Πέμπτη 28 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Παρά τους εκβιασμούς, η Σερβία εμμένει στους δικούς της όρους...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση λέει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει το μέλλον του Κοσσόβου, αποκλείοντας και πάλι δύο ενδεχόμενα: πρώτον, την πιθανότητα ανεξαρτησίας και δεύτερον την περίπτωση αναβάθμισης του σημερινού καθεστώτος στην ταραγμένη σερβική επαρχία. Ωρες μετά, το μόνιμο συμβούλιο πρεσβευτών του ΝΑΤΟ ολοκλήρωνε τη συνεδρίασή του στις Βρυξέλλες, συνεχίζοντας αφ' ενός την τακτική των εκβιασμών για μια ενδεχόμενη ΝΑΤΟική επέμβαση, αποφεύγοντας, αφ' ετέρου, να προχωρήσει στην έκδοση ενός "αυστηρού τελεσίγραφου" προς τις άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές του Κοσσυφοπεδίου...

Σύμφωνα με τον υπουργό Πληροφοριών της Σερβίας, Μίλαν Κόμνενιτς, οι αρχές της Σερβίας είναι έτοιμες για διάλογο συνολικό, αλλά με παράγοντες σχετικούς σ' αυτή τη δύσκολη κρίση. "Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα" σημείωσε ο Κόμνενιτς, θέτοντας κάποια όρια για το όποιο μελλοντικό καθεστώς στο Κόσσοβο. "Για μας το αίτημα για ανεξάρτητο Κόσσοβο είναι απαράδεκτο, όπως επίσης, και οι προτάσεις που θέλουν το Κόσσοβο ως μία τρίτη ομόσπονδη μονάδα"... Επίσης, ο Κόμνενιτς, είπε ότι η κυβέρνησή του θα έδινε ένα βαθμό αυτονομίας στο Κόσσοβο, αναφέροντας ότι οι σερβικές αρχές έχουν ήδη προτείνει ένα πρόγραμμα "που θα καθιστούσε ικανούς τους Σέρβους και τους Κοσσοβάρους Αλβανούς να μείνουν και να ζήσουν μαζί". "Ολα τα άλλα μπορούμε να τα συζητήσουμε", κατέληξε ο υπουργός Πληροφοριών.

Εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις

Στην Πρίστινα, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι απεσταλμένοι πραγματοποιούσαν συναντήσεις με τους ηγέτες των Κοσσοβάρων Αλβανών, επιχειρώντας να πάρουν - συνολικά; - την υποστήριξή τους στις θέσεις που αυτοί επιθυμούν να θέσουν στο τραπέζι ενδεχόμενων συνομιλιών για το μέλλον της περιοχής.

Για παράδειγμα, ο Αμερικανός απεσταλμένος, Κρίστοφερ Χιλ,συναντήθηκε χτες με εκπροσώπους του "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσόβου" σε μυστική τοποθεσία της περιοχής. Δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες από τη συνάντηση, αλλά από στενούς συνεργάτες του έγινε γνωστό πως ο Χιλ προσπάθησε με κάθε τρόπο να πείσει τους αυτονομιστές να δώσουν θετική απάντηση στην αμερικανική πρόταση για την προοπτική χορήγησης καθεστώτος αυτονομίας και όχι ανεξαρτησίας στο Κόσσοβο...

Ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βούλφγκανγκ Πέτριτς, συναντήθηκε με τον ηγέτη του "Δημοκρατικού Συνδέσμου", Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Μετά τη συνάντηση, ο Πέτριτς δήλωσε πως πρέπει να αρχίσουν άμεσα οι πολιτικές διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Κοσσόβου, προσθέτοντας ότι είναι ορατή η απειλή ΝΑΤΟικής επιδρομής κατά στόχων τόσο των Σέρβων όσο και των αυτονομιστών... Μάλιστα επιχείρησε να κάνει εντονότερη την απειλή της ΝΑΤΟικής επέμβασης λέγοντας: "Πραγματικά, τώρα μετράμε τις μέρες, μιας που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στο έδαφος"...

Πάντως, στα βόρεια της Πρίστινας, αναφέρθηκαν και πάλι συμπλοκές ανάμεσα σε Σέρβους στρατιώτες και αυτονομιστές Κοσσοβάρους. Επιβεβαιωτές του ΟΑΣΕ ανακοίνωσαν, πως τουλάχιστον ένα άρμα μάχης των Σέρβων εθεάθη να πυροβολεί κατά θέσης ανταρτών. Αντίθετα, ο Σέρβος τοπικός αξιωματούχος, Ιβιτσα Μιλοσάβτζεβιτς, υποστήριξε ότι οι χτεσινές συμπλοκές άρχισαν μετά την εξαπόλυση επίθεσης αυτονομιστών σε αστυνομικό τμήμα του χωριού Λουζάνε. "Η αστυνομία ανταπάντησε στα πυρά προσπαθώντας να προστατεύσει την περιοχή", είπε σε δημοσιογράφους ο Μιλοσάβτζεβιτς.

Στο Κάιρο, Αμερικανοί αξιωματούχοι που συνόδευαν την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ,δήλωναν πως η τελευταία προωθεί σχέδιο που θα δίνει διορία ολίγων βδομάδων στον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς προκειμένου να συμφωνήσει ο τελευταίος σε ένα σχέδιο για αυτονομία του Κοσσόβου. Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες, οι πρεσβευτές των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ συναντώνταν συζητώντας τις τελευταίες εξελίξεις στο Κόσσοβο.

"Δουλεύουμε με στόχο την επίσπευση πολιτικής λύσης... έχοντας υπόψη τι μπορούμε να κάνουμε διά της στρατιωτικής πίεσης και της απειλής επέμβασης", δήλωνε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους ανώνυμη διπλωματική πηγή.

Εξω από το κεντρικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ διαδήλωναν περίπου 200 άτομα, υποστηριχτές του "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσόβου" ζητώντας την άμεση πραγματοποίηση ΝΑΤΟικής επέμβασης στο Κόσσοβο. Μεταξύ των συνθημάτων που ανέγραφαν σε πλακάτ, ήταν τα ακόλουθα: "Ευρώπη: το αύριο είναι πολύ μακριά! ","Σταματήστε την αιματοχυσία" και "Ανεξαρτησία ναι! Οχι αποικιοκρατία"...

Τελικώς, το μόνιμο συμβούλιο πρεσβευτών του ΝΑΤΟ ολοκληρώθηκε χωρίς να συμφωνήσει στην έκδοση μιας "αυστηρής προειδοποίησης" προς τις άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές του Κοσσυφοπεδίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπό το βάρος επεισοδίων, γίνονται διπλωματικές συναντήσεις (1999-03-02 00:00:00.0)
Παρατείνονται οι συνομιλίες στο Ραμπουγέ (1999-02-13 00:00:00.0)
Πιέσεις για συμμετοχή στη σύνοδο του Ραμπονιγιέ (1999-02-02 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι σερβικές αντιθέσεις στα σχέδια των ΗΠΑ (1998-11-26 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ επιμένουν στα δικά τους σχέδια... (1998-11-21 00:00:00.0)
"Ετοιμα" τα σχέδια επέμβασης του ΝΑΤΟ (1998-08-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ