Πέμπτη 14 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Νέες πυρηνικές δοκιμές και κυρώσεις από ΗΠΑ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΒΟΝΝΗ.-

Ως πρότινος το Νέο Δελχί διεκδικούσε τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας της Πλήξης για τους Δυτικούς, αλλά ξάφνου όλοι έχουν στρέψει τα βλέμματά τους εκεί: οι τρεις υπόγειες πυρηνικές δοκιμές της Δευτέρας και άλλες δύο "συμπληρωματικές", που η ινδική στρατιωτική μηχανή πραγματοποίησε χτες, εξέγειραν χιονοστιβάδα αντιδράσεων.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, από τη Βόννη όπου βρίσκεται, υπέγραψε την εντολή της επιβολής οικονομικών κυρώσεων προς την Ινδία, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ. Περιλαμβάνουν: παύση κάθε οικονομικής βοήθειας, εκτός της ανθρωπιστικής, απαγόρευση πώλησης αμυντικού υλικού στη χώρα, "πάγωμα" όλων των πιστώσεων από και προς την Ινδία, και αντίθεση των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε διεθνή χρηματοδότηση προς το Νέο Δελχί (Για παράδειγμα, η Παγκόσμια Τράπεζα παρέσχε το 1997 δάνεια 1,5 δισ. δολαρίων).

Οι φόβοι έναρξης μιας κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών στην Ασία κορυφώνονται, αφού - κατά πληροφορίες του ειδικού αμυντικού περιοδικού "Τζέινς" - το Πακιστάν, το οποίο έχει διεξαγάγει τρεις πολέμους με την Ινδία, σκοπεύει να απαντήσει με δικές του πυρηνικές δοκιμές.

Οι ΗΠΑ ανακάλεσαν τον πρεσβευτή τους στο Νέο Δελχί για ενημέρωση, ενώ το μελλούμενο ταξίδι του Προέδρου Κλίντον στην περιοχή είναι "υπό αναθεώρηση", σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Θέμα δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ και με την "αδυναμία" της CIA να προβλέψει τις ινδικές δοκιμές.

Κυρώσεις αναμένεται να επιβάλουν και άλλες χώρες και οργανισμοί, όπως η Ιαπωνία, η Ευρωπαϊκή Ενωση κλπ.

  • Στην "καταδίκη" των ινδικών πυρηνικών δοκιμών προέβη με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ