Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ
Οι ΗΠΑ ετοίμασαν τον "Κεραυνό της Ερήμου"

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΚΑΪΡΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

"Επιχείρηση Κεραυνός της Ερήμου" θα ονομαστεί η σχεδιαζόμενη κατά του Ιράκ επίθεση, σύμφωνα με αξιωματικούς του αμερικανικού Πενταγώνου. Οι αμερικανικές και οι βρετανικές δυνάμεις στον Κόλπο ενισχύονται καθημερινά, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν βρέθηκε, χτες, στο αεροπλανοφόρο "Τζορτζ Ουάσιγκτον" για να εμψυχώσει τους Αμερικανούς στρατιώτες. Την ίδια στιγμή, Ουάσιγκτον και Λονδίνο απέρριπταν τη νέα συμβιβαστική πρόταση της Βαγδάτης, που υποστηρίχτηκε από τη Μόσχα και το Παρίσι, ενώ εντείνονται οι επαφές και συνομιλίες για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων υποστηρικτών.

Σε πλήρη πολεμική εγρήγορση έχουν τεθεί οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στον Κόλπο, οι οποίες καθημερινά πραγματοποιούν σειρά από ασκήσεις, με βάση συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο αεροπορικής επιδρομής σε βάρος του Ιράκ. Ο αντιπτέραρχος Τόμας Φάργκο, επικεφαλής του 5ου Στόλου, δήλωσε ότι σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται όλα τα πυραυλικά συστήματα υψίστης ακριβείας, ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο στρατηγός Αντονι Ζίνι ανακοίνωσε ότι μένουν ελάχιστα πράγματα να γίνουν, για να είναι σε θέση οι Αμερικανοί στρατιώτες να εκτελέσουν άμεσα την όποια εντολή επέμβασης. Οπως έγινε γνωστό από το αμερικανικό Πεντάγωνο, για την περιοχή αναχώρησαν, ήδη, άλλα 6 αεροσκάφη τύπου "Στελθ" και 7 βαριά βομβαρδιστικά, των οποίων ο ακριβής προορισμός δεν ανακοινώθηκε, καθώς και μια μεγάλη μοίρα αεροσκαφών για ανεφοδιασμό εν πτήσει.

Με μεγαλόστομα συνθήματα, όπως "είστε το ατσάλι στο ξίφος της ελευθερίας", ο Ουίλιαμ Κοέν προσπάθησε να εμψυχώσει και τονώσει το ηθικό των στρατιωτών του αεροπλανοφόρου "Τζορτζ Ουάσιγκτον". Ο Κοέν επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ επιμένουν σε μια διπλωματική λύση, "γιατί σε αντίθετη περίπτωση τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές Αμερικανών πολιτών". Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας αναμενόταν να φθάσει, αργά το βράδυ, στη Μόσχα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Γεβγκένι Πριμακόφ.

Την ίδια στιγμή, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, επικεφαλής επιτροπής του υπουργείου Εξωτερικών, συνέχιζε τις διαβουλεύσεις με εκπροσώπους του Κογκρέσου και της Γερουσίας, των οποίων την ψήφο εμπιστοσύνης προσπαθεί να εξασφαλίσει. Οπως υποστήριζαν, όμως, πολλοί Αμερικανοί βουλευτές, δεν τους έχει γίνει σαφές ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου και τι ακριβώς καλούνται να ψηφίσουν, οπότε κατά συνέπεια έχουν πολλές αμφιβολίες. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι η εντολή στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ δεν είναι απαραίτητο να έχει την έγκριση του Κογκρέσου.

Απορρίφθηκε η ιρακινή διαμεσολαβητική πρόταση

Νέα συμβιβαστική πρόταση έκανε προς τα Ηνωμένα Εθνη η Βαγδάτη, μέσω, τόσο του υπουργού Εξωτερικών της Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Σάχαφ, όσο και του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ταρέκ Αζίζ. Ο αλ Σάχαφ, μετά από συνομιλίες που είχε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, επανέλαβε ότι η ιρακινή ηγεσία είναι πρόθυμη να επιτρέψει την είσοδο σε 60 προεδρικά μέγαρα στους επιθεωρητές του ΟΗΕ και ότι στα υπόλοιπα 8 επιτρέπεται η είσοδος σε ειδικούς απεσταλμένους του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, οι οποίοι θα έχουν στη διάθεσή τους 2 μήνες για να πραγματοποιήσουν εκτενείς ελέγχους. Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Βαγδάτη επιθυμεί τη διπλωματική επίλυση της κρίσης. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Ταρέκ Αζίζ. Κάπως σκληρότερη γλώσσα χρησιμοποίησε ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Γιασίν Ραμαντάν, που τόνισε ότι "ο ιρακινός λαός προτιμά να πεθάνει, παρά να υποστεί την ταπείνωση της προσβολής της εθνικής του κυριαρχίας".

Με ένα στόμα, Βρετανία και ΗΠΑ απέρριψαν την πρόταση της Βαγδάτης, η οποία φέρεται να διαμορφώθηκε μετά από αλλεπάλληλες διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Μόσχας και του Παρισιού. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Μπιλ Ρίτσαρντσον, επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον επιμένει στην πλήρη και άνευ όρων συμμόρφωση της Βαγδάτης, ενώ παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στο Κοινοβούλιο. Ο Μπλερ απέφυγε να σχολιάσει τις κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν από βουλευτές της εσωτερικής αντιπολίτευσης του Εργατικού Κόμματος, σύμφωνα με τις οποίες η Βρετανία ακολουθεί αδιαμαρτύρητα "τη γραμμή των ΗΠΑ" και είναι έτοιμη να επέμβει ακόμη και χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτι που είναι αδιανόητο. Αντίθετα, την ικανοποίησή τους για τη διαμεσολαβητική πρόταση του Ιράκ εξέφρασαν το ρωσικό και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, που υπογράμμισαν ότι αποδεικνύει τον περαιτέρω χρόνο που πρέπει να δοθεί στη διπλωματία.

Εκκλήσεις για πλήρη συμμόρφωση και δηλώσεις υποστήριξης στις ΗΠΑ

Εκκληση προς τη Βαγδάτη να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας απηύθυναν, χτες, οι 6 χώρες - μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, που είχαν έκτακτη σύσκεψη στο Κουβέιτ. Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε τονίζεται ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη διπλωματία, αλλά σε περίπτωση που αποτύχει, λόγω της αδιαλλαξίας του Ιράκ, τότε η ιρακινή ηγεσία θα έχει όλη την ευθύνη της "καταστροφής". Εντούτοις, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ δε διευκρίνισαν, αν θα παρέχουν διευκολύνσεις στις ΗΠΑ, ενώ το Ομάν ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει 5 αεροσκάφη ανεφοδιασμού στον αέρα των βομβαρδιστικών Β-52 και το Κουβέιτ 6 αμερικανικά "Στελθ" και 8 βρετανικά "Τορνέιντο".

Την πολιτική και πρακτική υποστήριξη του Οσλο στην όποια επικείμενη αμερικανική στρατιωτική επέμβαση σε βάρος του Ιράκ, αν εγκριθεί από τον ΟΗΕ, εξέφρασε, χτες, ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Κνουτ Βόλεμποκ, ενώ η Σουηδή ομόλογός του Λένα Χελμ Βάλεν κάλεσε τη Βαγδάτη να συμμορφωθεί πλήρως. Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Χέλβεγκ Πέτερσεν δήλωσε ότι το Κοινοβούλιο της χώρας εξετάζει αίτημα συμμετοχής της Δανίας στη σχεδιαζόμενη επίθεση, που υποβλήθηκε από τον Αμερικανό στρατηγό Γουέσλεϊ Κλαρκ, ανώτατο διοικητή της ευρωπαϊκής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Από την πλευρά του, ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι απηύθυνε έκκληση για μη χρήση βίας, τονίζοντας ότι "τα Ηνωμένα Εθνη δημιουργήθηκαν για τους λαούς και όχι για τις ηγεσίες".

Συγκεχυμένες πληροφορίες για τις βάσεις

Την ίδια στιγμή, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι γνωστοποίησε ότι η ιταλική κυβέρνηση συγκατατίθεται στη χρησιμοποίηση των αμερικανικών βάσεων της Ιταλίας, σε περίπτωση που αναληφθεί στρατιωτική δράση, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση αυτή στοχεύει στην άσκηση περαιτέρω πίεσης στη Βαγδάτη. Εντονότατη κινητικότητα παρατηρείται και στη βάση του Ιντσιρλίκ, όπου, σύμφωνα με Τούρκο στρατιωτικό αξιωματούχο που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες επ' αόριστον. Στο μεταξύ, αριστεροί διαδηλωτές πραγματοποιούσαν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των ΗΠΑ στα Αδανα. Από την άλλη, εκπρόσωπος των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο διέψευσε ότι οι βάσεις θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση επέμβασης στο Ιράκ, παραδέχτηκε, όμως, ότι οι βάσεις λειτουργούν, ήδη, ως ενδιάμεσος σταθμός για τα αεροσκάφη που μεταβαίνουν στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ