Πέμπτη 6 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
"Επικίνδυνη" εμπλοκή στον πόλεμο του ΝΑΤΟ

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-

24 αμερικανικά αεροσκάφη τύπου "F-18" θα αναπτυχθούν σε ουγγρικό έδαφος τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Αμυνας της Ουγγαρίας.

Ο υπουργός Αμυνας, Γιάνος Ζάμπο, διευκρίνισε πως το αίτημα στάθμευσης των αμερικανικών μαχητικών στο έδαφος της χώρας του προήλθε όχι από το ΝΑΤΟ, αλλά από διπλωματικά κανάλια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δε "χρειάζεται", σχολίασε το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", περαιτέρω έγκριση από οιονδήποτε - πόσο μάλλον από τη βουλή: φαίνεται ότι εφαρμόζεται το... δόγμα "η πολιτική είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στους πολιτικούς". Το ΝΑΤΟ έχει "ελευθέρας" να χρησιμοποιεί τον ουγγρικό εναέριο χώρο, και ορισμένα από τα αεροδρόμιά του.

Η Ουγγαρία, ως η μόνη από τις τρεις νεοεισελθείσες χώρες στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο που συνορεύει με τη Γιουγκοσλαβία, είχε δώσει την εντύπωση ότι θα "απέφευγε" εμπλοκή στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Λάθος. Ενα αεροσκάφος - τάνκερ τύπου "KC-135", είπε ο Ζάμπο, έφθασε χτες (Τετάρτη) στην Ουγγαρία. Θα ακολουθήσουν άλλα 19, με δυνατότητες ανεφοδιασμού μαχητικών εν πτήσει και μετά "τα F-18s θα αρχίσουν να έρχονται εδώ".

Κατά μια μάλλον άβολη σύμπτωση, τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ θα σταθμεύσουν στην άλλοτε σοβιετική στρατιωτική Ταστζάρ, 200 χιλιόμετρα νότια της Βουδαπέστης. Μαζί με τα αεροσκάφη, θα καταφθάσουν 500 - 800 Αμερικανοί στρατιωτικοί - η δύναμη "υποστήριξης", όπως διευκρινίστηκε.

Ο Ούγγρος υπουργός Αμυνας "απέφυγε" να προβεί σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις για το τι είδους αποστολές θα αναλάβουν τα αμερικανικά αεροσκάφη, λέγοντας αρκετά γενικόλογα ότι "μερικά μάλλον θα περιπολούν, άλλα θα πραγματοποιούν αποστολές αναγνώρισης και άλλα βομβαρδισμούς".

Ωστόσο η εμπλοκή της Ουγγαρίας στον ακήρυχτο πόλεμο του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας αποτελεί πεδίο σημαντικών τριβών. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) ήδη έχει ξεσηκωθεί απαιτώντας να μην υπάρξει χρήση του ουγγρικού εδάφους και του εναέριου χώρου από το ΝΑΤΟ. Ενα πρόσθετο επιχείρημα - πέραν της καταπάτησης της εθνικής κυριαρχίας - είναι ότι θα "τεθούν σε κίνδυνο" και οι 350.000 Ούγγροι που ζουν στη Βόρεια Γιουγκοσλαβία, ειδικά στη Βοϊβοδίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ