Πέμπτη 28 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΣΙΑ
Διπλωματική "ενεργοποίηση" των ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ινδία και Πακιστάν ετοιμάζονται να υποδεχτούν μια αμερικανική αντιπροσωπεία, η οποία αντικειμενική αποστολή έχει την άμβλυνση κι ίσως την άρση των οικονομικών κυρώσεων που τους έχουν επιβληθεί και τη "βελτίωση των σχέσεων των ΗΠΑ με τις δύο χώρες".

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας έχει τεθεί ο Καρλ Ιντερφερθ, υφυπουργός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ζητήματα Νοτίου Ασίας, ενώ συμμετέχουν επίσης ο υφυπουργός Στρόουμπ Τάλμποτ και ο σμήναρχος της USAF Τζόζεφ Ράλστον.

Λίγο πριν την αναχώρηση της αποστολής ο Ιντερφερθ κατέστησε σαφές ότι θα πιέσει τις δύο χώρες προκειμένου να μην αποδυθούν σε κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στην ασιατική υποήπειρο, η οποία προφανώς θα διατάρασσε τις εύθραυστες διμερείς και περιφερειακές ισορροπίες. Το πραγματικό αντικείμενο του Ιντερφερθ, βέβαια, που είναι η αποκατάσταση των γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών ισορροπιών προς όφελος των ΗΠΑ, συγκαλύπτει η προβαλλόμενη "ανησυχία" για τους κινδύνους που θα απέρρεαν από μια κατάσταση που θα παρέπεμπε σε καταστάσεις ψυχρού πολέμου, με πολλαπλάσιους κινδύνους (δεν υπάρχει απευθείας επαφή, ελλείπουν συστήματα διακρίβωσης ψευδών πυρηνικών απειλών).

Ο Ιντερφερθ έκανε επίσης σαφές ότι θα ασκήσει πιέσεις προς το Πακιστάν, λόγω της "ειδικής σχέσης" του Ισλαμαμπάντ με τους κυβερνώντες το Αφγανιστάν, Ταλιμπάν, ώστε να "βοηθήσει να πειστούν" οι τελευταίοι να εκδώσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν, τον Σαουδάραβα δισεκατομμυριούχο (και πρώην "εκλεκτό" της CIA...), που κατηγορήθηκε για τις επιθέσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ σε Κένυα και Τανζανία, για τις οποίες η Ουάσιγκτον "απάντησε" με πυραυλικές επιθέσεις.

"Οι ΗΠΑ θέλουν ο μπιν Λάντεν να εκδοθεί σε κάποιο μέρος όπου μπορεί να προσαχθεί στη Δικαιοσύνη", είπε ο Ιντερφερθ.

Παρά την "καλή διάθεση" που επικρατεί, βέβαια, ο Ιντερφερθ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ δε "βιάζονται" να άρουν τις κυρώσεις και το "πάγωμα" των δανείων που εκκρεμούν, ειδικά όσον αφορά την Ινδία (για την οποία εκκρεμεί η χορήγηση ενός ποσού 19 δισ. δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα).

Είπε συγκεκριμένα ότι οι κυρώσεις θα αρθούν "αφού ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις ασφαλείας" της Ουάσιγκτον, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τη σημασία μιας εξομάλυνσης των σινοϊνδικών σχέσεων. Μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα έναρξης διαλόγου σε "ανώτατο επίπεδο" μεταξύ Νέου Δελχίου και Πεκίνου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ