Πέμπτη 28 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Πωλείται πρώτο πακέτο μετοχών της "Air France"

ΠΑΡΙΣΙ.-

Επίσημα παρουσίασε, χθες, ο πρόεδρος των κρατικών αερογραμμών της Γαλλίας, Ζαν Σιρίλ Σπινέτα, την πρόταση πώλησης σε ιδιώτες μέρους των μετοχών της γνωστής "Air France", μία μέρα μετά την ανακοίνωση της σχετικής απόφασης της γαλλικής κυβέρνησης.

Ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών, Ζαν Κλοντ Γκισό, ανακοίνωσε, αργά το βράδυ της Τρίτης, ότι η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να εκχωρήσει σε ιδιώτες το 1/6 ή 17% του κεφαλαίου των γαλλικών αερογραμμών, δηλαδή 32 εκατομμύρια μετοχές. Ο Γκισό, μέλος του ΚΚΓ, επανέλαβε, αρκετές φορές, ότι δεν τίθεται θέμα συνολικής ιδιωτικοποίησης της εταιρίας, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, να διασκεδάσει την έντονη δυσαρέσκεια που έχει αρχίσει να εκφράζεται στους κόλπους του Κομμουνιστικού Κόμματος που διάκειται αρνητικά απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο Σπινέτα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, υπογράμμισε ότι η εταιρία εισέρχεται σε ένα πολύ δύσκολο επιχειρησιακό περιβάλλον το νέο έτος και ανακοίνωσε ότι αναμένεται η "Air France" να έχει απώλειες εσόδων 4,5% ανά πελάτη, ενώ συμπλήρωσε ότι, ήδη, κατά το 1998 τα έσοδά της είχαν μειωθεί κατά 2% ανά πελάτη. Ο Σπινέτα, που απέφυγε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για τις προβλέψεις εσόδων της εταιρίας, υπογράμμισε ότι η "Air France" έχει, ήδη, θέσει σε εφαρμογή, τα τελευταία 2 χρόνια ένα πρόγραμμα περικοπής των εξόδων της και υπολογίζεται ότι μέσα στην επόμενη τριετία θα καταφέρει να περικόψει τα έξοδά της ανά πελάτη κατά 10%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των γαλλικών αερογραμμών, αυτή είναι η πρώτη φάση ενός γενικού σχεδίου ιδιωτικοποίησης της εταιρίας, το οποίο, αφού πωληθούν και μετοχές της "Air France" που έχουν στη διάθεσή τους άλλοι κρατικοί οργανισμοί, όπως η Κρατική Εταιρία Σιδηροδρόμων (SNCF), θα αφήσει υπό κρατικό έλεγχο μόνο το 53% του συνολικού κεφαλαίου της "Air France".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ