ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Μάη 1999
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Γράμμα από τη Γαλλία

Ειμαι ένας απλός πολίτης της ΕΕ και με το γράμμα μου αυτό - που στέλνω στο "Ριζοσπάστη" και την "HUMANITE", γιατί είναι οι μόνες εφημερίδες που καταλαβαίνω αυτά που διαβάζω - θέτω ορισμένα ερωτήματα σ' όλους τους "αρμόδιους" που χειρίζονται τις τύχες των λαών του κόσμου:

- Γιατι αποκαλούν τον Πρόεδρο της Νεας Γιουγκοσλαβίας "δικτάτορα", μήπως δεν εκλέχτηκε νόμιμα από το λαό;

- Ολες οι χώρες, που σήμερα χτυπούν αυτόν το "δικτάτορα", δεν έκαναν επί χρόνια - και κάνουν ακόμη - εμπόριο μαζί του και κερδίζουν; Η TEXACO παραδέχτηκε (21-4-99) ότι του πουλά πετρέλαιο ακόμη και σήμερα, θα 'θελα να ξέρω με ποια τιμή.

- Οι Αμερικάνοι που μιλούν για δημοκρατία στη χώρα τους, μήπως θέλουν να "εκδημοκρατίσουν" και τη "δικτατορική" χώρα του Προέδρου Μιλόσεβιτς και να φτιάξουν μια κοινωνία όμοια με αυτή του Ντένβερ Κολοράντο, όπου μαθητές επιτέθηκαν με όπλα και σκότωσαν συμμαθητές τους στο κολέγιο που φοιτούσαν; - Θέλω να γνωρίζω ακόμα, ποιος έδωσε το δικαίωμα σ' όλους αυτούς τους παρανοϊκούς δολοφόνου να καταστρέψουν μια χώρα ανεξάρτητη, μέλος του ΟΗΕ, όπως είναι η Γιουγκοσλαβία, και να ρίξουν έναν ολόκληρο λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση; Ποιος τους ζήτησε να προστατέψουν τα "ανθρώπινα δικαιώματα" για τα οποία κόπτονται και εν ονόματί τους κάνουν εγκλήματα; Αυτοί δεν πρέπει να περάσουν σαν εγκληματίες πολέμου από το Διεθνές Δικαστήριο;

- Τέλος, οι "ισχυροί" της Γης, μήπως θα "αποδώσουν δικαιοσύνη" και για την Κύπρο, το Κουρδιστάν, την Παλαιστίνη κλπ., κλπ.;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Γαλλία

Θέλω να φωνάξω!..

"Κάθε νύχτα και κάθε μέρα, όταν τα τερατογεννημένα δημιουργήματα αρρωστημένων εγκεφάλων ρίχνουν τόνους καυτού μετάλλου πάνω στη Γιουγκοσλαβία, η ψυχή μου ματώνει, μού κόβεται η ανάσα. Πώς είναι δυνατόν να συντελείται ένα τέτοιο έγκλημα μπροστά στα μάτια ολόκληρης της ανθρωπότητας και να μην παραφρονήσουμε;

Εξαγριώνομαι, αγανακτώ και θλίβομαι για την ανθρώπινη κατάντια. Παρακαλώ τον θεό να βάλει το χέρι του και να κατευνάσει την τρέλα που έχει φουντώσει στα κεφάλια των δολοφόνων.

Βλέπω τις γέφυρες, τα κτίρια του πολιτισμού, της επικοινωνίας, ανθρώπινα έργα ειρηνικά, να γονατίζουν, να πέφτουν από τη βαρβαρότητα των "ισχυρών" της Γης, των αμερικανοΝΑΤΟικών. Μαύροι καπνοί ανεβαίνουν ψηλά από βομβαρδισμένα εργοστάσια, από μονάδες παραγωγής ρεύματος, από διυλιστήρια πετρελαίου, έργα τόσο ζωτικά και που με τόσο κόπο και μόχθο φτιάχτηκαν, για να υπηρετούν τον άνθρωπο και να του κάνουν τη ζωή του πιο άνετη και όμορφη. Μαύροι καπνοί κι ερείπια, ο μόχθος χιλιάδων ανθρώπων μέσα σε δευτερόλεπτα, καταστρέφεται.

Δεν είναι καν πόλεμος. Δε χτυπιούνται στα ίσα δυο αντίπαλα στρατόπεδα. Είναι μια επίθεση προνομιακή, μονομερής, ανελέητη που γίνεται μέσω πυραύλων, χωρίς να δίνει το δικαίωμα στον προσβαλλόμενο ν' αμυνθεί.

Ακούω τις οιμωγές των θαμμένων κάτω από τα φλεγόμενα ερείπια του τηλεοπτικού σταθμού, νιώθω τον πόνο της λαβωμένης σάρκας, την επιθανάτια αγωνία, αφουγκράζομαι τις στερνές σκέψεις τους, που φοβούνται τη λήθη. Οχι, δεν πρέπει να ξεχάσουμε, πως εδώ επιχειρείται με τον πιο βάρβαρο τρόπο, να θαφτεί η φωνή της αλήθειας.

Μόλις κλείνω τα μάτια, προβάλλει η άγρια θωριά της μάνας που καλεί το παιδί της γεμάτη τρόμο κι αγωνία μπροστά στις φλόγες της φωτιάς και με κάνει να πετάγομαι πάνω και να θρηνώ και εγώ μαζί της.

Βλέπω, ακούω, νιώθω, τρελαίνομαι. Αποτρελαίνομαι όμως, όταν βλέπω τους δολοφόνους, στολισμένους, ψυχρούς όπως ο θάνατος, να σφίγγουν με πείσμα τις αχαμνές γροθιές τους, με τις κόρες των ματιών τους να τρεμοπαίζουν από ευχαρίστηση γιατί οι βόμβες τους σκοτώνουν κόσμο, να ψελλίζουν το τροπάριο περί ανθρωπισμού.... Υπόσχονται δε, πως θα συνεχίσουν.

Τι θα συνεχίσετε δολοφόνοι, την καταστροφή; Συνεχίστε άνανδροι, δεν έχετε αντίπαλο!

Να ποιοι είναι οι "ισχυροί" της Γης και σε ποιους έχουμε εναποθέσει τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας, το μέλλον της ανθρωπότητας.

Ο αέρας των Βαλκανίων και η Μεσόγειος μολύνονται. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις φοβερές συνέπειες των τοξικών πάνω στον άνθρωπο. Τερατογεννήσεις, καρκίνοι, αρρώστιες πρωτόγνωρες, και άλλα πολλά δεινά γεννιούνται, αλλά αυτοί, λες και είναι κουφοί, συνεχίζουν το "θεάρεστον" έργο τους.

Είναι καιρός, να σταματήσει πια η κοροϊδία του δήθεν ανθρωπισμού. Τους μάθαμε πια από την "καλή", από το βεβαρημένο παρελθόν τους, βοούν οι χιλιάδες αγνοούμενοι της Κύπρου, τα αθώα θύματα αμάχων των Κούρδων στο Ιράκ, που τους ψέκασαν σα να 'τανε κουνούπια, φτάνει πια!

Θέλω να φωνάξω, ν' ακουστεί η φωνή μου σ' όλο τον κόσμο. "Αγάντα Γιουγκοσλαβία. Κράτα περήφανε λαέ. Μέσα στους καπνούς των ερειπίων σου αναθρώσκει η ελπίδα. Το αίμα των αδικοσκοτωμένων παιδιών σου γίνεται ιδέα, για ένα διαφορετικό τρόπο ζωής"".

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΡΩΜΥΛΙΟΥ - ΑΝΔΡΙΑΝΑΚΗ

Προς το 98%

Ο UCK διεξάγει ένοπλο αγώνα για τους αλβανόφωνους του Κοσσόβου. Τα αμερικανικά γεράκια ανησυχούν για τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, γι' αυτό και οι Ανδριανόπουλος, Μίχας, Κόλλιας (Α-Μ-Κ)και λοιποί, μέσα στην Ελλάδα, ανέλαβαν να "μιλούν" για τους Αλβανούς του Κοσσόβου. Μάλιστα ο Ανδριανόπουλος χαρακτηρίζει σχιζοφρένεια τη διάσταση αυτή και μας νουθετεί να μην ενεργούμε αντίθετα από τις νατοϊκές επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης, διότι έτσι βλάπτουμε ως λαός, με ομοφωνία 98%, τα συμφέροντά μας!.

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν μόνο τους αλβανόφωνους πρόσφυγες και κρύβουν το δράμα των Σέρβων προσφύγων του Κοσσόβου, που ξεπερνούν τις 200.000. Το ίδιο κάνουν και οι παραπάνω "αβανταδόροι" των αμερικανονατοϊκών, όπου σταθούν και βρεθούν ξελαρυγγίζονται για το "δίκιο" των "αδικευμένων". Η τριάς λοιπόν Α-Μ-Κ, κατηγορεί ακόμη τους Ελληνες δημοσιογράφους για μονόπλευρη υπέρ των Σέρβων ενημέρωση και μάλιστα δε διστάζει να τους πει ότι συνεργάζονται (οι δημοσιογράφοι), με το καθεστώς Μιλόσεβιτς. Τα αυτά λένε και οι Δυτικοί φίλοι τους.

Πλήρης ταυτότης απόψεων. Και γιατί όχι; Τα επαγγελματικά, εξάλλου, συμφέροντα του Ανδριανόπουλου εξαρτώνται από την επιτυχία της αμερικανικής πολιτικής στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

Ολοι εμείς που ανήκουμε στο 98% των σχιζοφρενών, ας προσπαθήσουμε να μη θυμώνουμε μ' αυτήν την ταύτιση, γιατί πάντα σε κάθε χώρα θα υπάρχουν τέτοιοι υστερόβουλοι άνθρωποι. Οι "τριάδα" εξάλλου και οι συν αυτή δεν πήγαν στον πόλεμο, δεν έβαλαν το κεφάλι τους στον "ντορβά", αντιθέτως σε συνθήκες ασφάλειας εδώ, μέμφονται τους δημοσιογράφους. Και το κάνουν αυτό, επειδή κάποιους πρέπει να θεωρήσουν υπαίτιους για το 98%, και θέλουν να το μετατρέψουν, αφού το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με τη γνώμη της "τριάδας",οφείλεται στην προπαγάνδα των ΜΜΕ. Αλλωστε το 98% δεν είναι ηλίθια μάζα, έχει μάτια να δει κομμένα παιδικά χέρια, κρεμασμένους ανάποδα δημοσιογράφους από τα βομβαρδισμένα ερείπια του κτιρίου της τηλεόρασης, έχει αυτιά να ακούσει την υποκρισία και μυαλό να κρίνει, το ποιος είναι με την ειρήνη.

Αλλα αρκετά ασχοληθήκαμε με δαύτους, νομίζω πως η περιφρόνησή μας είναι η καλύτερη απάντηση. Υποθέτω ότι τα ηθικά τουλάχιστον, αργύρια θα υπερβαίνουν κατά πολύ τα τριάκοντα. Και προφανώς δε θα ψάξουν για δέντρο να κρεμαστούν κατόπιν.

ΓΙΟΥΛΑ ΔΗΜΟΥ

Νομικός

Κιάτο Κορινθίας

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

"Ετσι έμαθα... "

ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΑΛΟΥΜΗΣ.Για να δικαιολογήσει τη θέση του συντάκτης της "Καθημερινής" - σε δημοσίευμά του στο οποίο κεραυνοβολεί τον Ελληνα ναύτη που υπηρετούσε τη θητεία του και αρνήθηκε να υπακούσει στις διαταγές των ανωτέρων του - επιδόθηκε στον αντικομμουνισμό, χαρακτηρίζοντας απάτριδες τους κομμουνιστές και την πράξη του ναύτη, κατευθυνόμενη από το ΚΚΕ.

Πρέπει όμως να ξέρει ο εν λόγω δημοσιογράφος, ότι το '40, όταν μας επιτέθηκαν οι φασίστες Ιταλοί, οι εξόριστοι κομμουνιστές - από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου - ζήτησαν να πάνε να πολεμήσουνε στο Μέτωπο. Ο τότε ΓΓ του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδης, έστειλε στην κυβέρνηση επιστολή με την οποία της ζητούσε να αντισταθεί στη φασιστική επίθεση και κάθε σπίτι, κάθε καλύβα, κάθε ανάχωμα να γίνει ταμπούρι αντίστασης. Μ' αυτά τα ιδανικά γαλουχήθηκαν οι κομμουνιστές και έτσι αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας τους και τη δικαιοσύνη. Και εγώ που τα γράφω αυτά, ένας ανάπηρος του Αλβανικού Πολέμου. αυτά τα ιδανικά υπηρέτησα και υπηρετώ ακόμα. Ετσι έμαθα και αυτά κάνω.

Δαβίδ εναντίον Γολιάθ

Γ. ΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ,Αντιστασιακός, Μόντρεαλ Καναδά: Μέσω των σελίδων σου - εγώ ένας πολεμιστής του Αλβανικού Μετώπου και κατόπιν αντιστασιακός ενάντια στο φασισμό, που βρίσκομαι εδώ και σαράντα χρόνια στον Καναδά - θέλω να στείλω προς το γιουγκοσλάβικο λαό τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια, γιατί σήκωσε το ανάστημά του εναντίον μιας υπερδύναμης, επαληθεύοντας το μύθο του Δαβίδ με τον Γολιάθ.

Το παράδειγμά του, έδωσε ελπίδα και θάρρος στους λαούς όλου του κόσμου, που είδαν ότι όσα ισχυρά μέσα καταστροφής και αν διαθέτει ο ιμπεριαλισμός, μπροστά στη γενναία απόφασή τους ν' αντισταθούν, αχρηστεύονται.

Μαζί με το γράμμα αυτό, στέλνω και το συμβολικό ποσό των 50 δολαρίων Καναδά, ωςένα μικρό δείγμα συμπαράστασης και βοήθειας στον αγώνα τους.

Φίλε γιουγκοσλάβικε λαέ, θα νικήσεις με την αντίστασή σου και τη συμπαράσταση και βοήθεια όλων των καταδυναστευομένων λαών του κόσμου, που παραδειγματίζονται από σένα. "Λαοί ενωμένοι, ποτέ νικημένοι".

Το δίκιο είναι με το μέρος σου, οι λαοί είναι μαζί σου!

Οι λαοί ξυπνούν

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΑΡΕΛΗΣ,Μαθηματικός - ερευνητής, συγγραφέας. Αθήνα: Καταγγέλλω τους γκανγκστερικούς βομβαρδισμούς των αμερικανονατοϊκών, εναντίον της Ν. Γιουγκοσλαβίας, κράτους ανεξάρτητου και μέλους του ΟΗΕ.

Ο διεθνής ληστρικός καπιταλισμός με επικεφαλής τις ΗΠΑ, λυσσομανάει λόγω της αξεπέραστης πολύχρονης οικονομικής κρίσης του. Ετσι, σύμφωνα με τα μεγαλύτερα οικονομικά του συμφέροντα, "δαγκώνει" επιλεκτικά διάφορες χώρες, προσπαθώντας να σωθεί. Οι λαοί όμως ξυπνούν και θ' αντιδράσουν, πιστεύω, δυναμικά για την επικράτηση της διεθνούς σοσιαλιστικής επανάστασης. Αυτό δεν είναι ευχή, είναι νομοτέλεια που θα πραγματωθεί σ' όλο τον πλανήτη αργά ή γρήγορα.

Στο σέρβικο λαό

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΤΣΙΡΑ,εκπαιδευτικός, Αθήνα. (Προς το σέρβικο λαό αφιερώνει τους στοίχους): Χάρε αδελφέ μου/ έλα και να χορέψουμε στης τρέλας το αλώνι/. Ελα να κοροϊδέψουμε τις φλόγες τ' ουρανού/. Ελα να λιώσουμε το ατσάλι του εχθρού/. Ελα να ξεφαντώσουμε με την παραφροσύνη/. Σφίξε με δυνατά και χόρεψε/χορούς της λεβεντιάς, της λευτεριάς και του αγώνα/σε γέφυρες γλεντζέδικες/σε γιορτινές πλατείες/. Ελα και θα παλέψουμε στης τρέλας το αλώνι/. Κι αν σε νικήσω χάρο μου/, μη μου κακοκαρδίσεις/. Είσαι αδελφός και φίλος μου/, στο χοροστάσι αύριο και πάλι αγκαλιά.

H βαρβαρότητα των "ισχυρών" σ' όλο της το μεγαλείο....



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ