Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Προβλήματα στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Σοβαρά προβλήματα στο σχηματισμό της νέας σερβικής κυβέρνησης παρατηρούνται, παρά το πέρασμα πέντε μηνών από τις βουλευτικές εκλογές που στέρησαν από τους "Σοσιαλιστές" του Μιλόσεβιτς την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι δυνατότητες για το σχηματισμό "συμμαχικών" κυβερνήσεων έχουν πλέον εξανεμιστεί, καθώς οι διαφορές μεταξύ των μεγάλων κομμάτων παραμένουν αγεφύρωτες... Γεγονός, που κάνει παρατάξεις της αντιπολίτευσης να αναφέρονται στο ενδεχόμενο προκήρυξης νέων βουλευτικών εκλογών.

Οπως είναι γνωστό, οι γενικές εκλογές της 21ης του Σεπτέμβρη είχαν εξασφαλίσει 110 έδρες στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS),82 στο Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) του Βόισλαβ Σέσελι και 45 στο Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης (SPO) του Βουκ Ντράσκοβιτς,ενώ οι υπόλοιπες 13 έδρες κατανεμήθηκαν στα μικρότερα κόμματα. Η σερβική Βουλή διαθέτει 250 έδρες.

Κατά συνέπεια, τον πρωθυπουργικό θώκο διεκδικούν τα τρία μεγαλύτερα κόμματα, δηλαδή, το Σοσιαλιστικό, το Ριζοσπαστικό (SRS) και το "Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης" (SPO).

Ομως, μέχρι σήμερα, ο νέος Πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς (έμπιστος του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς) δεν κατόρθωσε να καταλήξει σε συμφωνία για την επιλογή του πρωθυπουργού, στη διάρκεια ενός πρώτου γύρου διαβουλεύσεων που είχε στα μέσα Γενάρη με την ηγεσία των κομμάτων. Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που απαισιοδοξούν για την έναρξη και δεύτερου διαπραγματευτικού γύρου...

Μέχρι τώρα έχουν συζητηθεί δύο εναλλακτικές λύσεις, καμία όμως από αυτές δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει τη συναίνεση των κομμάτων. Η μία είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας των σοσιαλιστών, η άλλη ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ SPS - SPO. Το ενδεχόμενο συνασπισμού μεταξύ SPO - SRS αποκλείστηκε από τα δύο κόμματα.

Με το δεδομένο της εξασφάλισης σχετικής πλειοψηφίας, οι "σοσιαλιστές" κρίνουν από την πλευρά τους "λογικό" να διεκδικούν την πρωθυπουργία. Εντούτοις, οι ριζοσπάστες αντιπροτείνουν μία κυβέρνηση συνασπισμού, αποτελούμενη από μέλη του SPS, SRS και SPO και τη γιουγκοσλαβική Αριστερά. Βέβαια, το σερβικό Σύνταγμα δε θέτει χρονικούς περιορισμούς για το σχηματισμό κυβέρνησης, με αποτέλεσμα η απερχόμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση να συνεχίζει τη διακυβέρνηση της χώρας. Ετσι, εν αναμονή μιας λύσης η απερχόμενη κυβέρνηση του Μίρκο Μαριάνοβιτς, μη μπορώντας να νομοθετήσει, είναι αναγκασμένη να κυβερνά τη χώρα με διατάγματα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ