Πέμπτη 6 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Επεσε και δεύτερο "Απάτσι", νεκροί οι χειριστές του

ΤΙΡΑΝΑ. -

"Διερευνώνται", όπως είπε λακωνικά ο στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ, οι αιτίες της πτώσης του επιθετικού ελικοπτέρου AH-64 χτες κατά τη διάρκεια άσκησης στην Αλβανία, η οποία κόστισε τις ζωές των δύο χειριστών του - τους δύο πρώτους παραδεδεγμένους και επισήμως θανάτους Αμερικανών στρατιωτικών.

Πρόκειται για τη δεύτερη πτώση αυτού του τύπου των ελικοπτέρων, που είναι γνωστά με τον κωδικό Apache, από την αποστολή 24 εξ αυτών σε αλβανικό έδαφος, προκειμένου να "συνδράμουν" στις επιθέσεις εναντίον του γιουγκοσλαβικού στρατού.

Οπως το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε χτες το απόγευμα, ο ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ο οποίος βρίσκεται στην Αλβανία, δήλωσε πως "δεν υπήρξε καμία ένδειξη" εχθρικών πυρών εναντίον του σκάφους, πράγμα που συντείνει στο ενδεχόμενο "λάθος χειρισμού".

Στρατιωτικοί αναλυτές επισήμαιναν στο μεταξύ, μιλώντας προς το βρετανικό BBC, πως παρά την "τρομερή φήμη" που συνοδεύει αυτού του τύπου το όπλο, ειδικά μετά τις θανάσιμα αποτελεσματικές αποστολές καταστροφής Ιρακινών αρμάτων μάχης στον πόλεμο του Κόλπου το 1991, η χρήση τους στο θέατρο της Σερβίας και ειδικά του Κοσσυφοπεδίου θεωρείται "ριψοκίνδυνη" επιλογή.

Οι λόγοι που οι ίδιοι αναλυτές προβάλλουν είναι πως, πρώτον, κινούνται "αργά", άρα καθίστανται ευάλωτα σε περίπτωση προσβολής από πυραύλους της σερβικής αεράμυνας, αλλά και ελαφρών όπλων (φορητούς εκτοξευτές ρουκετών ή πολυβόλα) και, δεύτερον, θα κληθούν να επιχειρήσουν υπό το φως της ημέρας - σε αντίθεση με τον Περσικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ