ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 1999
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το τρόπαιο βάφτηκε κόκκινο

Το Κύπελλο βάφτηκε κόκκινο! Ο Ολυμπιακός ήταν ο μεγάλος θριαμβευτής του 57ου τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας αφού νίκησε στην... αιώνια μάχη τον Παναθηναϊκό με 2 - 0. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς αν και βρέθηκε νωρίς με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Γιώργου Αμανατίδη από το 33' βρήκε το σθένος στην επανάληψη να επιβάλει το ρυθμό της και να πάρει δίκαια νίκη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Το πρώτο μέρος βρήκε τους "ερυθρόλευκους" να ξεκινούν με ενθουσιασμό, όμως το πρεσάρισμα στο κέντρο τον Καραγκούνη, Μίκλαντ άλλαξε το σκηνικό άρδην και οι πράσινοι πήραν το πάνω... πόδι. Μολαταύτα παρά τις σχετικά "ισχνές" ευκαιρίες το μηδέν έστειλε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια.

"Μαγική εικόνα" το β' μέρος, αφού αν κάποιος ποντάριζε πως ο ΠΑΟ θα ήταν αυτός που λόγω αριθμητικής υπεροχής θα έπαιρνε τα ηνία, σίγουρα θα έβγαινε γελασμένος. Οι Πειραιώτες ήταν αυτοί που είχαν το θάρρος και το... θράσος ώστε να φτάσουν στην τελική επικράτηση.

Ο Σίνιτσα Γκόγκιτς στο 54' ξεχύθηκε στον κενό χώρο και την κατάλληλη στιγμή βρήκε τον Δημήτρη Μαυρογεννίδη σε θέση βολής. Ο ταλαντούχος παίκτης έστω με διπλή προσπάθεια νίκησε τον Νικοπολίδη και άνοιξε το δρόμο για το... μισό νταμπλ.

Δυο αλλαγές του Ντούσκο, ο Ανδρέας Νινιάδης και ο Πίτερ Οφορίκουε έδωσαν τη χαριστική βολή στο "τριφύλλι". Ο "κοντός" με έξοχο τακουνάκι - ασίστ βρήκε τον "παρεξηγημένο" Γκανέζο που με υποδειγματικό πλασέ διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός απέδειξε ότι είναι η καλύτερη ομάδα αυτή τη στιγμή στη χώρα και οι 60.000 φίλαθλοι που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ, αλλά και όλοι όσοι είδαν το ματς από την τηλεόραση σίγουρα δε θα έχουν διαφορετική άποψη.

Καλή σε γενικές γραμμές η διαιτησία του Γιώργου Δούρου που έδειξε... συμβιβαστικές τάσεις στις κάρτες και στα μαρκαρίσματα.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Νικοπολίδης, Βόκολος, Γκούμας, Μπασινάς, Μίκλαντ, Κωνσταντινίδης, Καραγκούνης, Ασάνοβιτς (71' Αλεξούδης), Βαζέχα, Λαγωνικάκης (65' Κιάσσος), Λυμπερόπουλος (81' Κόλα).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ελευθερόπουλος, Αμανατίδης, Καραταϊδης, Γεωργάτος, Μαυρογεννίδης, Ανατολάκης, Πουρσανίδης, Καραπιάλης (82' Αντζας), Τζόρτζεβιτς, Γκόγκιτς (88' Νινιάδης), Αλεξανδρής (72' Οφορίκουε).

Μπ. ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΕΛΙΚΟΙ - ΜΠΑΣΚΕΤ
Πράξη πρώτη στο ΣΕΦ

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον ΠΑΟ στον εναρκτήριο αγώνα για την ανάδειξη του πρωταθλητή

Στα ύψη ανεβαίνει σήμερα το θερμόμετρο της αγωνίας για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στην πρώτη τους κόντρα (ΣΕΦ 21.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) από αυτές που θα κρίνουν τον πρωταθλητή για τη φετινή χρονιά. Οι ερυθρόλευκοι που έχουν το πλεονέκτημα έδρας σε περίπτωση που χρειαστεί πέμπτο παιχνίδι (ο πρωταθλητής κρίνεται σε τρεις νίκες) θέλουν να ανακτήσουν τα σκήπτρα μετά από δυο χρόνια, ενώ ο Παναθηναϊκός να υπερασπίσει τον τίτλο του.

Μετά από τρία χρόνια λοιπόν οι αιώνιοι αντίπαλοι ξαναδιασταυρώνουν τα ξίφη τους σε έναν τελικό πρωταθλήματος. Η τελευταία φορά που είχαν συναντηθεί ήταν το 1995 - 96, όταν οι "ερυθρόλευκοι" αν και είχαν μειονέκτημα έδρας κατάφεραν να επικρατήσουν με 3 - 2 στις νίκες κατακτώντας τον τίτλο. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που ουσιαστικά έσπασε το πλεονέκτημα έδρας σε τελικό. Και λέμε ουσιαστικά, γιατί το 1988 - 89 είχε συμβεί κάτι ανάλογο με τον Αρη να παίρνει το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ που είχε το αβαντάζ, αλλά όλα τα παιχνίδια είχαν γίνει στο Αλεξάνδρειο. Στα στατιστικά στοιχεία θα πρέπει να αναφέρουμε και την άσχημη παράδοση που έχει το "τριφύλλι" στον Πειραιά, αφού από καταβολής επαγγελματικής κατηγορίας σε 15 αγώνες μόνο μια φορά έχουν καταφέρει οι "πράσινοι" να φύγουν από το ΣΕΦ με το ροζ φύλλο αγώνα. Ανάλογη είναι η κατάσταση που επικρατεί στα παιχνίδια που γίνονται στο κλειστό του ΟΑΚΑ, αφού ο Παναθηναϊκός έχει ένα σερί 8 - 0 νίκες έναντι του Ολυμπιακού στα ντέρμπι του πρωταθλήματος.

Προσοχή στο πλεονέκτημα έδρας...

"Τους εκτιμούμε τους αντιπάλους μας αλλά δεν τους φοβούμαστε", αυτή ήταν η δήλωση του Ντούσαν Ιβκοβιτς αναφερόμενος στο σημερινό παιχνίδι, σκιαγραφώντας την κατάσταση που επικρατεί στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού. Οπως τόνισε ο Ντούντα οι αγώνες αποτελούν τη μεγάλη ευκαιρία της ομάδας του να αποδείξει ότι είναι καλύτεροι των αντιπάλων εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο το πλεονέκτημα έδρας. Αλλωστε μετά την απώλεια της Ευρωλίγκα όλοι διψάνε για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οσον αφορά τους τραυματίες, τόσο ο Ρότζερς όσο και οι Γκολντγουάιρ με τον Τόμιτς ξεπέρασαν τα προβλήματα που είχαν και πλέον βρίσκονται στη διάθεση του προπονητή τους για το σημερινό παιχνίδι.

Παρών ο Ράτζα

Μπορεί να τρόμαξε λίγο τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού αλλά ο Ντίνο Ράτζα θα δώσει τελικά κανονικά το "παρών" στη σημερινή αναμέτρηση αφού κατάφερε να ξεπεράσει το τραυματισμό του στο μάτι. Πάντως τα προβλήματα δε λείπουν από τον Σούμποτιτς αφού ο Μπουντούρης δεν προλαβαίνει τελικά το σημερινό παιχνίδι.

Στα μαλακά η ΑΕΚ

Οπως αναμενόταν, βάση της πολιτικής των ισορροπιών, η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ έκανε δεκτή και την προσφυγή της ΑΕΚ. Ετσι η ποινή του αποκλεισμού της μιας αγωνιστικής μετατράπηκε σε πρόστιμο 2 εκατ. δρχ. Την Κυριακή λοιπόν οι "κιτρινόμαυροι" θα υποδεχτούν την Καβάλα στη Ν. Φιλαδέλφεια.

  • Η Επιτροπή Διαιτησίας επέβαλε στους διαιτητές Μπίκα, Χέλη, Δημητρόπουλο την ποινή της εξαίρεσης από δύο ορισμούς.
Ο Μπόσκαμπ ανέλαβε τη Γεωργία

Ο Ολλανδός Γιόχαν Μπόσκαμπ, με πετυχημένη θητεία στην Αντερλεχτ, είναι από χτες ο νέος τεχνικός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γεωργίας. Ο 50χρονος τεχνικός μόλις πριν από τρεις ημέρες είχε αναλάβει τις τύχες της κορυφαίας ομάδας στη χώρα, της Ντιναμό Τυφλίδας, οπότε και έγινε ο πρώτος ξένος προπονητής που εργάζεται στη χώρα. Στην εθνική ομάδα διαδέχτηκε τον Βλαντιμίρ Γκουτσάεφ και στον πάγκο της θα καθίσει για πρώτη φορά στον αγώνα με τη Νορβηγία, που θα γίνει στις 30 Μάη στο Οσλο.

Ο Γκουτσάεφ αποχώρησε τυπικά από την εθνική ομάδα μετά την εντός έδρας ήττα με 4-1 από τη Νορβηγία. Πάντως, είχε ανακοινώσει την απόφασή του νωρίτερα, αποδίδοντάς τη στη διαμάχη του με ορισμένους από τους ξενιτεμένους παίχτες.

Στη μάχη των τελικών του πρωταθλήματος της Α1 ρίχνονται από σήμερα

Στη μάχη των τελικών του πρωταθλήματος της Α1 ρίχνονται από σήμερα Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός

ΒΟΛΕΪ
Ισοφάρισαν ΠΑΟΚ, Ορεστιάδα

Σαν την άμμο που κυλάει μέσα από τα δάχτυλα, άφησε ο Ηρακλής τη νίκη μέσα από τα χέρια του, στη χτεσινή του 2η μονομαχία με τον ΠΑΟΚ, στην ημιτελική φάση των πλέι οφ του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών. Ο "γηραιός", παίζοντας μέσα στην καυτή έδρα του "δικεφάλου του Βορρά", κατάφερε πολύ γρήγορα να επιβάλλει το ρυθμό του, αφού οι παίχτες του Χρήστου Πάτρα δεν μπόρεσαν να χαλιναγωγήσουν το άγχος τους και επιδίδονταν σε σωρεία λαθών. Ετσι, το αποτέλεσμα ήταν σε 52 λεπτά αγώνα, να χάνουν με 1-2 στα σετ και οι ελπίδες για απόκτηση του πολυπόθητου εισιτήριου για τον τελικό, σιγά - σιγά να"εξανεμίζονται". Οσα, όμως, λάθη δεν έκαναν οι "κυανόλευκοι" καθ' όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης τα έκαναν στο τάι μπρέικ, χάνοντας έτσι τον αγώνα με 3-2 (25-21, 18-25, 17-25, 25-22, 15-12) και ταυτόχρονα την ευκαιρία να "καθαρίσουν" από το δεύτερο παιχνίδι την υπόθεση πρόκριση. Ετσι, το Σάββατο στο "Κατσάνειο", οι δύο αντίπαλοι θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι στην τρίτη και καθοριστική, μεταξύ τους, κόντρα. Εξάλλου, χτες, στη δεύτερη αναμέτρηση στο κλειστό της Ορεστιάδας, μεταξύ της τοπικής ομάδας και του Ολυμπιακού, η ομώνυμη ομάδα κέρδισε εύκολα με 3-0 (25-23, 25-18, 25-18).

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ-Γ' ΕΘΝΙΚΗ
Πανηγύρια σε Αίγιο, Αιγάλεω

Αίγιο και Αιγάλεω σφράγισαν χθες το εισιτήριο της ανόδου στη Β' Εθνική μετά τα χθεσινά αποτελέσματα στον όμιλο του νότου. Η ομάδα του Δ. Θεοφάνη επικράτησε εύκολα στην Αχαϊκή, ενώ το Αιγάλεω αν και έχασε στη Νάξο πήρε την προνομιούχο θέση που οδηγεί στην άνοδο.

Αναλυτικά τα χθεσινά αποτελέσματα της 20ής αγωνιστικής στο νότιο όμιλο της Γ' Εθνικής: Κερατσίνι - ΕΑΡ 2 - 1, Αγερσανί - Αιγάλεω 2 - 0, Αχαϊκή - Αίγιο 0 - 2, Λεβαδειακός - Αργος 1 - 0, Ατρόμητος - Ναυπακτιακός 2 - 0, Μαρκό - Αιολικός 5 - 1.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Θετικά στοιχεία βγήκαν από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο ένας από τους ισχυρότερος άντρες του ευρωπαϊκού χάντμπολ, ο γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Ραϊμόν Χαν. Ο κ. Χαν μίλησε για τις καλές σχέσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και της αντίστοιχης ελληνικής καθώς επίσης και για τις προοπτικές των εθνικών μας ομάδων. Το πιο σπουδαίο από τα θέματα που αναφέρθηκε ο γραμματέας της ΙΗF ήταν ότι υπάρχουν δυνατότητες για την ανάπτυξη του αθλήματος ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Πήρε προβάδισμα ο δικέφαλος

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε 79 - 73 στην παράταση τον Αρη και ξεκίνησε νικηφόρα

Ο,τι δεν κατάφεραν σε 40 αγώνα πέτυχαν στην πεντάλεπτη παράταση οι παίκτες του ΠΑΟΚ που επικράτησαν του συμπολίτη τους Αρη με 79 - 73 στην παράταση (κ.ά. 70 - 70) και έκαναν έτσι το πρώτο βήμα για την εξασφάλιση της τρίτης θέσης που οδηγεί στην Ευρωλίγκα.

Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι στη μεγαλύτερη διάρκειά του, αφού και οι δυο ομάδες πάλευαν εξίσου για τη νίκη και καμία δεν μπορούσε να πάρει μια διαφορά ασφαλείας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι υπήρξαν 10 ισοπαλίες στο σκορ καθώς και 16 εναλλαγές. Ο ΠΑΟΚ αν και προηγήθηκε με έξι πόντους 3 πριν την κανονική λήξη του παιχνιδιού (66 - 60) εντούτοις ο Αρης δεν κατέθεσε τα όπλα, ανέκαμψε και με δυο βολές του Γουάιτ ισοφάρισε σε 70 - 70 στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση. Εκεί όμως οι ρόλοι αντιστράφηκαν, αφού οι παίκτες του ΠΑΟΚ έδειξαν πιο ψύχραιμοι και με περισσότερο πάθος για τη νίκη και χάρις στο τρίποντο του Κολντεμπέλα 2 πριν τη λήξη που ανέβασε τη διαφορά στους 5 πόντους (77 - 72) άρχισαν να γέρνουν την πλάστιγγα της νίκης προς το μέρος τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αρης από τα μισά του β μέρους στερήθηκε των υπηρεσιών του Σιούτη που τραυματίστηκε και αποχώρησε ενώ στην παράταση δεν είχε και τον Σιγάλα που είχε βγει με 5 φάουλ.

ΠΑΟΚ: Κολντεμπέλα 14, Νικολαϊδης 3, Μπέρι 14, Μπαλογιάννης 20, Κιγνκ 22, Γιαννούλης 8.

ΑΡΗΣ: Λιαδέλης 25, Χρυσανθόπουλος 7, Σιγάλας 4, Γαλακτερός 1, Αγγελίδης 4, Μιούρσεπ 18, Γουάιτ 20.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ