Πέμπτη 14 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Διογκώνονται οι αντικυβερνητικές αντιδράσεις

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Ιδιαίτερα τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Τζακάρτα. Οι ταραχές, με επίκεντρο το πανεπιστήμιο της ινδονησιακής πρωτεύουσας, Τρισάκτι, συνεχίστηκαν και χτες, με 11 νεκρούς και τουλάχιστον 10 τραυματίες.

Πολλά από τα θύματα (εννιά στους 11, λένε οι πληροφορίες) ήταν Κινέζοι που έχασαν τη ζωή τους, όταν πλήθη εκατοντάδων Ινδονήσιων λεηλατούσαν δεκάδες κτίρια, μεταξύ αυτών και το εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας "Τιμόρ", που ανήκει στον νεότερο γιο του Προέδρου Σουχάρτο. Οι εννιά Κινέζοι αναφέρθηκε πως κάηκαν ζωντανοί, όταν εξαγριωμένο πλήθος Ινδονήσιων έβαλε φωτιά στα σπίτια και στα καταστήματά τους, που βρίσκονται στο δυτικό τμήμα της Τζακάρτα!

Νωρίτερα, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν έναν άνδρα νεκρό έξω από το πανεπιστήμιο Τρισάκτι της Τζακάρτα, όπου προχτές έξι φοιτητές βρήκαν τραγικό θάνατο, όταν συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Αυτές οι εξελίξεις ανάγκασαν τον 76χρονο Πρόεδρο Σουχάρτο να επιστρέψει εσπευσμένα στη χώρα του από το Κάιρο, όπου βρισκόταν συμμετέχοντας στις εργασίες διεθνούς διάσκεψης.

"Είμαστε λαός που αγαπά την ειρήνη. Αλλά αυτό που θέλουμε πάνω απ' όλα είναι το δικαίωμα στην ελευθερία", τόνισε σε ομιλία της η Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, κορυφαία μορφή της αντιπολίτευσης και θυγατέρα του πρώην Προέδρου της Ινδονησίας Σουκάρνο. Η ίδια κάλεσε τους οπαδούς της να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι την τελική δικαίωση: Δηλαδή, την υλοποίηση σημαντικών πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Προειδοποίησε, μάλιστα, τον Πρόεδρο Σουχάρτο να παραδώσει την εξουσία, λέγοντας πως διατρέχει τον κίνδυνο να την εγκαταλείψει ακουσίως!

Το νέο κύμα ταραχών ξέσπασε την περασμένη βδομάδα, οπότε ο Σουχάρτο ανακοίνωσε νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας ακολουθώντας τις οδηγίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο είχε νωρίτερα εγκρίνει δάνειο 43 δισ. δολαρίων... Πάντως, ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές αρχίζουν να συγκρίνουν το συνεχώς διογκούμενο αντικαθεστωτικό ρεύμα στην Τζακάρτα με τη λαϊκή εξέγερση που ανέτρεψε τον δικτάτορα Μάρκος στις Φιλιππίνες το 1986. Μάλιστα, ο Μπρους Γκέιλ της "Συμβουλευτικής Εταιρίας Πολιτικών και Οικονομικών Κινδύνων" στη Σιγκαπούρη εκτιμούσε ως ρυθμιστικό παράγοντα την αντίδραση του στρατού, ο οποίος φαίνεται αναγκασμένος να διαλέξει μεταξύ δύο επιλογών: Η να υπερασπίσει τον Σουχάρτο και την οικογένειά του ή να υπερασπίσει τον ινδονησιακό λαό...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η οικονομική κρίση προκαλεί νέες ταραχές (1999-01-09 00:00:00.0)
Οι φοιτητές ξαναρχίζουν τις διαδηλώσεις (1998-11-10 00:00:00.0)
Κινήσεις "αποσύνδεσης" από τον Σουχάρτο ή εντυπώσεων; (1998-05-26 00:00:00.0)
Η Κύπρος της Νοτιοανατολικής Ασίας (1998-05-24 00:00:00.0)
Φουντώνουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις (1998-02-12 00:00:00.0)
Προσωρινό "πάγωμα" της κρίσης μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ (1998-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ