- ΑΓΚΥΡΑ.- Η υπόθεση της επίθεσης κατά του προέδρου της Τουρκικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, προχτές, που προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις και οξείες αντιδράσεις εντός της χώρας και διεθνώς... - 1998-05-14 00:00:00.0"/> - ΑΓΚΥΡΑ.- Η υπόθεση της επίθεσης κατά του προέδρου της Τουρκικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, προχτές, που προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις και οξείες αντιδράσεις εντός της χώρας και διεθνώς... - 1998-05-14 00:00:00.0" /> Στόχος τα ανθρώπινα δικαιώματα | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Στόχος τα ανθρώπινα δικαιώματα
  • Βελτιώνεται η κατάσταση του Ακίν Μπιρντάλ, που δέχτηκε έξι σφαίρες, όμως δε διέφυγε τον κίνδυνο
  • Ανακοινώσεις "καταδίκης" της ενέργειας από την τουρκική πολιτική ηγεσία, η οποία προηγουμένως τον χαρακτήριζε "εχθρό του κράτους"...

ΑΓΚΥΡΑ.- Η υπόθεση της επίθεσης κατά του προέδρου της Τουρκικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, προχτές, που προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις και οξείες αντιδράσεις εντός της χώρας και διεθνώς, απλώς, επιβεβαιώνει μια παλιά διαπίστωση: Οτι οι μεγαλοστομίες των κυβερνώντων στην Αγκυρα ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα...

Το πρακτορείο Ρόιτερς σημείωνε χτες πως οι διακηρυγμένες προσπάθειες της κυβέρνησης να σταματήσει τη δράση των "αποσπασμάτων θανάτου", που ξεσκεπάστηκαν με την "υπόθεση Σουσουρλούκ", βρίσκονται στο σημείο μηδέν.

"Δεν είναι ο ίδιος ο Μπιρντάλ που ήταν στόχος, αλλά κάτι περισσότερο, το πνεύμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", είπε ο φιλελεύθερος σχολιαστής Σάμι Κόεν στο πρακτορείο.

Ο Μπιρντάλ δεχόταν απειλές κατά της ζωής του, μετά τις κατηγορίες εναντίον του ότι είχε σχέσεις με το PKK, τις οποίες εκτόξευσε ο πρώην ηγέτης της οργάνωσης Σεμντίν Σακίκ, ο οποίος αυτομόλησε πριν λίγους μήνες.

"Η απρόκλητη επίθεση είναι αποτέλεσμα της ανευθυνότητας των τουρκικών αρχών να χειριστούν τις "ομολογίες" του Σεμντίν Σακίκ", αναφέρει ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, που προσθέτει ότι "οι τουρκικές αρχές δημιούργησαν το κλίμα για την επίθεση".

Ο Μπιρντάλ επέκρινε απερίφραστα τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και κατηγορούσε το κράτος για "βρώμικο πόλεμο" κατά του PKK.

Τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία συνέδεσαν την απόπειρα δολοφονίας του Μπιρντάλ με το σκάνδαλο "Σουσουρλούκ", το οποίο αποκάλυψε τις στενές σχέσεις μεταξύ ακροδεξιών, οργανωμένου εγκλήματος και κυβερνητικών στελεχών. Οι έρευνες που έγιναν απέδειξαν ότι πολιτικοί και στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας χρηματοδοτούσαν αποσπάσματα θανάτου για να εξοντώσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Εκτός δύο άμεσα αναμεμιγμένων, ωστόσο, ουδείς άλλος πολιτικός κατηγορήθηκε επίσημα για σχέσεις με το εν λόγω σκάνδαλο.

"Η χώρα απέτυχε να ρίξει φως στο σκάνδαλο για τα αποσπάσματα θανάτου, τα οποία συστάθηκαν από το ίδιο το κράτος", τόνιζε χτες στην "Τέρκις Ντέιλι Νιούζ" ο διευθυντής της, Ιλνούρ Τσεβίκ.

Ο Μπιρντάλ ήταν κατηγορούμενος σε 20 υποθέσεις με διαφορετικές κατηγορίες, που περιλαμβάνουν από παροχή βοήθειας στους Κούρδους του PKK ως την πρόκληση εθνικιστικού μίσους. Ολες οι κατηγορίες συνδέονται με την κριτική που έχει ασκήσει για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη μεταχείριση της κουρδικής μειονότητας. Ο Μπιρντάλ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι αντιμετώπιζε τόσες κατηγορίες, ώστε δεν ήταν σίγουρος για τον ακριβή αριθμό τους. Ωστόσο, μέχρι την τελευταία εμφάνισή του, στο δικαστήριο επέμενε: "Πιστεύω ότι η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι έγκλημα, αλλά καθήκον".

Σταθερή η κατάστασή του

Η κατάσταση του Μπιρντάλ, ο οποίος δέχτηκε έξι σφαίρες από τους δύο ενόπλους που του επιτέθηκαν - εκ των οποίων οι τρεις στο στήθος - βελτιώνεται. Επικοινωνεί με το περιβάλλον του και δεν έχει κανένα αναπνευστικό πρόβλημα. Πάντως, δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

O 50χρονος Μπιρντάλ έδωσε μια σύντομη κατάθεση σε αστυνομικούς, στην οποία υποστήριξε ότι μετά το πέρας συζήτησης που είχε στο γραφείο του με δύο άνδρες, οι οποίοι παρουσιάστηκαν ως συγγενείς δύο φερομένων ως αγνοουμένων, δέχτηκε πυροβολισμούς, κατά το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η Ερέν Κεσκίν, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι η κυβέρνηση και η στρατιωτική ηγεσία κατέστησαν τον Μπιρντάλ "στόχο με τις άμεσες αναφορές στο όνομά του".

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και ο στρατός προετοίμασαν το έδαφος για την ένοπλη επίθεση εναντίον του Μπιρντάλ, χαρακτηρίζοντάς τον "εχθρό του κράτους", πρόσθεσε η Κεσκίν.

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ εξέφρασε ευχές για την υγεία του Μπιρντάλ και καταδίκασε τη δολοφονική απόπειρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης, καταδίκασαν την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του προέδρου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, τόνισε, για την ...αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ καταδίκασε επίσης την επίθεση. Ο Ρούμπιν κάλεσε τις τουρκικές αρχές να αντιδράσουν άμεσα, ώστε να οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Στην Αθήνα

Ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δήλωσε, ερωτώμενος για την επίθεση κατά του Ακίν Μπιρντάλ, ότι "υπάρχουν στην Τουρκία μηχανισμοί που την κρατούν δέσμια της ανελευθερίας και του αυταρχισμού" και πρόσθεσε πως "το πρόσωπο της Τουρκίας απέχει πάρα πολύ από το να είναι πρόσωπο μιας σύγχρονης χώρας, η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια".Επιστολή διαμαρτυρίας προς την τουρκική πρεσβεία εξέδωσε η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ). Σ' αυτήν εκφράζει τη "μεγάλη αγανάκτηση" των μελών της για την τρομοκρατική επίθεση ενάντια στον Ακίν Μπιρντάλ. "Ελπίζουμε ότι η κυβέρνησή σας θα προχωρήσει σε αποτελεσματικές έρευνες, ώστε να συλληφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι δράστες, για να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους εγκλήματα", σημειώνει η ΕΕΔΔΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ