Πέμπτη 6 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΕ ΒΕΛΓΙΟ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
"Οι βομβαρδισμοί θα εντατικοποιηθούν ανελέητα!"

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΟΝΝΗ.-

Τη συνήθη σκληρή ρητορική χρησιμοποίησε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, στη διάρκεια ομιλίας του σε Αμερικανούς στρατιώτες στην αεροπορική βάση "Σμπανγκντάλεμ" της Γερμανίας, επαναλαμβάνοντας πως οι ΝΑΤΟικές επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία θα ενταθούν "ανελέητα", μέχρι την πλήρη συμμόρφωση του Βελιγραδίου στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ.

Ως εκ τούτου, ο Κλίντον τόνισε πως οι σερβικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από το Κόσσοβο για να αντικατασταθούν από διεθνείς δυνάμεις με "ΝΑΤΟικό πυρήνα". Δεν έλειψαν δε και αναφορές του τύπου "το ΝΑΤΟ δεν έχει διαμάχη με το σερβικό λαό, που ήταν σύμμαχος των ΗΠΑ στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο"...

"Η αντίθεσή μας είναι στην εθνική εκκαθάριση και στις συστηματικές δολοφονίες από θρησκευτική έχθρα. Αποστολή μας είναι να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα είδος κόσμου, όπου αθώοι άνθρωποι δε θα επιλέγονται για καταπίεση, εκδίωξη ή καταστροφή εξαιτίας των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων και της εθνικής κληρονομιάς τους", ισχυρίστηκε ο Κλίντον, υπενθυμίζοντας και με αυτό τον τρόπο το νέο δόγμα και τη νέα ιμπεριαλιστική πρακτική του ΝΑΤΟ στον 21ο αιώνα.

Η παραπάνω ομιλία δεν ήταν η μόνη με "πολεμοχαρείς" τόνους και αλαζονικό ύφος, καθώς έγιναν και άλλες ανάλογες από τους δύο υπουργούς που τον συνοδεύουν: την υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ και τον υπουργό Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν.

Στη διάρκεια ομιλίας της, η Ολμπράιτ, ευθαρσώς τόνισε πως οι ΗΠΑ θα "τσακίσουν τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς", επιμένοντας... στην "αρχή ότι η βία και η επιθετικότητα δεν πρέπει να ανταμείβονται"! Και ο Κοέν συμπλήρωνε λέγοντας, σε ανάλογο λογύδριο, πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κάνει σαφές ότι ο "Μιλόσεβιτς δε θα γλιτώσει την τιμωρία"!

Πρώτος σταθμός του Προέδρου Κλίντον στο έδαφος της "Γηραιάς Ηπείρου" ήταν - τι άλλο; - οι Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται το στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Εκεί είχε συνομιλίες με τον ΓΓ του Συμφώνου, Χαβιέ Σολάνα, τον αρχηγό των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγό Γουέσλεϊ Κλαρκ και τον πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ Γερμανό στρατηγό Κλάους Νάουμαν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ, Τζέιμι Σι, ο Πρόεδρος Κλίντον συνέστησε στον ΓΓ του ΝΑΤΟ δύο πράγματα: πρώτον, πως είναι σπουδαία η ενθάρρυνση όλων των διπλωματικών προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης στο Κοσσυφοπέδιο, και δεύτερον, να γίνει σαφέστερο πως το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τις επιδρομές μέχρις ότου ο Μιλόσεβιτς δεχτεί όλα τα αιτήματα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Οσο για την "ενημέρωση" που έκαναν στον Πρόεδρο Κλίντον οι ΝΑΤΟικοί στρατηγοί Νάουμαν και Κλαρκ, ο Σι είπε πως εστιάστηκαν στα ακόλουθα σημεία: Οι αεροπορικές επιδρομές αποδίδουν, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η στρατηγική του ΝΑΤΟ, ο γιουγκοσλαβικός στρατός αποδυναμώνεται σταθερά και ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς είναι σίγουρο πως θα αποτύχει.

Σήμερα, το πρόγραμμα επαφών του Κλίντον στη Γερμανία περιλαμβάνει επίσκεψη σε στρατόπεδο Κοσσοβάρων Αλβανών προσφύγων και συνομιλίες με το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ