Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Φουντώνουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Κορυφώνεται η οικονομική και πολιτική κρίση στην Ινδονησία. Οι πορείες πλήθους αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην Τζακάρτα κατέληξαν χτες στη σύλληψη τουλάχιστον 140 ατόμων.

Πάνοπλες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας κλομπ, ξυλοκόπησαν τους διαδηλωτές καταφέρνοντας στο τέλος να διαλύσουν τη συγκέντρωση με δεκάδες συλλήψεις. Πολλοί από τους συμμετέχοντες στη μεγαλύτερη, όπως χαρακτηρίστηκε, αντικυβερνητική πορεία διαμαρτυρίας στην Τζακάρτα φώναζαν συνθήματα όπως: "Ελευθερία!", "Κάτω η ακρίβεια!".

Πολλοί από τους συλληφθέντες ήταν υποστηριχτές της ηγετικής φυσιογνωμίας της αντιπολίτευσης, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, που έχει επανειλημμένα ζητήσει ευρύτερες πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Η δικαιολογία της Αστυνομίας για τις συλλήψεις των δεκάδων διαδηλωτών ήταν ότι οι τελευταίοι στη διάρκεια πορείας προς το υπουργείο Εργασίας προκάλεσαν προβλήματα στην κυκλοφορία...

Η διαδήλωση συνέπεσε χρονικά με τους ισχυρισμούς του Προέδρου Σουχάρτο ότι "διάφορες ομάδες συνωμοσίας" επιχειρούν να σαμποτάρουν την ινδονησιακή οικονομία με την υποτίμηση της ρουπίας, του εθνικού νομίσματος.

Τον περασμένο μήνα η ισοτιμία ρουπίας - δολαρίου ήταν 17.000 προς ένα, κάτι που μεταφράζεται σε απώλεια 80% της αξίας της από τον Ιούλη μέχρι σήμερα. Η κατάσταση "σταθεροποιήθηκε" τρόπον τινά το τελευταίο δίμηνο, οπότε η ισοτιμία της ρουπίας με το δολάριο έφτανε (χτες) στις 7.500 προς ένα.

Βέβαια, ενός κακού μύρια έπονται, αφού της υποτίμησης της ρουπίας ακολουθεί η αλματώδης αύξηση της ανεργίας και του πληθωρισμού. Εκατοντάδες επιχειρήσεις και εταιρίες έχουν κλείσει λόγω χρεοκοπίας. Μάλιστα, οι συνεχείς ανατιμήσεις σε βασικά τρόφιμα και καταναλωτικά αγαθά έχουν προκαλέσει λαϊκές εξεγέρσεις σε δεκάδες πόλεις της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ