Κυριακή 24 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ
Η Κύπρος της Νοτιοανατολικής Ασίας

Σε μια ξεχασμένη γωνιά της Νοτιοανατολικής Ασίας, λίγες εκατοντάδες κόσμου επιβιώνουν εδώ και χρόνια, δίνοντας αγώνα σιωπηλό και μοναχικό, ενάντια στο στυγνό καθεστώς κατοχής από τα στρατεύματα του πρώην Ινδονήσιου "προέδρου" Σουχάρτο. Από το 1975, οπότε εισέβαλαν τα ινδονησιακά στρατεύματα στην περιοχή μέχρι το 1985, πάνω από το 44% του πληθυσμού (δηλαδή περίπου 303.000 άτομα) είχαν εξολοθρευτεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Οσοι επέζησαν έπρεπε να επιβιώσουν χωρίς το δικαίωμα της ελεύθερης (γραπτής ή προφορικής) έκφρασης, χωρίς τη δυνατότητα συνδικαλιστικής ή πολιτικής οργάνωσης. Η ζωή και μαζί ο πολιτισμός ενός ξεχωριστού λαού φάνηκε να συγκεντρώνει ξανά τα φώτα της δημοσιότητας μόλις το 1996, οπότε δύο άνθρωποι, ο επίσκοπος Μπέλο και ο Ράμος Χόρτα, βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης εκείνης της χρονιάς για την πολύχρονη μάχη τους ενάντια στα ινδονησιακά στρατεύματα κατοχής.

Αυτά, ως μία μικρή, συντομότατη εισαγωγή για την άλλη "Κύπρο" της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αφού, όπως στην περίπτωση της Κύπρου, έτσι και στην περίπτωση του Ανατολικού Τιμόρ, εκκρεμούν - και εδώ - οι καταδικαστικές αποφάσεις του ΟΗΕ για την εισβολή των ινδονησιακών στρατευμάτων κατοχής, ενώ επίσης ναυάγησαν οι πολύχρονες προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για ειρήνη, μέσω διαπραγματεύσεων, μεταξύ Ινδονήσιων, Πορτογάλων (το Α. Τιμόρ ήταν μέχρι το 1975 πορτογαλική αποικία!) και εκπροσώπων του λαού αυτής της περιοχής.

Ορισμένοι από τους πολύ ενδιαφέροντες κόμβους που αναφέρονται στα όσα διαδραματίστηκαν και γίνονται σ' αυτή τη γωνιά της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι το καναδικό Δίκτυο Ετοιμότητας για το Ανατολικό Τιμόρ, το αμερικανικό δίκτυο Δράσης για το Ανατολικό Τιμόρ και το ASIET, αυστραλέζικη οργάνωση αλληλεγγύης για την απελευθέρωση του Ανατολικού Τιμόρ.

Ο κόμβος του καναδικού δικτύου Ετοιμότητας για το Ανατολικό Τιμόρ βρίσκεται στη διεύθυνση: http://www.jungle.ottawa.on.ca/etan/index.html.Με έμφαση σε ιστορικά στοιχεία που αφορούν το χρονικό, αλλά και το τι διαδραματίστηκε μέσα στα πρώτα 20 χρόνια εισβολής των Ινδονήσιων στο Ανατολικό Τιμόρ, ο κόμβος αυτός δίνει πλήθος στοιχείων που σχετίζονται όχι μόνο με τη γεωγραφία, αλλά και τον πολιτισμό του πολύπαθου αυτού λαού. Ενδιαφέρον παρουσιάζει μια σειρά εκτενών άρθρων γύρω από γεγονότα, αλλά και εκστρατείες ενημέρωσης και δράσης που γίνονται σχετικά στον Καναδά. Σκοποί του καναδικού δικτύου Ετοιμότητας για το Ανατολικό Τιμόρ είναι, όπως αναφέρεται στις σελίδες του κόμβου:

  • Να συνεργαστεί, μαζί με τον λαό του Α. Τιμόρ, για την απελευθέρωση της περιοχής από τα ινδονησιακά στρατεύματα κατοχής, ασκώντας πιέσεις στον ΟΗΕ και στην κυβέρνηση της Τζακάρτας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αυτοδιάθεσης.
  • Πιέσεις, ώστε να σταματήσει η καναδική μηχανή στρατιωτικής τεχνολογίας να παράγει και να πουλά προϊόντα θανάτου στην Ινδονησία.
  • Ενημέρωση των Καναδών για τα τεκταινόμενα στην "Κύπρο της Νοτιοανατολικής Ασίας"
  • Παροχή βοήθειας σε αυτοεξόριστους Τιμορέζους που έχουν βρει καταφύγιο στον Καναδά.

Ανάλογος είναι και ο κόμβος του αμερικανικού δικτύου Δράσης για το Α. Τιμόρ, που απαντάται στη διεύθυνση: http://www.etan.org/, όπου εκτίθεται πλούσιο ιστορικό υλικό αλλά και περιστατικά και εκθέσεις του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών (!) για τη γενοκτονία και τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τμήμα "Επείγουσας Δράσης", που ενημερώνει για τις πορείες ή συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την κατοχή του Α. Τιμόρ από τον ινδονησιακό στρατό που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ, όπως Σαν Φραντσίσκο, Σικάγο, Ν. Υόρκη κ.α.

Εξίσου ενημερωμένος αλλά λιγότερο "εγκυκλοπαιδικά ιστορικός" είναι ο κόμβος της αυστραλέζικης οργάνωσης: "Δράση Αλληλεγγύης με τους λαούς της Ινδονησίας και του Ανατολικού Τιμόρ". (ASIET: Action In Solidarity with Indonesia and E. Timor). http://www.peg.apc.org/~asiet.Οπως διευκρινίζεται από την αρχή, σκοπός του συγκεκριμένου κόμβου δεν είναι μόνον η ενημέρωση για τα δεινά του λαού του Α. Τιμόρ, αλλά και η πληροφόρηση σε ό,τι αφορά το λαό της Ινδονησίας από το αυταρχικό καθεστώς της κυβέρνησης του "προέδρου" Σουχάρτο.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα άρθρου που ακολουθεί με τίτλο "Πολεμώντας μαζί με το λαό του Α. Τιμόρ": "Η πραγματικότητα στο Ανατολικό Τιμόρ δεν είναι αυτή που επιθυμεί να προβάλλει το καθεστώς Σουχάρτο. Οτι δηλαδή η ένταξη της περιοχής στην ινδονησιακή επικράτεια δεν είναι παρά το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας αυτοδιάθεσης των κατοίκων του Α. Τιμόρ. Αυτή η προπαγάνδα δεν είναι παρά ψέμα. Η πραγματικότητα είναι ότι συνεχίζεται ακόμη και σήμερα η στυγνή κατοχή του Α. Τιμόρ από τα ινδονησιακά στρατεύματα. Στο Ανατολικό Τιμόρ σήμερα δεν υπάρχει κανενός είδους ελευθερία. Ομως, αυτό δεν είναι "πρωτότυπο", μια και το ίδιο καθεστώς καταπίεσης εφαρμόζεται και στο λαό της Ινδονησίας... "

Δ. ΟΡΦ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές (2009-07-05 00:00:00.0)
Διαφωνίες Χαμπίμπι - στρατιωτικών για τις ξένες δυνάμεις στο Α. Τιμόρ (1999-09-14 00:00:00.0)
Ανεξέλεγκτη βία με δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες πρόσφυγες (1999-09-07 00:00:00.0)
Ο (ανταρτο) πόλεμος στο Ατσέι, κρίσιμος για το μέλλον της Ινδονησί- (1999-08-29 00:00:00.0)
Κινήσεις "αποσύνδεσης" από τον Σουχάρτο ή εντυπώσεων; (1998-05-26 00:00:00.0)
Διογκώνονται οι αντικυβερνητικές αντιδράσεις (1998-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ