Παρασκευή 14 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΚΑΙ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ ΣΟΛΑΝΑ

Δημοσιεύτηκε προχτές, στην "Καθημερινή", άρθρο του ΓΓ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα, με αφορμή τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και με τίτλο "Το ΝΑΤΟ νοιάζεται για τους πρόσφυγες". Είναι χρήσιμο να σταθούμε σε βασικά αποσπάσματα του κειμένου. Αλλωστε, ως γνωστόν, "το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι".

***

1ο) "Αυτή είναι η ιστορία που θα ακούσω ξανά και ξανά όταν θα συναντήσω τους πρόσφυγες. Δεν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ: ήταν η βάρβαρη μεταχείριση που υπέστησαν από τις σερβικές δυνάμεις που τους ανάγκασε να φύγουν. Και ξέρω ότι θα μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Γνωρίζουν ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος που θα τους οδηγήσει ξανά στα σπίτια τους".

Δε φεύγουν από τις εστίες τους οι Κοσσοβάροι λόγω των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, αλλά λόγω της "εθνοκάθαρσης" του Μιλόσεβιτς, λέει ο Σολάνα. Κι όμως. Μόλις προχτές η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι από τις 900.000 πρόσφυγες, οι 740.000 αποχώρησαν από τις εστίες τους αμέσως μετά την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών... Κι όμως. Μόλις προχτές, το διεθνές πρακτορείο "Ρόιτερ" έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από το ΝΑΤΟικό βομβαρδισμό του Πρίζρεν, στο νότιο Κοσσυφοπέδιο, που είχε γίνει πριν 10 μέρες, αλλά τα δυτικά ΜΜΕ απέκρυψαν το γεγονός. Αποτέλεσμα εκείνου του βομβαρδισμού ήταν η μαζική φυγή των Κοσσοβάρων από τις εστίες τους, γεγονός που είχαν καταγράψει τα δυτικά ΜΜΕ, αλλά αποδίδοντάς το στους Σέρβους...

2ο) "Ο Μιλόσεβιτς συνέχισε την πολιτική του εθνικού μίσους. Τον Ιανουάριο του 1999 σαράντα πέντε άοπλοι Αλβανόφωνοι σφαγιάστηκαν από τις σερβικές δυνάμεις στο χωριό Ρατσάκ".

Δεν έχουν ιερό και όσιο στην προσπάθεια να δικαιολογήσουν τις κτηνωδίες τους. Φτάνει στο σημείο ο Σολάνα να επικαλείται τη σφαγή του Ρατσάκ, να μιλά για θύματα άοπλων Αλβανόφωνων και να την αποδίδει στους Σέρβους. Κι όμως. Ηδη, πριν από την έναρξη των βομβαρδισμών, η διεθνής επιτροπή των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, στο πόρισμά της τόνισε πως σε ό,τι αφορά τα θύματα του Ρατσάκ δεν μπορεί να οδηγηθεί στο συμπέρασμα πως πρόκειται για θύματα λόγω της δράσης των Σέρβων εναντίον αμάχων, δεν απέκλεισε να πρόκειται για θύματα που προήλθαν από μάχες μεταξύ Σέρβων με τον UCK, ενώ δεν απέκλεισε οι νεκροί να μεταφέρθηκαν στο Ρατσάκ από άλλες περιοχές...

3ο) "Το αποτέλεσμα ήταν να αρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες του Ραμπουγέ... Στις 15 Μαρτίου υπήρξε συμφωνία. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ θα συνεισέφεραν ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας. Οι Αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπεδίου την υπέγραψαν, όχι όμως και ο Μιλόσεβιτς. Ο συνομιλίες απέτυχαν εξαιτίας του...".

Κάπως έτσι γράφεται η ιστορία του ψεύδους. Ο Σολάνα, λέει, ότι ο Μιλόσεβιτς δεν υπέγραψε τη συμφωνία. Τι δε λέει; Οτι οι Σέρβοι στην πρώτη φάση του Ραμπουγέ είχαν αποδεχτεί την παροχή ευρείας αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο. Τι δε λέει ο Σολάνα; Πως οι Σέρβοι αρνήθηκαν να δεχτούν τη δεύτερη φάση του Ραμπουγέ, δηλαδή το άρθρο 8 που πρόσθεσε το ΝΑΤΟ, με το οποίο ολόκληρη η Γιουγκοσλαβία ετίθετο υπό ΝΑΤΟική κατοχή. Και ο Σολάνα ξέρει ότι η προσθήκη αυτού του άρθρου έγινε ακριβώς για να μην υπογράψουν οι Σέρβοι την υποδούλωσή τους και να δοθεί το πρόσχημα για να ξεκινήσει η ΝΑΤΟική εισβολή

4ο) "Το ΝΑΤΟ είχε επομένως υποχρέωση να δράσει και αυτό κάναμε... Η στρατηγική μας αφορούσε και εξακολουθεί να αφορά στόχους της υποδομής οι οποίοι επιτρέπουν στον Μιλόσεβιτς να ελέγχει τη στρατιωτική του μηχανή και στόχους που θα παραλύσουν τα όργανα της εθνικής του εκκαθάρισης".

Κι όμως. Αυτά λέγονται όταν είναι γνωστό σε όλο τον πλανήτη ότι στόχοι του ΝΑΤΟ είναι οι άμαχοι δημοσιογράφοι της γιουγκοσλαβικής τηλεόρασης, οι άμαχοι επιβάτες τρένων και λεωφορείων, οι άμαχοι πρόσφυγες, οι άμαχοι κάτοικοι σε Αλέξινατς, Νις, Βελιγράδι, Σουρντούλιτσα...

5ο) "Οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις αντιμέτωπες με μια ανθρώπινη τραγωδία να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια τους, αντέδρασαν ταχύτατα. Πολύ γρήγορα προσαρμόστηκαν για να αναλάβουν την ανθρωπιστική αποστολή... Κατ' αυτό τον τρόπο, τις επόμενες μέρες οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ συνεργάστηκαν στενά με την Υπατη Αρμοστεία, τις διεθνείς ΜΗ κυβερνητικές οργανώσεις και την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Τα μαγειρεία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ ετοίμασαν 129.000 γεύματα. Βοήθησαν επίσης να μοιραστούν και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ανάμεσα τους 20.000 μπιμπερό και 35.000 σαπούνια".

Το μέγεθος της γελοιότητας μιας προπαγάνδας που απευθύνεται σε "Αμερικανάκια" είναι προφανής. Αλλο είναι το ερώτημα: Αλήθεια, πόσα... μπιμπερό αναλογούν σε κάθε δολοφονημένο παιδί από τις βόμβες του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία;...

6ο) "Γνωρίζω ότι η υποδομή της ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκεται υπό τεράστια πίεση... Οι παροχές δεν επαρκούν. Εργαζόμαστε σκληρά για να αυξήσουμε τη χωρητικότητα (των στρατοπέδων συγκέντρωσης προσφύγων)...".

Απολαυστικοί οι... ανθρωπιστές. Ο "σκληρός" τους αγώνας, εκτός των άλλων, αφορά την αύξηση της χωρητικότητας των γκέτο στα οποία οδηγούν όλο και περισσότερος (για αυτό έχουν πρόβλημα χωρητικότητας) από εκείνους που υποτίθεται ότι θέλουν να... σώσουν με την επιδρομή τους.

7ο) "Ηδη σχεδιάζουμε την ανάμειξή μας στη διαδικασία της ανοικοδόμησης και της ανόρθωσης. Η πρωτοβουλία της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ διαβεβαιώνει τη μακροχρόνια αυτοδέσμευσή της στην περιοχή. Αυτό είναι ένα στοιχείο της διεθνούς αποφασιστικότητας για τη δημιουργία διαρκούς σταθερότητας στα Βαλκάνια. Χρειάζεται να δώσουμε στους ανθρώπους της περιοχής την ελπίδα για ένα λαμπρότερο αύριο"

Το μήνυμα είναι σαφές: Ηρθαμε και θα μείνουμε "μακροχρόνια", λέει ο Σολάνα. Ας το έχουν υπόψη τους οι λαοί των Βαλκανίων. Αλλωστε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δεν τους ξεχωρίζει. Γι' αυτόν δεν υπάρχουν Σέρβοι, Κοσσοβάροι ή Ελληνες. Υπάρχουν Βαλκάνιοι που η Συμμαχία του έχει αποφασίσει να τους θέσει "μακροχρόνια" σε καθεστώς υποτέλειας...

8ο) "Η μόνιμη πολιτική λύση που επεξεργαζόμαστε θα βοηθήσει να διασωθεί η φυσιολογική ζωή, προσφέροντας διαρκή σταθερότητα στα Βαλκάνια και επαναφέροντας τους λαούς της περιοχής στη διεθνή κοινότητα των εθνών, από την οποία απουσίαζαν για τόσο πολύ καιρό".

Ο βομβαρδιστής μιλά για φυσιολογική ζωή. Ο αποσταθεροποιητής για σταθερότητα. Ο δολοφόνος θέλει να... επαναφέρει τους λαούς στη διεθνή κοινότητα, λέει. Ποια διεθνή κοινότητα; Ολοι το γνωρίζουν πλέον. Τη διεθνή κοινότητα του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ και της αμφισβήτησης κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου.

9ο) "Τα στρατεύματά μας είναι έτοιμα να μπουν στο Κοσσυφοπέδιο όσο γρηγορότερα μπορέσουν...".

Εδώ δε χρειάζεται να σχολιάσουμε τίποτα. Εδώ αυτό που απαιτείται είναι να θυμίσουμε: Οταν τα στρατεύματα του ιμπεριαλισμού δηλώνουν ετοιμότητα να εισβάλουν, οι λαοί πρέπει να ετοιμάζουν τα χαρακώματα.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Το μέγεθος της γελοιότητας μιας προπαγάνδας που απευθύνεται σε "Αμερικανάκια" είναι προφανής. Αλλο είναι το ερώτημα: Αλήθεια, πόσα... μπιμπερό - από εκείνα που σύμφωνα με τον Σολάνα έχει μοιράσει το ΝΑΤΟ στους πρόσφυγες - αναλογούν σε κάθε δολοφονημένο παιδί από τις βόμβες του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ