Κυριακή 24 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΣΩΣ ΚΑΤΡΑΚΗ
Φιλόξενη στέγη της χαρακτικής

Με το έργο της σημάδεψε τη χαρακτική δημιουργία της χώρας μας. Με το άσπρο και το μαύρο χάραξε τον αγώνα και την ελπίδα, τα μικρά και μεγάλα όνειρα του λαού μας. Δέκα χρόνια μετά το θάνατο της Βάσως Κατράκη,ένας νέος χώρος ανοίγει τις πύλες του για να φιλοξενήσει όχι μόνο το πλούσιο έργο της, αλλά και για να στεγάσει τη σύγχρονη χαρακτική δημιουργία. Το "Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών και Μουσείο Βάσως Κατράκη" παίρνει "σάρκα και οστά", αγγίζει την πραγματικότητα.

Στη γενέτειρά της στο Αιτωλικό Μεσολογγίου, σε μία έκταση 32 περίπου στρεμμάτων, την οποία παραχώρησε ο Δήμος Αιτωλικού, δύο αίθουσες, συνολικού εμβαδού 600 τετραγωνικών μέτρων, θα στεγάσουν το σύνολο του έργου της Β. Κατράκη, θα φιλοξενούν μόνιμα το σημαντικότερο κομμάτι της χαρακτικής δημιουργίας της μεγάλης μας καλλιτέχνιδας. Παράλληλα θα μετατραπούν σε ένα Κέντρο με δυναμικό χαρακτήρα, όπου θα διοργανώνονται εκθέσεις και εκδηλώσεις, όπου ο κάθε χαράκτης θα μπορεί να μελετήσει, να δουλέψει, να ανταλλάξει απόψεις με συναδέλφους του, ένα Κέντρο που μπορεί να γίνει "το σπίτι των χαρακτών".

Ξεκίνησε σαν όνειρο

Οπως μας λέει ο δήμαρχος Αιτωλικού και πρόεδρος του Ιδρύματος Αντώνης Γρίβας,"η ιδέα γεννήθηκε αμέσως μετά το θάνατο της Β. Κατράκη, από το σύζυγό της Γιώργο Κατράκη και βρήκε υποστηρικτές σ' όλους τους χώρους. Ξεκίνησε σαν ένα όνειρο και ευτυχώς ευοδώθηκε, έγινε πραγματικότητα. Το έργο θεμελιώθηκε στις 2 Απριλίου του 1995. Δυστυχώς, ο Γιώργος Κατράκης δεν πρόλαβε να το δει. Από το 1995, που είχαμε την πρώτη χρηματοδότηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ, μέχρι σήμερα, μας δόθηκαν 620 εκατομμύρια δραχμές. Από αυτά τα τελευταία 150 εκατομμύρια χρησιμοποιήθηκαν για τη διαμόρφωση του εγγύς περιβάλλοντος χώρου. Απομένει άλλη μια χρηματοδότηση για τον υπόλοιπο περιβάλλοντα χώρο, ώστε η αισθητική του τοπίου να είναι ανάλογη με το έργο που πραγματοποιήσαμε".

"Το "Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών και Μουσείο Βάσως Κατράκη" δε θα είναι ένας "νεκρός" μουσειακός χώρος. Θα έχει μία δυναμική. Θα γίνει ένας χώρος δημιουργίας, ενώ στους στόχους μας είναι να λειτουργήσει ως μία πανεπιστημιακή σχολή χαρακτικής τέχνης. Οι χαράκτες και ο κόσμος του Αιτωλικού το έχουν ήδη αγκαλιάσει.Εξάλλου, η Β. Κατράκη έδινε και έπαιρνε αγάπη από τους κατοίκους εδώ. Στο έργο της αποτυπώνονται προσωπικά τους βιώματα. Η πόλη του Αιτωλικού, με το "Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών και Μουσείο Βάσως Κατράκη" αποκτά μια δική της ταυτότητα. Είναι συνέχεια της ζωής μας".

Ο επισκέπτης, ο μελετητής, ο νέος δημιουργός, αλλά και ο απλός θεατής θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει την εικαστική πορεία της Β. Κατράκη. Εργα που προέρχονται κυρίως από την οικογενειακή συλλογή της χαράκτριας, αντιπροσωπευτικές δημιουργίες της πενηντάχρονης καλλιτεχνικής προσφοράς της.Ανάμεσά τους και ένα σημαντικό τμήμα έργων, με χαρακτηριστικές σκηνές και τοπία από το Αιτωλικό. Με συγκίνηση, λιτότητα και με μια βαθιά ποίηση, αποτύπωσε με τις οριζόντιες γραμμές το ήρεμο μεσολογγίτικο τοπίο, την καθημερινή απλή ζωή των ψαράδων.

Οπως η ίδια σημείωνε: "Το Αιτωλικό είναι ένα μικρό νησάκι, που το συνδέουνε με τη στεριά δύο μακριά πέτρινα γεφύρια με πολλές τοξωτές καμάρες. Το σπίτι μας ήταν σχεδόν όλο μέσα στη θάλασσα και στη γειτονιά κάθονταν όλο ψαράδες. Ενα ξυπόλυτο μελισσολόι τριγύριζε ολοήμερα, με τις γυναίκες τους συνέχεια γκαστρωμένες και τα παιδιά τους μπακανιασμένα από την ελονοσία".

Στέγη στη χαρακτική δημιουργία

Με τη συνεργασία της "Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών", ο ισόγειος χώρος του Μουσείου θα διαμορφωθεί σε "Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών". Στόχος του Κέντρου είναι η διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων έργων χαρακτικής Ελλήνων και ξένων χαρακτών. Ο δανεισμός των έργων αυτών για παρουσίασή τους σε άλλες πόλεις ή σε άλλα εκθεσιακά κέντρα. Επίσης, η οργάνωση κέντρου διδασκαλίας των χαρακτικών τεχνών, αλλά και η παραμονή Ελλήνων και ξένων σπουδαστών για μελέτη και σπουδή των χαρακτικών τεχνών. Τέλος, η οργάνωση σεμιναρίων και συνεδρίων ελληνικής ή διεθνούς εμβέλειας για τη μελέτη, την ανάπτυξη και τη διάδοση των χαρακτικών τεχνών.

Οπως μας λέει η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών,μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος, Ελένη Οικονομίδου "έχει τεράστια σημασία για τη χαρακτική τέχνη η ίδρυση και λειτουργία του "Κέντρου Χαρακτικών Τεχνών και Μουσείου Βάσως Κατράκη". Η Ενωση Ελλήνων Χαρακτών από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που χαρακτηρίζεται για την τέχνη της. Η χαρακτική έχει μια έντονη παρουσία. Εχουμε σημαντικούς χαράκτες, που κάνουν πολύ καλή δουλιά. Δυστυχώς όμως, δεν τους έχει δοθεί, μέχρι σήμερα, η ανάλογη σημασία, από την πολιτεία, πρώτα απ' όλα".

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο ενδιαφέρον που δείχνουν οι κάτοικοι του Αιτωλικού, από την πρώτη στιγμή, το 1989, με την παραχώρηση της έκτασης, μέχρι σήμερα που το κτίριο δεσπόζει στην είσοδο του Αιτωλικού. Ηδη, στις αρχές Απρίλη, μετά την πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ του Ιδρύματος, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του δημαρχείου, με στόχο να ενημερωθούν οι κάτοικοι του Αιτωλικού για το τι είναι και τι μπορεί να κάνει ένα μουσείο, αλλά και "τι είναι το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών". Επίσης, χτες και σήμερα, μέλη της "Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών" επισκέφτηκαν το Αιτωλικό, περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις και γνωρίστηκαν με τους κατοίκους της περιοχής.

Ενας πραγματικός θησαυρός, λοιπόν, βρίσκει τη θέση που του αξίζει. Παράλληλα το έργο της Βάσως Κατράκη είναι το έναυσμα για νέα δημιουργία. Για τη συνέχεια της χαρακτικής μας δημιουργίας, που τη χαρακτηρίζει υψηλή ποιότητα.

Ηλιάνα ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για το Μουσείο της Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό (2024-01-09 00:00:00.0)
Να εξαιρεθεί το Μουσείο Β. Κατράκη από την κατάργηση των ΝΠΔΔ των δήμων και να ενισχυθεί (2023-12-19 00:00:00.0)
Ξενάγηση στο Μουσείο Βάσως Κατράκη (2014-07-01 00:00:00.0)
Σπαράγματα μνήμης, μαρτυρίες αγώνων (2014-02-23 00:00:00.0)
Βάσω Κατράκη (2006-04-02 00:00:00.0)
ΛΕΖΑΝΤΕΣ (1998-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ