Πέμπτη 28 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Σταθερά οξυμένοι οι τόνοι

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΚΑΪΡΟ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Οξύνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ και Ιράκ, με αφορμή τις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων ανεβάζοντας και πάλι το θερμόμετρο στον Περσικό Κόλπο, αν καιχτες ήταν η πρώτη ημέρα μετά από αρκετά εικοσιτετράωρα που δε σημειώθηκε κάποια στρατιωτική εμπλοκή στον εναέριο χώρο των ζωνών. Την ίδια στιγμή, η ιρακινή ηγεσία διαμήνυε κατηγορηματικά ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη θα συνεχίσουν να αποτελούν στόχο για τα ιρακινά αντιαεροπορικά συστήματα σε κάθε περίπτωση που παραβιάζουν τον ιρακινό εναέριο χώρο.

"Πράκτορες των ΗΠΑ", χαρακτηρίζει τις ηγεσίες της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ με χτεσινό ψήφισμά του το ιρακινό κοινοβούλιο. Οι Ιρακινοί βουλευτές τονίζουν ότι, μετά από την αποτυχία της Συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου, το περασμένο Σαββατοκύριακο, να καταδικάσει απερίφραστα τις αμερικανοβρετανικές επιδρομές του Δεκεμβρίου, δεν περιμένουν συμπαράσταση από τις αραβικές ηγεσίες, αλλά από "τις λαϊκές μάζες του αραβικού κόσμου", τις οποίες καλούν να ανατρέψουν τις ηγεσίες που συνέπραξαν με τις ΗΠΑ. Το ιρακινό κοινοβούλιο καλεί τον Ιρακινό Πρόεδρο να άρει την απόφαση αναγνώρισης του Κουβέιτ, να σταματήσει κάθε συνεργασία με τον ΟΗΕ και να ζητήσει χρηματικές αποζημιώσεις από τις ηγεσίες της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ.

Στο τεταμένο κλίμα συντέλεσε και η έντονη φημολογία περί μετακίνησης σημαντικού αριθμού ιρακινών στρατευμάτων προς το Νότο. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες φήμες άνδρες των επίλεκτων ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων έχουν αναπτυχθεί και στην περίμετρο των κυβερνητικών κτιρίων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, καθώς και στους κομβικούς αυτοκινητοδρόμους. Οπως σχολίαζε το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων "Ασοσιέιτεντ Πρες", οι μετακινήσεις αυτές, που δεν επιβεβαιώθηκαν από τη Βαγδάτη, στοχεύουν, μάλλον, στην ετοιμότητα κατάπνιξης κάθε πιθανής εξέγερσης από τους αντιπολιτευόμενους Σιίτες Μουσουλμάνους, που εδρεύουν στα πλαίσια της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στο Νότιο Ιράκ. Την ανησυχία του καθεστώτος της Βαγδάτης εκτιμάται ότι ενίσχυσε η ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, την περασμένη βδομάδα, ότι θα χορηγηθεί βοήθεια ύψους 97 εκατομμυρίων δολαρίων σε 7 αντιπολιτευτικές ιρακινές οργανώσεις.

"Λύπη" και απειλές

Τη βαθιά της "λύπη" δεν παρέλειψε να εκφράσει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ για το "λάθος", κατά τη διάρκεια της αμερικανικής πυραυλικής επιδρομής της Δευτέρας, που στοίχισε τη ζωή σε 11 αθώους και τραυμάτισε 59 στη Βασόρα, στο Νότιο Ιράκ. Εντούτοις, η Ολμπράιτ υπογράμμισε ότι η ζωή των Αμερικανών πιλότων απειλείται από τα ιρακινά αντιαεροπορικά και ότι "αναγκάζονται να αντιδράσουν με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο στις ιρακινές προκλήσεις", αν και "η χρήση βίας δεν είναι η επιλογή που προτιμούν με ευκολία οι ΗΠΑ".

Η Αμερικανίδα υπουργός επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον θα περιφρουρήσει με όλους τους δυνατούς τρόπους τις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων και υποστήριξε ότι μετά το τέλος της επιχείρησης "αλεπού της ερήμου" το Ιράκ έχει παραβιάσει 70 φορές τις ζώνες και έχει "απειλήσει ανοιχτά" με πλήγμα τα αμερικανικά αεροσκάφη περισσότερες από 20 φορές. Η Ολμπράιτ είχε ολιγόωρη συνάντηση, χτες, στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και τον υπουργό Εξωτερικών Αμρ Μούσα και επρόκειτο να φτάσει, αργά χτες το βράδυ, στη Σαουδική Αραβία.

Ανησυχούν Αγκυρα - Τεχεράνη

Την έντονη ανησυχία της για τη νέα όξυνση στις σχέσεις του Ιράκ με τις Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασε, χτες, η τουρκική ηγεσία διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ. Ο Τούρκος αξιωματούχος κάλεσε τη Βαγδάτη να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Επιπλέον, ο Τζεμ κατέστησε σαφές ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να αποδεχτεί τα αμερικανικά αεροσκάφη, που απογειώνονται από βάσεις που βρίσκονται στο έδαφός της, να προβαίνουν σε επιθετικές ενέργειες κατά ιρακινών αντιαεροπορικών, αν δε βρίσκονται σε κατάσταση αυτοάμυνας, διότι το αντίθετο σημαίνει παραβίαση των υπαρχουσών συμφωνιών για την παραμονή των αμερικανικών αεροσκαφών στις τουρκικές βάσεις. Η δήλωση του Τζεμ έρχεται μια ημέρα μετά την απειλή του Πενταγώνου ότι οι Αμερικανοί πιλότοι θα πλήττουν αδιακρίτως όλα τα ιρακινά αντιαεροπορικά συστήματα σε περίπτωση που απειληθούν.

Ανήσυχη για τις εξελίξεις στην περιοχή εμφανίστηκε και η Τεχεράνη, η οποία ζήτησε, χτες, από τις ΗΠΑ να ζητήσουν συγνώμη και να της καταβάλουν χρηματική αποζημίωση για τον αμερικανικό πύραυλο που "κατά λάθος" προσγειώθηκε στο έδαφός της, στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Αμπαντάν, 50 χλμ. από τη Βασόρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ