ της Ινδονησίας, περίπου δύο εικοσιτετράωρα μετά το αιματοκύλισμα διαδήλωσης από τις στρατιωτικές δυνάμεις, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 31 άνθρωποι και να τραυματιστούν 104 άλλοι. Ο στρατός προειδοποίησε ότι θα "αναλάβει δράση" σε περίπτωση επανάληψης "φαινομένων αναρχίας", όπως αυτό της Δευτέρας. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι της Πορτογαλίας και της Ινδονησίας υπέγραφαν τη συμφωνία, που προτάθηκε από τον ΟΗΕ, για το Ανατολικό Τιμόρ, ενώ ο ηγέτης των αυτονομιστών ανταρτών καλούσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να αποστείλει άμεσα "συμβούλους ασφαλείας" προκειμένου να διαφυλαχτεί η ηρεμία στην επαρχία.

Συνεχόμενες περιπολίες πραγματοποιούν σε όλες τις πόλεις της επαρχίας Ατσεχ πάνοπλοι Ινδονήσιοι στρατιώτες, δύο μέρες μετά τα αιματηρά επεισόδια της Δευτέρας. Ο στρατιωτικός διοικητής της περιοχής, στρατηγός Τζόνι Ουάχαμπ, προειδοποίησε ότι "οι στρατιώτες έχουν εντολή να καταστείλουν άμεσα με κάθε μέσο το οποιοδήποτε φαινόμενο αναρχίας". Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επεισόδια άρχισαν όταν έφθασαν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στο χωριό Πούλο Ρουνγκόμ, τη Δευτέρα το πρωί, προκειμένου να απελευθερώσουν έναν Ινδονήσιο στρατιώτη, που είχε συλληφθεί από αυτονομιστές μαχητές. Οι κάτοικοι αντέδρασαν έντονα στη στρατιωτική παρουσία και ξεχύθηκαν στους δρόμους με πέτρες και ξύλα και αντιμετωπίστηκαν με αληθινά πυρά από τους στρατιώτες. Παρά τις συνεχόμενες περιπολίες, όμως, χτες, άγνωστοι οπλοφόροι "γάζωσαν", στην κυριολεξία, αξιωματικό της Αστυνομίας στα περίχωρα του Λχοκσεουμάβε.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι της Πορτογαλίας και της Ινδονησίας υπέγραφαν τη συμφωνία, που πρότεινε ο ΟΗΕ, για το μέλλον της ταραγμένης επαρχίας του Ανατολικού Τιμόρ. Η συμφωνία προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στις 8 Αυγούστου, με το οποίο οι κάτοικοι θα αποφασίσουν αν επιθυμούν την αυτονομία, που προσφέρει η Τζακάρτα, ή την πλήρη ανεξαρτησία. Χτες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, εκατοντάδες φοιτητές διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα του Ανατολικού Τιμόρ, Ντίλι, ζητώντας την απόρριψη της ινδονησιακής πρότασης αυτονομίας και την εξασφάλιση πλήρους ανεξαρτησίας.

Την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας εξέφρασε ο ηγέτης των αυτονομιστών ανταρτών του Ανατολικού Τιμόρ, Ζοζέ Αλεξάντρε Γκουζμάο, ο οποίος βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό. Εντούτοις, ο Γκουζμάο επανέλαβε το αίτημά του για άμεση αποστολή των ειδικών συμβούλων ασφαλείας, που προβλέπει η συμφωνία, προκειμένου να συνεργαστούν με τον ινδονησιακό στρατό για να διασφαλιστεί η ηρεμία στην επαρχία και να αποτραπεί η δράση των παραστρατιωτικών οργανώσεων που αντιτίθενται στην προοπτική της ανεξαρτησίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι παράπλευρες επιπτώσεις του τσουνάμι στο Ατσεχ (2005-02-06 00:00:00.0)
«Εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις κατά αυτονομιστών... (2005-01-22 00:00:00.0)
Βομβαρδισμοί στρατού σε δεκάδες σχολεία του Ατσεχ (2003-05-21 00:00:00.0)
Σφοδρή επέμβαση του στρατού (2003-05-20 00:00:00.0)
Επίθεση σε γραφεία του ΟΗΕ στο ανατολικό Τιμόρ (1999-06-30 00:00:00.0)
Η Κύπρος της Νοτιοανατολικής Ασίας (1998-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ