Τετάρτη 30 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Επίθεση σε γραφεία του ΟΗΕ στο ανατολικό Τιμόρ

ΝΤΙΛΙ.-

Επίθεση από αγνώστους δέχτηκε μία από τις αποστολές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην ταραγμένη επαρχία του Ανατολικού Τιμόρ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης αντιτιθέμενων στο ενδεχόμενο ανεξαρτησίας από την Ινδονησία. Από την επίθεση υπέστησαν σοβαρές ζημιές οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ και τραυματίστηκαν 7 μέλη της αποστολής. Είναι η πρώτη επίθεση κατά των αξιωματούχων του διεθνούς οργανισμού που έχουν αναπτυχθεί στην επαρχία ενόψει του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας του Αυγούστου.

"Προσχεδιασμένη και διόλου τυχαία" χαρακτήρισε την επιδρομή, που έγινε στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στην κωμόπολη Μαλιάνα, 60 χλμ νοτιοδυτικά του Ντίλι, ο Ιαν Μάρτι, επικεφαλής της Αποστολής Βοηθείας του ΟΗΕ. Ο Μάρτι. Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες, επέρριψε την ευθύνη της επιδρομής στις παραστρατιωτικές ομάδες που αντιτίθενται στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα καθορίσει αν το ανατολικό Τιμόρ θα ανεξαρτητοποιηθεί ή θα παραμείνει στην κυριαρχία της Ινδονησίας έχοντας αυτονομία. Οπως ανακοίνωσε ο Μάρτι, οι 30 αξιωματούχοι του ΟΗΕ που επάνδρωναν το συγκεκριμένο γραφείο εγκατέλειψαν το ανατολικό Τιμόρ και μετέβησαν στην Τζακάρτα, αλλά οι υπόλοιποι 7 παραμένουν στη θέση τους.

Οι δηλώσεις του Μάρτι προκάλεσαν τις αντιδράσεις της κυβέρνησης στην Τζακάρτα, καθώς, όπως είναι γνωστό, ο ινδονησιακός στρατός, εμμέσως, αφήνει ελεύθερο το πεδίο δράσης στις παραστρατιωτικές οργανώσεις στο ανατολικό Τιμόρ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Σουλαϊμάν Αμπντουλμανάν, κάλεσε τους υπευθύνους του ΟΗΕ να μην προβαίνουν σε "πρόωρες εκτιμήσεις" και τόνισε ότι η επίθεση δε στρεφόταν άμεσα κατά του ΟΗΕ, αλλά ήταν άλλο ένα επεισόδιο στις πολύχρονες μάχες ανάμεσα στους μαχητές του Απελευθερωτικού Κινήματος του ανατολικού Τιμόρ και στα μέλη των παραστρατιωτικών οργανώσεων. Το δημοψήφισμα πρόκειται να πραγματοποιηθεί γύρω στις 20 Αυγούστου, δύο βδομάδες μετά την αρχικώς ορισμένη ημερομηνία, εξαιτίας προβλημάτων υποδομής. Ο ΟΗΕ, υπό την αιγίδα του οποίου διεξάγεται, έχει δεσμευτεί να αποστείλει 300 διοικητικούς αξιωματούχους και 200 συμβούλους ασφαλείας, εκ των οποίων οι περισσότεροι βρίσκονται, ήδη, στην Ινδονησία.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονταν μέχρι χθες το βράδυ στην ινδονησιακή πρωτεύουσα οι συνομιλίες ηγετικών στελεχών του Απελευθερωτικού Κινήματος και των παραστρατιωτικών που στοχεύουν στην επίτευξη συμφωνίας ενόψει της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για το καθεστώς στο ανατολικό Τιμόρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη διαδικασία του εκατέρωθεν αφοπλισμού, αλλά έμεναν ακόμη μία σειρά από άλυτα ζητήματα να διευθετηθούν μέχρι το πέρας το συνομιλιών σήμερα το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ