Σάββατο 28 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Κινητοποιήσεις ενάντια στην τσιμεντοποίηση

Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του χώρου του Αεροδρομίου συγκροτεί, από κοινού με μαζικούς φορείς και σωματεία της περιοχής, ο Δήμος Ελληνικού

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις απαντά ο Δήμος Ελληνικού στην πρόθεση της κυβέρνησης να τσιμεντοποιήσει και να παραδώσει σε ιδιώτες, το χώρο του αεροδρομίου στο Ελληνικό, έκτασης 5.800 στρεμμάτων, όταν αυτό μετεγκατασταθεί στα Σπάτα. Στην κατεύθυνση αυτή προχωρά, από κοινού με τους μαζικούς φορείς και τα σωματεία της περιοχής, στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα για τη σωτηρία του χώρου και το χαρακτηρισμό του σε χώρο πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού, προς όφελος των πολιτών. Η παρουσίαση της Επιτροπής Αγώνα, καθώς και των στόχων της, θα γίνει την προσεχή Τετάρτη, 1η Απρίλη 1998, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου, στις 7μ.μ. Τη συζήτηση θα οργανώσει ο Δήμος Ελληνικού.

Η απόφαση για τη συγκρότηση μιας τέτοιας επιτροπής "έρχεται" μετά από επανειλημμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας του δήμου και των κατοίκων, ενάντια στα σχέδια τσιμεντοποίησης του χώρου και ξεπουλήματός του σε ιδιώτες. Σ' όλες τις μέχρι τώρα διαμαρτυρίες το ΥΠΕΧΩΔΕ κωφεύει. Αντίθετα, το αρμόδιο υπουργείο επιμένει στην πρόταση - όπως αυτή αναγράφεται σε έγγραφο του Οργανισμού της Αθήνας προς την ερευνητική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου - για τη "δημιουργία ενός μεγάλου Συνεδριακού και Εκθεσιακού Κέντρου ωφέλιμης επιφάνειας 50.000 τετραγωνικών μέτρων στο χώρο του αεροδρομίου (με πιθανή εκμετάλλευση των υπαρχόντων κτιρίων του Δυτικού Αερολιμένα). Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, με δηλώσεις του στο παρελθόν, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πουληθεί μέχρι και το 80% της έκτασης του Ελληνικού και με τα ποσά που θα εισπραχθούν να κατασκευαστούν έργα υποδομής γύρω από το νέο αεροδρόμιο των Σπάτων, ως "αντιστάθμισμα" για την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής. Παράλληλα έχει κάνει λόγο και για τη δημιουργία στο χώρο ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού.

Υπενθυμίζουμε πως στο σχετικό έγγραφο του Οργανισμού Αθήνας προς το ΕΜΠ γίνεται ακόμα λόγος για τα εξής:

  • Εξασφάλιση των πόρων που είναι αναγκαίοι για την αποζημίωση των φορέων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, λόγω της μετεγκατάστασής τους στα Σπάτα.
  • Εξασφάλιση πόρων από το Ελληνικό για παρεμβάσεις ανάπλασης σε άλλες υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής και ελάφρυνση του κοινωνικού κόστους της κατασκευής του νέου αεροδρομίου των Σπάτων. Αυτό μεταφράζεται σε πρόσθετα χαράτσια που θα κληθούν να πληρώσουν οι κάτοικοι του Ελληνικού και των γύρω δήμων - Αλίμου, Αργυρούπολης και Γλυφάδας - με το πρόσχημα, μάλιστα, ότι οι ιδιοκτησίες τους θα αποκτήσουν υπεραξία, μόλις απομακρυνθεί το αεροδρόμιο.

Να σημειώσουμε πως, τόσο ο Δήμος Ελληνικού όσο και οι γύρω Δήμοι Αλίμου, Αργυρούπολης και Γλυφάδας έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο... μέλλον που προδιαγράφεται για το χώρο του αεροδρομίου του Ελληνικού. Αντίθετα, ζητούν να αποδοθεί ο χώρος στους κατοίκους και να χαρακτηριστείπόλος πράσινου και αναψυχής.

Τέλος, ζητούν τη σύσταση και λειτουργία ενός φορέα διαχείρισης με τη συμμετοχή της Νομαρχιακής, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων μαζικών φορέων.Χρ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ