Σάββατο 8 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
"Αμεση εκεχειρία" θέλει ο ΟΗΕ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΚΑΜΠΟΥΛ. -

Με μια ασυνήθιστα "σκληρή" ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο ΗΕ ζήτησε χτες "άμεση εκεχειρία" στο Αφγανιστάν και επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Στις σκληρές μάχες αυτήν την εβδομάδα, οι φανατικοί Ισλαμιστές Ταλιμπάν (που ελέγχουν το 85% του εδάφους της χώρας) προωθήθηκαν στο Μαζάρ - ε - Σαρίφ, προπύργιο της ετερόκλητης Συμμαχίας του Βορρά (που ελέγχει το υπόλοιπο 15%).

Το Συμβούλιο Ασφαλείας "απαιτεί άμεση και χωρίς όρους εκεχειρία", ανέφερε η χτεσινή δήλωση. "Η αφγανική κρίση μπορεί να ρυθμιστεί μόνο με ειρηνικά μέσα, διαμέσου άμεσου διαλόγου των αντιμαχόμενων αφγανικών ομάδων με την αρωγή των Ηνωμένων Εθνών". Το Συμβούλιο επίσης επέκρινε τους Ταλιμπάν για την απόφασή τους να αποπέμψουν τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές ανθρωπιστικές οργανώσεις και τον Ερυθρό Σταυρό, που κατέστησε αδύνατη "τη συνέχιση της παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες και στους κατοίκους της Καμπούλ".

Το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε επίσης "όλες τις χώρες" να αποφύγουν την ανάμειξη στα εσωτερικά του Αφγανιστάν, πολύ περισσότερο με την αποστολή "στρατιωτικών συμβούλων" (Πακιστάν και Ρωσία κατηγορούνται ότι έχουν αποστείλει αξιωματούχους τους στη χώρα)...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ