Πέμπτη 6 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Ιταλία από χτες ο Ρουγκόβα

ΡΩΜΗ.-

Στην Ιταλία έφθασε χτες απόγευμα μαζί με την οικογένειά του ο ηγέτης του "Δημοκρατικού Συνδέσμου" των Κοσσοβάρων Αλβανών, Ιμπραϊμ Ρουγκόβα.

Μετά την άφιξή του, ο Κοσσοβάρος ηγέτης πραγματοποίησε συνάντηση "κεκλεισμένων των θυρών" με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάσιμο Ντ' Αλέμα και τον υπουργό Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι σε βίλα στην ιταλική πρωτεύουσα.

Η πρόσβαση ΜΜΕ στον τόπο συνάντησης δεν ήταν εφικτή. Πάντως, νωρίτερα, η ιταλική κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες όπου ο Ρουγκόβα γινόταν δεχτός από το δεύτερο γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Μάρκο Μινίτι, αμέσως μετά την άφιξη τού Κοσσοβάρου ηγέτη στο αεροδρόμιο της Ρώμης.

"Οι αρχές του Βελιγραδίου συμφώνησαν και πραγματοποίησαν την επιθυμία του να έρθει στην Ιταλία" έγραφε η λιγόλογη ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, όπου αναφερόταν πως τόσο ο Ρουγκόβα όσο και η οικογένειά του έγιναν δεχτοί στην Ιταλία ως φιλοξενούμενοι της κυβέρνησης. Επιπλέον, στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν πως ενημερώθηκε σχετικά η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, το ΝΑΤΟ και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αξιωματούχος του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών είπε πως είχαν προηγηθεί συνεννοήσεις περίπου ενός μήνα προτού το Βελιγράδι ικανοποιήσει το αίτημα του Ρουγκόβα να μεταβεί στο εξωτερικό.

Σε πρότερες δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε πως ο Ρουγκόβα είναι "ένας ελεύθερος άνθρωπος" και πως συμμετείχε σε "καθημερινές συναντήσεις" με εκπροσώπους της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, εκ των οποίων πολλές απ' αυτές τις επαφές "δε δημοσιοποιήθηκαν".

Πάντως, νωρίτερα στη Βόννη, ο διευθυντής της αλβανικής κοσσοβάρικης εφημερίδας "ΚΟΧΑ ΝΤΙΤΟΡΕ", Μπατόν Χατζίου, είχε δηλώσει πως ο Ιμπραϊμ Ρουγκόβα βρίσκεται στην Ιταλία για να προωθήσει μία συμφωνία με το Βελιγράδι με ιταλική μεσολάβηση... Η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση της Ιταλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ