Πέμπτη 28 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Δραματικά 24ωρα μετά το φονικό σεισμό

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Η προχτεσινή βροχερή νύχτα, λίγες ώρες μετά το φονικό σεισμό, επιδείνωσε την κόλαση που επικρατεί στις σεισμόπληκτες περιοχές της Κολομβίας.

Οι απεγνωσμένες προσπάθειες διάσωσης των συνεργείων βοήθειας ξανάρχισαν χτες το πρωί, κάτω από ένα συννεφιασμένο ουρανό και υπό το βάρος των πρώτων πληροφοριών, που ανέφεραν ότι εκδηλώθηκαν τα πρώτα κρούσματα λεηλασιών. Το πιο δραματικό στοιχείο της κατάστασης δεν είναι μόνον οι εκκλήσεις των τοπικών αρχών για την αποστολή τροφίμων και φαρμάκων, αλλά και για ...φέρετρα! "Δεν έχουμε πού να θάψουμε τους νεκρούς", σημείωσε ο κυβερνήτης του Κίντιο, Ενρι Γκόμες, ενώ μέλη σωστικών συνεργείων τύλιγαν τα πτώματα σε μαύρες πλαστικές σακούλες, κουβέρτες ή ό,τι άλλο πρόχειρο έβρισκαν.

Τοπικοί αξιωματούχοι στις πληγείσες περιοχές έκαναν έκκληση στους Κολομβιανούς πολίτες, προκειμένου να στείλουν βοήθεια, όχι τόσο σε τρόφιμα, όσο σε χρήματα. Παραπονέθηκαν μάλιστα στους δημοσιογράφους ότι ορισμένοι έκαναν δωρεές φαρμάκων, των οποίων η ημερομηνία χρήσης είχε λήξει... Η κολομβιανή κυβέρνηση έκανε έκκληση για τη χορήγηση γεννητριών, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για το ξέσπασμα επιδημιών.

Ο Πρόεδρος Αντρες Παστράνα κήρυξε τη δυτική Κολομβία "κατεστραμμένη ζώνη", σε μία προσπάθεια να βοηθήσει και να επιταχύνει το έργο σωστικών ομάδων. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα χορηγήσει στους άστεγους το συνολικό ποσό των 12,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Υπόσχεση, που θα υλοποιηθεί ή θα μείνει στα χαρτιά; Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Εσωτερικών, Νέστορ Χουμπέρτο Μαρτίνες, συμπλήρωνε ότι το κόστος αποκατάστασης των σοβαρών υλικών ζημιών σε σπίτια που επλήγησαν στις πόλεις Αρμένια και Περέιρα ξεπερνά τα 100.000.000 δολάρια. "Υπάρχουν πόλεις κατεστραμμένες", δήλωσε σε τοπικούς ραδιοσταθμούς.

Και η ξένη βοήθεια; Το πρώτο πακέτο βοήθειας - περίπου 1.000.000 δολάρια - υποσχέθηκε να δώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Διαμερικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Επιπλέον, ομάδες σεισμολόγων από ΗΠΑ, Ιαπωνία και Γαλλία έφθασαν χτες στην Κολομβία, προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες εντοπισμού επιζώντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ