Πέμπτη 6 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Καταρρίψεις από τη σερβική αεράμυνα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ενα αεροσκάφος του ΝΑΤΟ καταρρίφθηκε χθες τα ξημερώματα, στις 02.30, ώρα Ελλάδος, στα νοτιοδυτικά της Σερβίας, όπως μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο AFP επικαλούμενο τηλεγράφημα του "Τανγιούνγκ".

Η γιουγκοσλαβική αεράμυνα κατέρριψε το αεροσκάφος, που ίπτατο πάνω από τον εναέριο χώρο της Σερβίας προερχόμενο από την κατεύθυνση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, στην περιοχή της Μπάινα Μπάστα, 150 χλμ νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου.

Σύμφωνα με το "Τανγιούνγκ", τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη άρχισαν τις πτήσεις τους πάνω από την περιοχή της Μπάινα Μπάστα λίγο μετά τη 01.00, ώρα Ελλάδας με κατεύθυνση προς το Ούζιτσε (150 χλμ νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου), όπου έγιναν αισθητές πάνω από δέκα εκρήξεις.

Στην ίδια την Μπάινα Μπάστα, πόλη στις όχθες του ποταμού Ντρίνα, υπάρχει μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που την περασμένη Κυριακή αποτέλεσε στόχο των συμμαχικών αεροσκαφών.

Το "Τανγιούνγκ" ανέφερε πως δε διαθέτει λεπτομέρειες για τις συνθήκες υπό τις οποίες επιτεύχτηκε η κατάρριψη του ΝΑΤΟικού αεροσκάφους.

Νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης, η σερβική τηλεόραση RTS έδειξε εικόνες από τα συντρίμμια ενός αεροσκάφους αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα αμερικανικό "Α-10" που καταρρίφθηκε μαζί με ένα άλλο αεροπλάνο του ΝΑΤΟ ενώ πετούσαν πάνω από το Κόσσοβο.

Δε διευκρινίστηκε η ακριβής ώρα, ούτε η περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος αυτό. Στο κάτω μέρος της οθόνης όμως αναγραφόταν η ημερομηνία "2 Μάη 1999". Ο δημοσιογράφος που έκανε το ρεπορτάζ εξήγησε ότι έδειχνε έναν από τους δύο κινητήρες του "Α-10", στο μπροστινό μέρος του οποίου φαινόταν το σημείο όπου τον χτύπησε ο πύραυλος της γιουγκοσλαβικής αεράμυνας.

Το κανάλι έδειξε επίσης την πινακίδα όπου αναγραφόταν η "ταυτότητα" του αεροσκάφους: μοντέλο "Α-10a", σειρά Α 40622 και κωδικός 77751.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ