Πέμπτη 14 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αύριο η συνάντηση Μιλόσεβιτς - Ρουγκόβα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Συνάντηση στο Βελιγράδι θα έχουν αυτή την Παρασκευή ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ο ηγέτης του "Δημοκρατικού Συνδέσμου Κόσσοβου" Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Θα δώσει άραγε αυτή η συνάντηση την ευκαιρία για την εξομάλυνση της κατάστασης στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων; Οχι, υποστηρίζουν πολλοί, καθώς πρώτον οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν αγεφύρωτες, ενώ δεύτερον, ακόμη και εάν μπει ο λίθος για την οικοδόμηση μιας πρώτης συμφωνίας, ο Ρουγκόβα δε θα καταφέρει να κατευνάσει τις αντιδράσεις των συμπατριωτών του, αφού δεν απηχεί τις απόψεις όλων των Αλβανών του Κόσσοβου, ενώ απ' την άλλη το 40% του εδάφους αυτής της επαρχίας φέρεται σήμερα πως ελέγχεται από τον εξτρεμιστικό αυτονομιστικό "Απελευθερωτικό Στρατό του Κόσσοβου". Μετά απ' όλα αυτά θα ήταν μάλλον πρώιμο να χαρακτηριστεί το ραντεβού της Παρασκευής ως "νίκη" της αμερικανικής διπλωματίας...

Πάντως, ο απεσταλμένος της κυβέρνησης Κλίντον στην περιοχή, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, χαρακτήρισε την επικείμενη συνάντηση Μιλόσεβιτς - Ρουγκόβα ως "σημαντική διέξοδο στη διαδικασία" εκτόνωσης της κρίσης. Ανακοινώνοντας την είδηση της συνάντησης, ο Χόλμπρουκ αναγνώρισε πως "οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν μεγάλες όσο ποτέ", προσθέτοντας ότι "η κλιμάκωση της κρίσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάτι χειρότερο από τον πόλεμο της Βοσνίας". Την εξέλιξη αυτή σχολίασε θετικά και ο Πρόεδρος Κλίντον, ο οποίος καλωσόρισε την είδηση, λέγοντας πως πρόκειται για το πρώτο "νηφάλιο βήμα για την επίλυση μίας πολύ επικίνδυνης διένεξης που θα μπορούσε να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή". Μάλιστα, κάποιοι συνεργάτες του Προέδρου Κλίντον υποστήριζαν πως η Ουάσιγκτον ζητεί τώρα τη σύγκληση της "Ομάδας Επαφής" για το Γιουγκοσλαβικό, με την προοπτική να αρθούν ορισμένες από τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας.

Απ' την άλλη, το γραφείο του Γιουγκοσλάβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ανακοίνωσε πως εξέδωσε πρόσκληση συνάντησης προς τον Ρουγκόβα για να ξεπεραστούν οι επικίνδυνες και "μη αναγκαίες" καθυστερήσεις στο διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών. Εκπρόσωπος του "Δημοκρατικού Συνδέσμου Κόσσοβου" επιβεβαίωσε τη συνάντηση, τονίζοντας πως αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση σοβαρών διαπραγματεύσεων. Εδωσε έμφαση στο γεγονός ότι ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα θα επιχειρηματολογήσει, στη συνάντησή του με τον Μιλόσεβιτς, υπέρ της "ανεξαρτησίας" του Κοσσυφοπεδίου...

Οι αντιδράσεις των Ρωσίας, Αλβανίας και ΝΑΤΟ

Με ικανοποίηση αντέδρασε η κυβέρνηση του Ρώσου Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν στην επικείμενη συνάντηση Ρουγκόβα και Μιλόσεβιτς.

Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι "έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου". Προστίθεται επίσης πως η πρόσκληση του Μιλόσεβιτς προς τον Ρουγκόβα είναι το "σημαντικό αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών της Ρωσίας και των άλλων μελών της διεθνούς κοινότητας για τη διευθέτηση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου".

Θετικά αντέδρασε και η Αλβανία.Ο Αλβανός υπουργού Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο χαιρέτισε τη συνάντηση, αλλά "και τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης". Ο ίδιος εκτίμησε, πάντως, ότι οι διαβουλεύσεις για το Κοσσυφοπέδιο δε θα είναι εύκολες λόγω της "ιστορικής διχόνοιας που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών".

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και το ΝΑΤΟ για τη μεγάλη ευελιξία της κυβέρνησης του Βελιγραδίου στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, με ανακοίνωση διπλωματικής πηγής προσκείμενης στη Συμμαχία στις Βρυξέλλες. Εξάλλου, το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ ανέθεσε σε ομάδα πολιτικο-στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων να εξετάσει όλες τις επιλογές για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο νότιο τμήμα των Βαλκανίων. Οι επιλογές αυτές θα παρουσιαστούν στις 28 του Μάη στους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια συνόδου τους στο Λουξεμβούργο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ