Πέμπτη 6 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ "ΟΜΑΔΑΣ ΟΚΤΩ"
Μιλούν για "συμφωνία", αλλά η Ρωσία επιφυλάσσεται...

ΒΟΝΝΗ - ΠΕΤΕΡΣΠΜΠΕΡΓΚ.-

"Αυτή η στάση μας αποδίδει καρπούς!" Μ' αυτή τη φράση, που είχε σαφή αναφορά στην εντατικοποίηση των ΝΑΤΟικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ έδωσε και χτες το στίγμα, όσων θα διαμειφθούν σήμερα στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της "Ομάδας των Οκτώ" στο Πέτερσμπεργκ της Γερμανίας. Μιας, μάλιστα, που η σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των "Επτά" πλουσιότερων χωρών του κόσμου και της Ρωσίας θα προηγηθεί της συνάντησης του Σρέντερ με τον Κλίντον, είναι σαφές ότι τα όποια αποτελέσματα, προτού ανακοινωθούν και πάρουν το δρόμο για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενδεχομένως να υποστούν - εάν χρειαστεί... - μία σχετική διεργασία... Πάντως, ένας από τους λίγους, που δε φαίνεται να συμμερίζεται την καρποφορία δυνατοτήτων για μεσοπρόθεσμη παύση των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών μέσα στο πλαίσιο των όποιων αποφάσεων ληφθούν σήμερα στο Πέτερσμπουργκ είναι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ, που δήλωσε πως δεν περιμένει να βρεθεί εκεί "μία διέξοδος"!

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ αναφερόμενος χτες στη συνάντηση της ομάδας των "Οκτώ" στο Πέτερσμπεργκ, επισήμανε "δυο από τα ακόμη ανοιχτά" προβλήματα που περιγράφουν τις διαφορές ανάμεσα σε Ρωσία και τα υπόλοιπα επτά μέλη της"Ομάδας των Οκτώ". Ποια είναι αυτά; Ο Σρέντερ τα "φωτογράφισε" κάνοντας λόγο "για μια στρατιωτική διεθνή δύναμη στο Κόσσοβο που θα διασφαλίζει την επιστροφή των προσφύγων εφόσον διαθέτει έναν σκληρό "ΝΑΤΟικό πυρήνα". Οπως είπε χαρακτηριστικά: "θα ήταν ανεύθυνος τυχοδιωκτισμός να πιστέψει κανείς ότι με ορισμένους κυανόκρανους του ΟΗΕ θα μπορούσε να εγγυηθεί κανείς την επιστροφή των προσφύγων...". Στη συνέχεια, ο ίδιος αναφέρθηκε στο επίμαχο σημείο της χρονικής στιγμής που θα μπορούσαν να διακοπούν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί, τονίζοντας: "Αρχικά, η θέση ήταν μέχρι να αποχωρήσουν πλήρως οι δυνάμεις του γιουγκοσλαβικού στρατού. Τώρα, προτού αναφερθούμε στην αποστολή μίας διεθνούς δύναμης, θα πρέπει να σκεφτούμε τι θα πει έναρξη (αποστολής αυτής της δύναμης), από πότε μετράει και να βρούμε μία λύση...".Πάντως, πριν μερικές μέρες, εκπρόσωποι των χωρών της "ομάδας των Οκτώ" λέγεται πως είχαν συμφωνήσει σε ένα προσχέδιο για μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα περιλαμβάνει τη διακοπή για ένα 24ωρο των βομβαρδισμών στην περίπτωση που η κυβέρνηση του Βελιγραδίου δηλώσει "πειστικά" την έναρξη της αποχώρησης. Επιπλέον, διπλωμάτες έλεγαν χτες πως σήμερα θα εκδοθεί δήλωση των "Οκτώ" με την οποία θα γίνεται έκκληση για συγκρότηση διεθνούς στρατιωτικής δύναμης, που θα διασφαλίσει την επιστροφή στις εστίες τους όλων των προσφύγων του Κοσσυφοπεδίου, την αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων και θα προστατεύσει μια προσωρινή διεθνή διοίκηση που θα εγκαθιδρυθεί στη σερβική επαρχία.Τα παραπάνω επιβεβαίωνε εν μέρει και με τον τρόπο του χτες και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ (που θα προεδρεύσει της σύσκεψης), λέγοντας πως αυτή η συνάντηση θα "αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο πλαίσιο του κεφαλαίου Επτά του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που προβλέπει τη χρήση στρατιωτικής ισχύος για τη διαφύλαξη της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας".

Είναι, ωστόσο, χαρακτηριστικές οι χτεσινοβραδινές δηλώσεις που έκανε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Ιγκόρ Ιβάνοφ. Δήλωσε απαισιόδοξος για την εξεύρεση διεξόδου στο Γιουγκοσλαβικό, εκτιμώντας ωστόσο ότι "και μια μικρή πρόοδος θα είναι θετική". Σύμφωνα με το πρακτορείο "ΙΝΤΕΡΦΑΞ", ο Ιβάνοφ έκανε τις παραπάνω δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Ισπανό ομόλογό του, Αμπέλ Ματούτες. Στη διάρκεια αυτών των δηλώσεων είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση στα Βαλκάνια "εξαιρετικά περίπλοκη, αφού παράλληλα με τις προσπάθειές μας για μια πολιτική διευθέτηση, οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας συνεχίζονται"!

ΓΓ ΟΗΕ: Ηδη έχει γίνει "συμφωνία"...

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, ανήγγειλε χτες ότι έχει επιτευχθεί μια γενική συμφωνία για την αποστολή διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Κόσσοβο, όχι όμως και για τη σύνθεσή της.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Αναν είπε ότι υπάρχει "γενική συμφωνία" για την ανάγκη ανάπτυξης μιας τέτοιας δύναμης, ώστε να διασφαλιστεί η επιστροφή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Υπογράμμισε όμως ότι "συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη σύνθεσή της, το χαρακτήρα της και τις εξουσίες που θα έχει" προσθέτοντας ότι το πρόβλημα είναι "πώς να φτάσουμε ως εκεί, πώς να πείσουμε το Βελιγράδι να την αποδεχτεί".

Τουτ' έστιν, η σχετική συμφωνία έχει γίνει μεταξύ των ισχυρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (προφανώς εκτός Μόσχας και Πεκίνου) και όχι εν γνώσει του Βελιγραδίου. Οπερ μεταφράζεται στο ακόλουθο: οποιαδήποτε απόφαση ανακοινωθεί σήμερα στο Πέτερσμπεργκ και θα έχει αναφορές σε Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, θα έχει μοναδικό σκοπό όχι την παύση των βομβαρδισμών και την ειρήνευση στη Γιουγκοσλαβία, αλλά τη νομιμοποίηση των παράνομων ΝΑΤΟικών επιδρομών και τη νομική επικάλυψη για τη σύνθεση και δράση μιας διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Κόσσοβο, όπως ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σχεδιάζουν...

Οι παραπάνω δηλώσεις Ανάν έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε με το Ρώσο ειδικό απεσταλμένο Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε από την πλευρά του ότι "κανείς δεν αρνείται την παρουσία μιας διεθνούς δύναμης", προσθέτοντας ωστόσο ότι η Γιουγκοσλαβία πρέπει να συμφωνήσει για την ανάπτυξη της δύναμης αυτής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ