Τετάρτη 30 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Δυναμιτισμένο παραμένει το σκηνικό

Οι κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι δραματικά παρόντες

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Η ένταση παραμένει, αν και τα περιστατικά της ωμής δολοφονικής βίας ήταν χτες σχετικά λιγότερα. Στο προσκήνιο πλέον πέρασαν οι εξελίξεις όσον αφορά τον λεγόμενο αφοπλισμό του UCK. Πάντως οι Σέρβοι και Τσιγγάνοι κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου εξακολουθούν να αποτελούν τον "καλύτερο στόχο" της εκτόνωσης του μένους των αντρών του UCK, αλλά και των αλβανικών συμμοριών που εισέρχονται ανενόχλητες σε γιουγκοσλαβικό έδαφος...

Τη νύχτα της Δευτέρας στο προάστιο Νταρντίγια της Πρίστινα δύο Σέρβοι πολίτες, ένας άντρας και μία γυναίκα, βρήκαν οικτρό θάνατο, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν τις συνθήκες και το κίνητρο αυτών των δολοφονιών. Οι δύο αυτές νέες δολοφονίες προσθέτονται στον πολύ μακρύ κατάλογο των ατόμων που έχουν δολοφονηθεί από την προηγούμενη βδομάδα, αφού μόνο την Πέμπτη είχαν δολοφονηθεί 14 άτομα και περίπου άλλα τόσα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Τέλος, μία επιχείρηση καταστροφής πυρομαχικών και εξουδετέρωσης ναρκών από άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης KFOR έξω από την Πρίστινα προκάλεσε χτες μία τεράστια έκρηξη που αρχικά νομίστηκε ότι επρόκειτο περί επίθεσης, δήλωσε στρατιωτική πηγή.

Οι ΝΑΤΟικοί απλά παρακολουθούν...

Στο μεταξύ, οι αλβανόφωνοι που εισέρχονται στο Κοσσυφοπέδιο καλύπτουν το κενό που μπορεί να αφήνουν οι άντρες του UCK. Στα δυτικά του Κοσσυφοπεδίου Αλβανοί πρόσφυγες πυρπόλησαν το χωριό Μπέλο Πόλιγιε, χωριό που είχε εγκαταλειφτεί από τους Σέρβους κατοίκους, εξαιτίας των ληστρικών και δολοφονικών επιθέσεων του UCK. Στο Πετς συνεχίστηκαν, αν και με μειωμένη ένταση, οι πυρπολήσεις οικιών Τσιγγάνων, μάλιστα με την αρωγή των νεοφερμένων προσφύγων. Ο UCK τους φωτογραφίζει ως "τους βοηθούς" των Σέρβων και αυτό είναι αρκετό για να συνεχίζονται ή να εντείνονται οι διώξεις σε αυτή την "τρωτή εθνοτική ομάδα" όπως τους χαρακτήρισε και η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Αν και τα σημάδια σχετικής εκτόνωσης δε φανερώνουν τίποτα, αφού οι ΝΑΤΟικοί εξακολουθούν να παρακολουθούν αμήχανοι, ανίκανοι ή ηθελημένα ανήμποροι να αντιμετωπίσουν την έκρυθμη αυτή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον στο Κοσσυφοπέδιο.

Δεν είναι σίγουρο κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσουν κατευναστικά μέτρα, όπως αυτά που διέταξαν οι γερμανικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην KFOR, την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10.00 το βράδυ έως τις 6.00 το πρωί, για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, την πόλη Πίζρεν στο Νότιο Κοσσυφοπέδιο. Η κίνηση ερμηνεύεται ως προσπάθεια να μειωθούν ή να ελεγχθούν οι παράνομες δραστηριότητες - ληστείες, πυρπολήσεις απαγωγές, δολοφονίες - Αλβανών Κοσσοβάρων κατά Σέρβων και Τσιγγάνων. Επίσης, σε μία προσπάθεια να επαναφέρουν την τάξη στο χαοτικό Κόσσοβο, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Σέρχιο Βιέιρα ντε Μέγιο προχώρησε στο διορισμό μίας επταμελούς δικαστικής επιτροπής από τέσσερις τοπικούς, αλλά και τρεις διεθνείς αξιωματούχους, για να μπορούν να αρχίσουν οι νομικές διαδικασίες για τους 200 συλληφθέντες για βιαιότητες, από την πρώτη μέρα που εισήλθαν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα στο Κοσσυφοπέδιο. Παράλληλα, η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, σύμφωνα με το πρακτορείο "Ταγιούνγκ", ανακοίνωσε χτες την οργάνωση της επιστροφής των υπαλλήλων των δικαστικών οργάνων που έχουν αρχίσει ήδη να επιστρέφουν από την πόλη Νις, προς τις πόλεις Πες, Πίζρεν, Πρίστινα και Ουρόσεβατς με τη συνοδεία του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Ντούσαν Παρίποβιτς και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Περίσα Σιμόνοβιτς.Στο Πρίζρεν πάντως βρέθηκε και ο πατριάρχης της Σερβίας, Παύλος, σε μία αιφνιδιαστική και αστραπιαία επίσκεψη χτες στο Κοσσυφοπέδιο, όπου και κάλεσε τους Σέρβους κατοίκους να κρατήσουν την ψυχραιμία τους, αλλά και να επιδείξουν κουράγιο και να παραμείνουν στο Κοσσυφοπέδιο παρά τις διώξεις που υφίστανται από τον UCK.

Χρονοδιάγραμμα του λεγόμενου αφοπλισμού

Ο αφοπλισμός των μελών του UCK, σύμφωνα με τους ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους... και πιο συγκεκριμένα με τον διοικητή της KFOR, αντιστράτηγο Μάικλ Τζάκσον,προχωρά σύμφωνα με το πρόγραμμα και τόνισε πως ο ίδιος είναι "σαφώς ικανοποιημένος με το πώς έχουν συμμορφωθεί μέχρι αυτό το σημείο", ενώ είναι πεπεισμένος πως "η ηγεσία των ανταρτών κατανοεί πλήρως τις ευθύνες που έχει αναλάβει όταν υπέγραψε το έγγραφο για τον αφοπλισμό", όπως τόνισε ο Βρετανός αντιστράτηγος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έξω από το επιτελείο της KFOR στην Πρίστινα.

Εντούτοις, επισήμανε πως δεν τον απασχολεί που ορισμένα μέλη του UCK δεν έχουν παρουσιαστεί στα σημεία συγκέντρωσης του οπλισμού για να παραδώσουν τα όπλα τους... αφού είναι μάλλον αναμενόμενο και γενικά "φαίνεται να τηρούν το χρονοδιάγραμμα για την παράδοση του οπλισμού τους και να συμμορφώνονται με το πρόγραμμα αφοπλισμού που έχουν συμφωνήσει με την ειρηνευτική δύναμη". Ενώ ο εκπρόσωπος της KFOR, ταγματάρχης Κένεθ Πικλς,πρόσθεσε ότι οι ηγέτες του UCK όρισαν χτες το βράδυ συγκεκριμένα σημεία όπου θα παραδίδουν οι αντάρτες τον βαρύ οπλισμό τους υπό τη φρούρηση της KFOR και πιο συγκεκριμένα μόνο στον βρετανικό τομέα έχουν οριστεί 10 σημεία συγκέντρωσης των όπλων των ανταρτών.

Μολονότι οι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι εμφανίζονται "αισιόδοξοι" για το θέμα του αφοπλισμού, τα δυτικά δημοσιεύματα εξακολουθούν να τονίζουν τις έριδες και τις διαφοροποιημένες τάσεις μεταξύ διαφόρων φατριών στους κόλπους του UCK, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυνητικά πολλά προβλήματα σε όλη τη Βαλκανική.

Συνεχίζοντας σε αυτό το πνεύμα η χτεσινή βρετανική "Γκάρντιαν", επικαλούμενη τόσο στελέχη από τη σημερινή ηγεσία του UCK, όσο και δυτικές διπλωματικές πηγές, τονίζει ότι έξι απλά και ηγετικά στελέχη του Στρατού βρήκαν το θάνατο, κατά τη διάρκεια των εκκαθαρίσεων στους κόλπους της οργάνωσης, με διαταγή του πολιτικού ηγέτη του Χακίμ Θάτσι και των υπαρχηγών του Αζέμ Σίλα και Τζαβίτ Χαλίτι. Τις κατηγορίες αυτές διατύπωσαν σε ιδιωτικές τους συνομιλίες άλλα ηγετικά ή πρώην ηγετικά στελέχη του UCK, δύο εκ των οποίων υποστηρίζουν πως παραβρέθηκαν στις εκτελέσεις αυτές. Παρόμοιες πληροφορίες είχαν δημοσιευτεί την περασμένη Παρασκευή και στην εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς", τις οποίες όμως είχε σπεύσει να διαψεύσει εκπρόσωπος του Θάτσι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ