Σάββατο 8 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
"Ετοιμα" τα σχέδια επέμβασης του ΝΑΤΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Το κύριο σώμα διαμόρφωσης αποφάσεων του ΝΑΤΟ (πρεσβευτές) συζήτησε χτες στις Βρυξέλλες την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για ανάληψη στρατιωτικής δράσης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στη σερβική επαρχία.

Το συμβούλιο των πρεσβευτών εξέφρασε "ανησυχία για τις συνεχιζόμενες σερβικές επιθέσεις και τις συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό" στο Κοσσυφοπέδιο.

Είναι "πιθανό", σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες", ότι το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει για να εγκρίνει τα σχέδια στρατιωτικής επέμβασης στο τμήμα και γύρω από το Κόσσοβο.

Σε αυτά σημειώνονται τρεις "βασικές" επιλογές: (i) ανάπτυξη στρατευμάτων"προληπτικά" στα σύνορα του Κόσσοβου με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, (ii) αεροπορικές επιδρομές κατά "συγκεκριμένων στόχων" στο Σερβικό έδαφος και (iii) ανάπτυξη στρατευμάτων και εντός Γιουγκοσλαβίας. Ενας εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ είπε ότι "τα σχέδια μπορούν να εφαρμοστούν ταχύτατα αν αυτό απαιτηθεί".

Οι πρεσβευτές των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ επανέλαβαν, πάντως, το κάλεσμά τους για μια λύση "μέσω διαπραγμάτευσης" μεταξύ του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και των Κοσσοβάρων Αλβανών.

"Ο Μιλόσεβιτς έχει την πρωταρχική ευθύνη να προστατεύσει τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών της Γιουγκοσλαβίας και οι πράξεις του φέρουν τη Γιουγκοσλαβία σε ευθεία αντιπαράθεση με τη διεθνή κοινότητα", είπε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε πάντως, σε μια προσπάθεια "τήρησης των προσχημάτων", ότι "από την άλλη, το ΝΑΤΟ εξίσου καταδικάζει τη βία από τον UCK (τον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου") και τα μέλη της διεθνούς κοινότητας δεν υιοθετούν τον σκοπό ενός ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου".

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Κένεθ Μπέικον, είπε πάντως πως"το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποφασίσει τι θα προκαλέσει την επέμβασή του". Πρόσθεσε ότι "νομίζω πως κάθε ημέρα που συνεχίζεται η βία, φέρνει την κοινότητα του ΝΑΤΟ πιο κοντά σε συναίνεση".

Ο Μπέικον είπε ότι 1.200 στρατιώτες, από 14 χώρες μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Ελλάδα και η Τουρκία, θα συμμετάσχουν στην πενθήμερη άσκηση που θα αρχίσει στις 17 Αυγούστου στην Αλβανία, με στόχο τη γρήγορη ανάπτυξη ιατρικού υλικού και μονάδων μηχανικού, για την επισκευή δρόμων και κτιρίων. Η δεύτερη άσκηση, στην ΠΓΔΜ, θα γίνει από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου και θα εστιαστεί σε καθήκοντα διατήρησης της ειρήνης.

Τα σχέδια αύξησης της πίεσης προς τον Μιλόσεβιτς ή/και της επέμβασης συζήτησαν τηλεφωνικά ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, έστειλε στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο νέο, αυστηρό μήνυμα, στο οποίο τονίζει ότι "η συνέχιση της σερβικής επίθεσης αυξάνει τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ".

Αμερικανός διπλωμάτης έλεγε πως "υπάρχει η πεποίθηση" ότι ο Μιλόσεβιτς θα αντιδράσει στις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας μόνο εάν υπάρξει απειλή χρήσης βίας. Παράλληλα, "δε θα επιτραπεί" στη Ρωσία να ασκήσει "βέτο" σε τυχόν στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ...

Σε επίπεδο διπλωματικής δραστηριότητας, απεσταλμένοι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας αναμένονταν χτες στην πρωτεύουσα του Κόσσοβου Πρίστινα. Ο Κρίστοφερ Χιλ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Σκόπια και μεσολαβητής στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Νικολάι Αφανάσιεφκσι, επρόκειτο να έχουν επαφές με τον Κοσσοβάρο Αλβανό ηγέτη Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών επρόκειτο επίσης να έχει συνάντηση με εκπροσώπους των τοπικών σερβικών αρχών.

Ο Ρουγκόβα έκανε νέα "έκκληση επείγουσας διεθνούς προστασίας για το Κοσσυφοπέδιο και τους κατοίκους του". Επανέλαβε ότι "καλύτερη λύση για το Κοσσυφοπέδιο είναι η ανεξαρτησία και η ουδετερότητα με ένα διεθνές προτεκτοράτο ως πιθανή ενδιάμεση κατάσταση". Αναφερόμενος στα σχέδια στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ είπε ότι "χαιρετίζουμε οποιαδήποτε επέμβαση που θα έχει στόχο να σταματήσει τη σερβική πολεμική μηχανή".

Σέρβος αξιωματούχος, πάντως, διαβεβαίωσε χτες ότι οι επιχειρήσεις έχουν "σχεδόν σταματήσει" στο Κόσσοβο, και οι συγκρούσεις που αναφέρονται είναι σποραδικές και με στόχο την "αποκατάσταση της τάξης"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ