Παρασκευή 14 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
"Στέναξε" χτες η πλατεία Γεωργίου

Ενα μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο ήταν η χτεσινή, πρωτοφανής σε όγκο και παλμό, προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, όπου μίλησαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Στρατής Κόρακας και Λιάνα Κανέλλη

Χιλιάδες βόλια στην καρδιά του ιμπεριαλισμού εκτόξευσε χτες "κατά ριπάς" ο λαός της Πάτρας με τη μεγάλη συμμετοχή του στην προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, αλλά και την απόφασή του να σταθεί και να παλέψει δίπλα με τους κομμουνιστές. Η πλατεία Γεωργίου "στέναξε" από τον όγκο, αλλά κυρίως τον παλμό των μελών, οπαδών, αλλά και των απρόσμενα πολλών νέων φίλων του ΚΚΕ. Απρόσμενα όχι για τους ίδιους τους κομμουνιστές, που στα πρόσωπά τους έβλεπαν τον συναγωνιστή στους αντιπολεμικούς αγώνες ή τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας που ξεπέρασε τις προκαταλήψεις και συσπειρώνεται γύρω από το ΚΚΕ, αλλά για όλους εκείνους που νόμιζαν πως μπορούν να βάλουν το λαό παθητικό θεατή στη γωνία.

Στη συγκέντρωση πήραν μέρος χιλιάδες φιλειρηνιστές από την Πάτρα, το Αίγιο και την υπόλοιπη Αχαϊα, άνθρωποι κάθε κοινωνικού ή πολιτικού "χρώματος", που, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, οι νεανικές καρδιές τους χτυπούν στον παλμό της Ειρήνης. Γιατί η προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ δεν είχε καθόλου εκλογικό χαρακτήρα. Ηταν μια συνέχεια των αντιιμπεριαλιστικών συλλαλητηρίων, ήταν ένα ακόμα συλλαλητήριο, το οποίο έστειλε και το πολιτικό μήνυμα προς πάσαν κατεύθυνση πως το λαϊκό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο στηρίζει το ΚΚΕ και είναι αποφασισμένο να το ενισχύσει "με 4 και 5 και με 25 βουλευτές", όπως είπε σε μια αποστροφή του λόγου της η Λιάνα Κανέλλη.

Από νωρίς το απόγευμα η Πάτρα είχε φορέσει τα κόκκινα. Από τις λαϊκές συνοικίες και από άλλα σημεία σμάρια κομμουνιστών μαζεύονταν κάτω από τις κόκκινες σημαίες και τα λάβαρα και προχωρούσαν προς την πλατεία. "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με τους κομμουνιστές αντίσταση και πάλη" ακουγόταν σε πολλούς από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Κι ο λαός ανταποκρίθηκε και ενώθηκε με τους κομμουνιστές, κοκκινίζοντας το χώρο της συγκέντρωσης. Η ώρα έναρξης καθυστέρησε, γιατί συνεχώς προσέρρεαν κι άλλοι. Ακούραστο το νεανικό συγκρότημα με τον τραγικά επίκαιρο τίτλο "Καρκινογόνες διοξίνες στη Βόρεια Ελλάδα" έστελνε στους παρευρισκόμενους μουσικά αντιπολεμικά μηνύματα. Κόντευε 9 όταν στο χώρο έφθασαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Λιάνα Κανέλλη,οι οποίοι έγιναν δεκτοί με ενθουσιώδη χειροκροτήματα και συνθήματα για "ΚΚΕ ισχυρό, δύναμη για το λαό". Ο ενθουσιασμός έφθασε στο κατακόρυφο όταν ανέβηκαν στο βήμα και ο καθένας με τον δικό του τρόπο έστειλαν το μήνυμα της αντίστασης, της συσπείρωσης και της αντεπίθεσης του λαού, τονίζοντας πως αυτή η αντεπίθεση περνά μέσα από την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ. Οι ομιλητές πολλές φορές διακόπηκαν από τα συνθήματα του κόσμου και αναγκάστηκαν να ανοίξουν διάλογο μαζί του, ξεφεύγοντας από τα κλισέ των πολιτικάντηδων.

Μετά το τέλος των ομιλιών το μέγα πλήθος αρνιόταν να φύγει, λες και απολάμβανε αυτές τις μοναδικές στιγμές της ένωσης κάτω από τη σημαία του αγώνα. Σ' αυτό συνέτεινε και η μουσική "ομιλία" από τον Νίκο Μπαλή και το νεανικό συγκρότημα του, αλλά και τις "Καρκινογόνες διοξίνες στη Βόρεια Ελλάδα". Χωρίς υπερβολή η Πάτρα έστειλε χτες ένα μήνυμα όπως και άλλες πόλεις πριν από αυτή, αλλά και περισσότερες που θα ακολουθήσουν: Το μήνυμα της αποφασιστικής ενίσχυσης του ΚΚΕ για το δυνάμωμα ενός πλατιού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ