Σάββατο 28 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Κινήσεις τακτικής...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ζήτημα μεταξύ Ουάσιγκτον - Βελιγραδίου φαίνεται πως προκάλεσε η χτεσινή άρνηση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να συναντηθεί με τον Αμερικανό απεσταλμένο των ΗΠΑ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος στα Βαλκάνια δήλωσε από την Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου ότι ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς τού γνωστοποίησε ότι δεν μπορεί να τον δεχτεί λόγω των "λοιπών υποχρεώσεών του". Αν και ο ίδιος ο Αμερικανός αξιωματούχος δε σχολίασε το γεγονός αυτό, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, άδραξε την ευκαιρία για να χαρακτηρίσει τη στάση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου "ελάχιστα συνετή". "Ο Γκέλμπαρντ έπρεπε να τον ενημερώσει γι' αυτά που συζητήσαμε κατά τη συνάντηση της "Ομάδας Επαφής" στη Βόννη", είπε ο Κίνκελ σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, εκφράζοντας πάντως την ελπίδα ότι "αυτή δε θα είναι η τελευταία λέξη" του Προέδρου Μιλόσεβιτς.

Αν και ο Γκέλμπαρντ δεν είδε χτες τον Μιλόσεβιτς, συναντήθηκε, ωστόσο, με τον ηγέτη των αλβανόφωνων του Κόσσοβου και αρχηγό του Δημοκρατικού Συνδέσμου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Ο τελευταίος, στη διάρκεια δηλώσεών του, ευχαρίστησε το συνομιλητή του για τις πιέσεις που κατέβαλαν τα έξι μέλη της "Ομάδας Επαφής" προκειμένου να "επιβεβαιωθεί η διεθνής παρουσία και διαιτησία σε οποιεσδήποτε μελλοντικές συζητήσεις".

Δηλώσεις Χόλμπρουκ για την κρίση στο Κόσσοβο

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δήλωσε χτες στο Χονγκ Κονγκ ότι η Δύση είχε διαβλέψει την επερχόμενη κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι ακόμη αργά για να αποτρέψει έναν νέο πόλεμο στα Βαλκάνια.

"Πάντα ανησυχούσαμε για το Κοσσυφοπέδιο. Το συζήτησα επανειλημμένα με τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς στο Ντέιτον και κατά τις συνομιλίες που είχα πριν και μετά τη Συμφωνία του Ντέιτον", είπε ο Χόλμπρουκ, σε συνέντευξή του στο "Ρόιτερ" από το Χονγκ Κονγκ όπου βρίσκεται με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της τράπεζας "Κρέντιτ Σουίς Φερστ Μπόστον".

Ο Αμερικανός πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος απέφυγε πάντως να επικρίνει άμεσα την Ευρώπη για τους δισταγμούς της να στηρίξει τη σκληρή γραμμή της Ουάσιγκτον προς τον Μιλόσεβιτς και περιορίστηκε να πει ότι η Δύση πρέπει να εμφανιστεί πιο συνεκτική για να προλάβει το ξέσπασμα ενός πολέμου.

"Η ευρωπαϊκή απάντηση στο Κοσσυφοπέδιο δεν ήταν τόσο σθεναρή, με κάποιες εξαιρέσεις, όσο η αμερικανική, αλλά τρέφω μεγάλες ελπίδες ότι θα συμφωνήσουν... Ελπίζω ότι η "Ομάδα Επαφής" θα στηρίξει την αμερικανική σκληρή θέση και να είμαστε έτοιμοι να απειλήσουμε επανεπιβολή των κυρώσεων στη Γιουγκοσλαβία αν καταστεί αναγκαίο", πρόσθεσε, ενώ σε ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο των δηλώσεών του ο Χόλμπρουκ απέρριψε τις πληροφορίες ότι ο Μιλόσεβιτς συνωμότησε με την Ελλάδα για το διαμελισμό της Αλβανίας!

"Δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέτοια συμφωνία. Η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Αν αυτοί και οι Σέρβοι έχουν επεξεργαστεί τέτοιου είδους συμφωνία για το διαμελισμό της Αλβανίας, θα πυροδοτήσουν έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή", κατέληξε ο Χόλμπρουκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ