Τετάρτη 30 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΝΤΛΙΝ ΟΛΜΠΡΑΪΤ
Επί παντός επιστητού...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Επί παντός του επιστητού διευκρινίσεις της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ. Σκοπός του "εμπνευσμένου λόγου" να αποφευχθούν τυχόν "παρεξηγήσεις" ή ασάφειες ή να τεθούν κάποιοι καινούριοι στόχοι που μπορεί ακόμα να μην είναι απολύτως ορατοί...

"Παρότι η εθνοκάθαρση δεν μπορεί επ' ουδενί να γίνει αποδεκτή ή ανεκτή, η αεροπορική καμπάνια του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας δεν πρέπει να εκληφθεί ως προηγούμενο για μελλοντική ανάμειξη της Συμμαχίας αλλού", θα τονίσει η Ολμπράιτ κατά τη διάρκειατου επίσημου δείπνου του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, ιδιωτικής οργάνωσης για τη μελέτη της διεθνούς πολιτικής, αφού"κάθε περίσταση είναι μοναδική και το ΝΑΤΟ είναι Ευρωπαϊκό και Ατλαντικό - και όχι παγκόσμιο - ινστιτούτο" και η Ολμπράιτ θα αποσαφηνίσει ότι οποιαδήποτε μελλοντική απόφαση για χρήση βίας εναντίον μίας άλλης χώρας, θα γίνει μόνο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κατόπιν προσεκτικής εξέτασης όλων των συνθηκών και των όρων για τη μελλοντική κατάσταση όπως αυτή παρουσιάζεται.

"Κάποιοι ελπίζουν, κάποιοι φοβούνται ότι θα αποτελέσει προηγούμενο για παρόμοιες επεμβάσεις ανά την υφήλιο" αλλά "συνιστώ την προσοχή σε όλους που βιάζονται να βγάλουν τόσο σαρωτικά συμπεράσματα. Για την ακρίβεια, η επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο, μπορεί να καθιστά τη χρήση βίας λιγότερο αναγκαία μακροπρόθεσμα".

Για τον Μιλόσεβιτς

Πάντως, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε προχθές το βράδυ να προσδιορίσει το παραμικρό χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από την εξουσία. "Ενα από τα μαθήματα που διδάχθηκα από τον πόλεμο στο Κόσσοβο, είναι πως δεν μπορεί να υπάρξει κάποιο χρονοδιάγραμμα", τόνισε η Ολμπράιτ, ωστόσο θα επαναλάβει πως "η Σερβία δεν πρόκειται να λάβει άλλη βοήθεια, πλην της ανθρωπιστικής, όσο ο Μιλόσεβιτς δε βρίσκεται στην ανεργία, ή ακόμη καλύτερα στη φυλακή". Για το λόγο αυτό εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι "ο Μιλόσεβιτς δε θα είναι στο μέλλον κατάλληλος, ούτε να παραβιάσει το κατώφλι του Κοσσόβου".

Τέλος, κατά τις απαντήσεις της στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η Ολμπράιτ τόνισε κατόπιν πως "η συνεργασία με τους Συμμάχους, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα" στον πόλεμο του Κοσσόβου και επεσήμανε πως "είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμμετάσχουν και οι Ρώσοι στην ειρηνευτική αποστολή παρά την αντίθεση που είχαν εκφράσει εξ αρχής για τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ αφού πλέον είναι σε θέση να κατανοήσουν ότι είναι προς όφελός τους να μην υπάρξει χάος στα Βαλκάνια". Ωστόσο παραδέχτηκε πως "όπως και όλος ο κόσμος, εξεπλάγη" από την ξαφνική άφιξη των Ρώσων στρατιωτών στην Πρίστινα.

Ενώ κατέληξε όσον αφορά το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου και της περιοχής: "Οι προσδοκίες μας πρέπει να είναι ρεαλιστικές" και πρόσθεσε ότι "η αποτυχία δεν μπορεί να είναι ποτέ μια επιλογή"!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο ...ουδέτερο γήπεδο του Αμερικανού επιδιαιτητή (2000-04-28 00:00:00.0)
Συμφώνησαν πως ...διαφωνούν! (1999-04-14 00:00:00.0)
Παρά τους εκβιασμούς, η Σερβία εμμένει στους δικούς της όρους... (1999-01-28 00:00:00.0)
"Ετοιμα" τα σχέδια επέμβασης του ΝΑΤΟ (1998-08-08 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ προωθούν την επέμβαση (1998-06-17 00:00:00.0)
Κινήσεις τακτικής... (1998-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ