ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυτοί τον πόλεμο, εμείς την ειρήνη

Με φωνή που έτρεμε από συγκίνηση άνοιξε την εκδήλωση ο Δημοτικός Σύμβουλος Φώτης Τζωρτζίδης, τονίζοντας πως "στις μέρες μας που η νέα τάξη πραγμάτων δείχνει το εγκληματικό της πρόσωπο δολοφονεί αθώους και αμάχους, σε μέρες που οι κυβερνώντες ντόπιοι και ξένοι σιωπούν και με τη σιωπή τους γίνονται συνυπεύθυνοι στο έγκλημα, δύο λέξεις πρέπει να κυριαρχούν στο μυαλό μας: αντίσταση και συστράτευση.Είναι τιμή μου που προλογίζω σήμερα ένα άτομο που η λέξη αντίσταση είναι συνυφασμένη με τη ζωή της. Η παρουσία της και η ομιλία της αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί απευθύνεται σε ανθρώπους που κρατούν τις σημαίες του ΚΚΕ, ενός κόμματος που ποτέ δε φοβήθηκε τις θυσίες και την αλήθεια".

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Λιάνα Κανέλλη, η οποία αναφέρθηκε στον βρώμικο πόλεμο ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας και καταδεικνύοντας τους υπαίτιους τόνισε πως οι λαοί με τη δράση τους μπορούν να τους κλείσουν το δρόμο. "Αυτοί τον πόλεμο, εμείς την Ειρήνη", σημείωσε προσθέτοντας πως "μόνο το λαϊκό μέτωπο εγγυάται την αντίσταση. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Το τέλος της νέας τάξης άρχισε. Εμείς θα υπογράψουμε το τέλος της", καλώντας το λαό να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ εκτοξεύοντας έτσι χιλιάδες βόλια στην καρδιά του ιμπεριαλισμού.

Την "εργαζόμενη Πάτρα, την Πάτρα της επιστήμης και του πολιτισμού, την Πάτρα των ηρωικών ταξικών και δημοκρατικών αγώνων", χαιρέτισε ο Στρατής Κόρακας, ανεβαίνοντας στο βήμα. Αναφέρθηκε στην υποβάθμισή της από την πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Πρόσθεσε πως το ΚΚΕ από καιρό προειδοποιούσε γι' αυτές τις επιπτώσεις και στάθηκε πάντα δίπλα στους μεγάλους αγώνες του λαού και τώρα μπορεί να τους κοιτά στα μάτια και ζητά να το ενισχύσουν. Αφού αναφέρθηκε στην αντιπολεμική προσφορά του Κόμματος, ο Στρ. Κόρακας ζήτησε ψήφο στο ΚΚΕ, η οποία αποτελεί την "πιο εύστοχη ευθεία βολή στην καρδιά του ιμπεριαλισμού".

ΠΑΤΡΑ
"Στέναξε" χτες η πλατεία Γεωργίου

Ενα μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο ήταν η χτεσινή, πρωτοφανής σε όγκο και παλμό, προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, όπου μίλησαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Στρατής Κόρακας και Λιάνα Κανέλλη

Χιλιάδες βόλια στην καρδιά του ιμπεριαλισμού εκτόξευσε χτες "κατά ριπάς" ο λαός της Πάτρας με τη μεγάλη συμμετοχή του στην προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, αλλά και την απόφασή του να σταθεί και να παλέψει δίπλα με τους κομμουνιστές. Η πλατεία Γεωργίου "στέναξε" από τον όγκο, αλλά κυρίως τον παλμό των μελών, οπαδών, αλλά και των απρόσμενα πολλών νέων φίλων του ΚΚΕ. Απρόσμενα όχι για τους ίδιους τους κομμουνιστές, που στα πρόσωπά τους έβλεπαν τον συναγωνιστή στους αντιπολεμικούς αγώνες ή τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας που ξεπέρασε τις προκαταλήψεις και συσπειρώνεται γύρω από το ΚΚΕ, αλλά για όλους εκείνους που νόμιζαν πως μπορούν να βάλουν το λαό παθητικό θεατή στη γωνία.

Στη συγκέντρωση πήραν μέρος χιλιάδες φιλειρηνιστές από την Πάτρα, το Αίγιο και την υπόλοιπη Αχαϊα, άνθρωποι κάθε κοινωνικού ή πολιτικού "χρώματος", που, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, οι νεανικές καρδιές τους χτυπούν στον παλμό της Ειρήνης. Γιατί η προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ δεν είχε καθόλου εκλογικό χαρακτήρα. Ηταν μια συνέχεια των αντιιμπεριαλιστικών συλλαλητηρίων, ήταν ένα ακόμα συλλαλητήριο, το οποίο έστειλε και το πολιτικό μήνυμα προς πάσαν κατεύθυνση πως το λαϊκό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο στηρίζει το ΚΚΕ και είναι αποφασισμένο να το ενισχύσει "με 4 και 5 και με 25 βουλευτές", όπως είπε σε μια αποστροφή του λόγου της η Λιάνα Κανέλλη.

Από νωρίς το απόγευμα η Πάτρα είχε φορέσει τα κόκκινα. Από τις λαϊκές συνοικίες και από άλλα σημεία σμάρια κομμουνιστών μαζεύονταν κάτω από τις κόκκινες σημαίες και τα λάβαρα και προχωρούσαν προς την πλατεία. "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με τους κομμουνιστές αντίσταση και πάλη" ακουγόταν σε πολλούς από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Κι ο λαός ανταποκρίθηκε και ενώθηκε με τους κομμουνιστές, κοκκινίζοντας το χώρο της συγκέντρωσης. Η ώρα έναρξης καθυστέρησε, γιατί συνεχώς προσέρρεαν κι άλλοι. Ακούραστο το νεανικό συγκρότημα με τον τραγικά επίκαιρο τίτλο "Καρκινογόνες διοξίνες στη Βόρεια Ελλάδα" έστελνε στους παρευρισκόμενους μουσικά αντιπολεμικά μηνύματα. Κόντευε 9 όταν στο χώρο έφθασαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Λιάνα Κανέλλη,οι οποίοι έγιναν δεκτοί με ενθουσιώδη χειροκροτήματα και συνθήματα για "ΚΚΕ ισχυρό, δύναμη για το λαό". Ο ενθουσιασμός έφθασε στο κατακόρυφο όταν ανέβηκαν στο βήμα και ο καθένας με τον δικό του τρόπο έστειλαν το μήνυμα της αντίστασης, της συσπείρωσης και της αντεπίθεσης του λαού, τονίζοντας πως αυτή η αντεπίθεση περνά μέσα από την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ. Οι ομιλητές πολλές φορές διακόπηκαν από τα συνθήματα του κόσμου και αναγκάστηκαν να ανοίξουν διάλογο μαζί του, ξεφεύγοντας από τα κλισέ των πολιτικάντηδων.

Μετά το τέλος των ομιλιών το μέγα πλήθος αρνιόταν να φύγει, λες και απολάμβανε αυτές τις μοναδικές στιγμές της ένωσης κάτω από τη σημαία του αγώνα. Σ' αυτό συνέτεινε και η μουσική "ομιλία" από τον Νίκο Μπαλή και το νεανικό συγκρότημα του, αλλά και τις "Καρκινογόνες διοξίνες στη Βόρεια Ελλάδα". Χωρίς υπερβολή η Πάτρα έστειλε χτες ένα μήνυμα όπως και άλλες πόλεις πριν από αυτή, αλλά και περισσότερες που θα ακολουθήσουν: Το μήνυμα της αποφασιστικής ενίσχυσης του ΚΚΕ για το δυνάμωμα ενός πλατιού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Απορρίπτουμε τον εκσυγχρονισμό της υποταγής

Σε εντυπωσιακή προεκλογική συγκέντρωση μίλησε χθες ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε μια μεγάλη και μαχητική πολιτική συγκέντρωση που οργάνωσε η ΝΕ Ηρακλείου και όπου τα συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και υπέρ του ΚΚΕ διαδέχονταν το ένα το άλλο, μίλησε χτες το βράδυ, στην πλατεία "Λιοντάρια" στο Ηράκλειο Κρήτης ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην ομιλία του ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε, ανάμεσα στα άλλα:

"Μας κατηγορούν γιατί "δε βάζουμε νερό στο κρασί μας" και εξακολουθούμε να υπερασπιζόμαστε την εθνική ανεξαρτησία στον οικονομικό και πολιτικό τομέα.

Αυτό που θέλουμε να υπογραμμίσουμε είναι:

- Η υποταγή στην ΕΕ, στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ δεν είναι εκσυγχρονισμός.

- Δεν είναι πρόοδος, η συνεχής εξαπάτηση των εργαζομένων.

- Δεν είναι πρόοδος ο εκφυλισμός, η διαφθορά, ο χρηματισμός, οι μίζες των εργολάβων των Δημοσίων Εργων, η χλιδή και ο κοσμοπολιτισμός που προβάλλει ως πρότυπο η αστική τάξη.

- Δεν είναι εκσυγχρονισμός η συμμετοχή της Ελλάδας στα εκστρατευτικά σώματα κατοχής, στη Σομαλία, στη Βοσνία, παλιότερα στο Κουβέιτ και στον Περσικό, στην Αλβανία, στο Κόσσοβο ή όπου αλλού.

Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με αυτόν τον εκσυγχρονισμό.

Μαζί με μας υπάρχουν χιλιάδες εργάτες και άλλοι εργαζόμενοι, πνευματικοί άνθρωποι, νέοι επιστήμονες και, ειδικά, νέοι και νέες, που απορρίπτουν αυτόν τον "εκσυγχρονισμό" της αστικής τάξης. Τον εκσυγχρονισμό της υποταγής με όσα συνεπάγεται η νέα τάξη των Ευρωαμερικάνων ιμπεριαλιστών.

Εμείς θα βαδίσουμε με όλους εκείνους που αντιστέκονται, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές ιδεολογικές και κομματικές προτιμήσεις, αλλά με κοινό στόχο την αντίσταση στις αντιλαϊκές πολιτικές και επιδιώξεις, στην καμουφλαρισμένη αποδοχή των μονόδρομων του κεφαλαίου, στους ψευδοκουλτουριάρικους εκσυγχρονισμούς.

Απευθυνόμαστε σήμερα σε όλους όσοι πλήττονται από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Τους καλούμε σε κοινή δράση για αντίσταση, για την αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων των εργαζομένων.

Απευθυνόμαστε σε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση για την αντεπίθεσή του ενάντια σ' αυτή τη λαίλαπα.

Απευθυνόμαστε ειδικά σ' αυτούς που για χίλιους λόγους έμειναν στα μισά του δρόμου την τελευταία δεκαετία. Πολλοί απ' αυτούς προσπαθούν να συνεχίσουν ξανά στον αγωνιστικό δρόμο που βάδιζαν. Τους δίνουμε το χέρι με ανιδιοτέλεια να βαδίσουμε ξανά μαζί, έστω και για ορισμένα μόνον ζητήματα".

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

Εκτός από τις κόκκινες σημαίες με το σφυροδρέπανο πολλοί φίλοι του Κόμματος κρατούσαν κόκκινες σημαίες με ζωγραφισμένο το άσπρο περιστέρι της ειρήνης. Εκείνο που γίνεται γεράκι και συντρίβει τα όρνια του πολέμου.

***

"Ηρθα απόψε για σένα. Σε παρακολουθώ από το 1976", έλεγε ένας μεσόκοπος στην Λ. Κανέλλη. Απτόητη εκείνη τον αποστόμωσε. "Τότε ψήφισε ΚΚΕ για να βγω κι εγώ και όλοι οι συνυποψήφιοι", του είπε. "Τώρα πια ξέρω", απάντησε εκείνος.

***

"Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", φώναζαν οι ΚΝίτες. "Δεν είναι μόνο οι Αμερικάνοι", ισχυρίστηκε από το βήμα η υποψήφια ευρωβουλευτής. "Είναι και οι Ευρωπαίοι εκσυγχρονιστές. οι κεντροδεξιοί, οι κεντροαριστεροί και οι κεντροsomething που λένε οι ΝΑΤΟικοί". Ο κόσμος απάντησε πως "έπεσαν οι μάσκες των εκσυγχρονιστών. Είναι τα τσιράκια των Αμερικανών".

***

Ο λόγος περί της "ελευθερίας του Τύπου", όπως την εννοούν οι ιμπεριαλιστές. "Οπου δεν μπορούν να αγοράσουν συνειδήσεις - σημείωσε η Λ. Κανέλλη - σπέρνουν πολέμους. Η τελική λογοκρισία τους είναι οι βόμβες".

***

Ούτε και η Μ. Ολμπράιτ έμεινε έξω από το στόχαστρο της υποψήφιας ευρωβουλευτή. "Αν το φως είχε τη δική της μούρη, θα ήταν το σκοτάδι του Αδη", τόνισε.

***

"Εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική", φώναξαν οι ΚΝίτες. "Είμαι μαζί με αυτούς που τα έλεγαν και δεν τους ακούγαμε, αυτούς που είχαν δίκιο. Με εκείνους που πολέμησαν τους νεοταξίτες. Είμαι με τα αγέννητα παιδιά. Είμαι μαζί με τα παιδιά που κάποτε τα φώναζαν αλήτες. Τα παιδιά που σταματούν τα ξένα τανκς. Και τότε και τώρα τα λένε ΚΝίτες", σημείωσε η Λ. Κανέλλη εξαίροντας τη δημοκρατικότητα της ΚΝΕ, που της "επέτρεψε" στα 45 της να φέρει αυτόν τον τίτλο.

***

Μια φράση του Σέρβου φυσικού Ν. Τέσλα παρέφρασε η Λ. Κανέλλη, τονίζοντας πως "το παρόν είναι δικό τους, αλλά το μέλλον είναι δικό μας".

***

"Ο μοναδικός Κόρακας που μπορεί να βγάλει του κακού κοράκου το μάτι" είναι ο Στρατής Κόρακας. Ετσι τον παρουσίασε στο βήμα η συνυποψήφιά του προσθέτοντας: "Εφοδιάστε τον κι αυτόν με τα βόλια της νίκης".

***

Ενα σύνθημα αφιέρωσε στους Πατρινούς η Λ. Κανέλλη: "Η Πάτρα είναι για τους Πατρινούς, που δεν πάνε να πολεμήσουνε για τους ΝΑΤΟικούς".

Η συγκέντρωση στην Πάτρα

Παρακολουθήστε σήμερα από την τηλεόραση του "902" στην εκπομπή "Πολιτική Επικαιρότητα", στις 10 μμ, την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πλατεία Αγιου Γεωργίου της Πάτρας, με ομιλητές τον επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου Στρατή Κόρακα και την υποψήφια ευρωβουλευτίνα Λιάνα Κανέλλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ