Παρασκευή 14 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πώς είδε ο αθηναϊκός Τύπος το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

Ψηφοδέλτιο μάχης, "αντίστασης στον πόλεμο και την πλουτοκρατία", ψηφοδέλτιο που η υπερψήφισή του μπορεί να "βγάλει πυρ από την Κάλπη", μια ομοβροντία, ένα "όχι" κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, έτσι παρουσίασε ο χτεσινός Τύπος το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, που ανακοίνωσε προχτές η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Ζάππειο. Πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο, όπως γράφτηκε, που δείχνει ότι το ΚΚΕ δεν πορεύεται μόνο, αλλά είναι ανοιχτό σε συμμαχίες με κοινωνικά και πολιτικά κινήματα και παράγοντες που έχουν τη θέληση να αγωνιστούν για τον ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ της Αντίστασης και της Αντεπίθεσης ενάντια στο "ρεαλισμό" της υποταγής στον Ευρωατλαντισμό. Ανοιχτό σε ανθρώπους, ανεξαρτήτως ιδεολογίας και πολιτικής τοποθέτησης, που θέλουν να αγωνιστούν κατά του νέου ΝΑΤΟ - δικτάτορα της παγκοσμιοποίησης και ενάντια στην ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ενωση.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας" όπου με τίτλο "Αντίσταση στον Πόλεμο και την Πλουτοκρατία", σημειώνει στο εισαγωγικό: "Πρόκληση για συνάντηση με όλους εκείνους που θέλουν να αντισταθούν στην πολιτική που τρέφει τον πόλεμο, σ' όλους αυτούς που προβληματίζονται για τις μορφές συνένωσης της Ευρώπης και απορρίπτουν το ρόλο του ΝΑΤΟ, απηύθυνε η Αλέκα Παπαρήγα στη συνέντευξη Τύπου, χτες το μεσημέρι, ανοίγοντας και τυπικά την προεκλογική εκστρατεία του Κόμματος".

Στο κείμενο, εκτός των άλλων, γράφει ο συντάκτης της Γρ. Ρουμπάνης: "Εδειξε (σ. σ. η Αλ. Π.) ικανοποιημένη που Συνασπισμός και ΔΗΚΚΙ βρίσκονται τώρα πλησιέστερα στις θέσεις του ΚΚΕ, κυρίως απέναντι από το ΝΑΤΟ, αλλά και εξαιτίας της οξύτατης κριτικής τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που βοηθάει, όπως επισήμανε, στην ανάπτυξη του αντιπολεμικού κινήματος. Διότι ένα τέτοιο κίνημα πρέπει να στηρίζεται πάνω σε θέσεις και να μην είναι απλώς ένα κίνημα διαμαρτυρίας".

Στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" ο συντάκτης της Γ. Ε. Διακογιάννης αναφέρεται, ιδιαίτερα, στην πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ, τονίζοντας πως "... η Α. Παπαρήγα άφησε ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα μελλοντικής συμπόρευσης σε ορισμένα ζητήματα με πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και με τον ΣΥΝ ή το ΔΗΚΚΙ, εφ' όσον ταχθούν ξεκάθαρα κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Προαπαιτούμενο είναι η στάση για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τόνισε η κ. Παπαρήγα".

Στο δημοσίευμα προβάλλεται, επίσης, η δήλωση - απάντηση της Λ. Κανέλλη, υποψήφιας με το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, πως "η συμμετοχή της δεν είναι προϊόν οποιουδήποτε παζαριού. Και ότι συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ σε μη εκλόγιμη θέση, ακριβώς, γιατί δεν έχει καμιά σημασία η όποια "καρέκλα" στον αγώνα κατά του ΝΑΤΟ, κατά των βομβαρδισμών και του πολέμου".

Το "ΕΘΝΟΣ" προβάλλει τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο "Πυρ από την Κάλπη" και υπότιτλο τη φράση που χρησιμοποίησε η Αλ. Παπαρήγα: "Οι ευρωεκλογές να βγάλουν μια ομοβροντία, ένα "όχι" κατά ΝΑΤΟ και ΕΕ" και σημειώνοντας: "Κόρακας, Θεωνάς, Αλυσσανδράκης στις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου". Στο κείμενο αφού παρατίθενται τα ονόματα των υποψηφίων που ανακοινώθηκαν, σημειώνεται: "Αιτιολογώντας τη διεύρυνση του ευρωψηφοδελτίου η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι επιδίωξη είναι να εκφραστεί με συμβολικό τρόπο η διάθεσή μας να συναντηθούμε με όλους εκείνους που καταλαβαίνουν ότι η κοινή δράση με τους κομμουνιστές δημιουργεί ουσιαστικές προϋποθέσεις αντίστασης". Η "ΑΥΓΗ" παρουσιάζει τη συνέντευξη με τίτλο: "Το ΚΚΕ... πυροβολεί την Ευρωπαϊκή Ενωση!" και υπότιτλο: "Αλ. Παπαρήγα: Η πιο καλή σφαίρα στην πολιτική της ΕΕ είναι η ψήφος στο ΚΚΕ". Ενώ εισαγωγικά σημειώνει: "Η πιο καλή σφαίρα στην πολιτική της ΕΕ, της ΟΝΕ και του ΝΑΤΟ είναι αυτή που συνδέεται με την υπερψήφιση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ", τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, ζητώντας χτες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο "ένα γερό πυροβολισμό" κατά του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ και "να πυροβοληθεί η πολιτική των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) που συνεργούν ανοιχτά και έχουν δουλέψει γι' αυτή την πολιτική".

Ολες σχεδόν οι εφημερίδες σε σχετικά δημοσιεύματά τους παρουσιάζουν τη λίστα των υποψηφίων του ΚΚΕ και επιμέρους πλευρές που έθιξε στη συνέντευξή της η Αλ. Παπαρήγα:

Η "Καθημερινή" με τίτλο "ΚΚΕ: πρώτος ο Στρ. Κόρακας" παρουσιάζει τους υποψηφίους και, ανάμεσα στα άλλα, παραθέτει τη φράση της Αλ. Παπαρήγα "Δε διεκδικούμε το μονοπώλιο της ευαισθησίας. Αλλά και δεν μπορούμε να δεχτούμε τους μονόδρομους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σ' αυτό το ζήτημα δε βάζουμε νερό στο κρασί μας".

"ΤΟ ΒΗΜΑ" σε δημοσίευμα με τίτλο "Ποιοι μπήκαν στην ευρωλίστα του ΚΚΕ", αφού παραθέτει τα ονόματα των υποψηφίων, σημειώνει ότι "... βασικό μοτίβο των θέσεων που ανέπτυξε (σ. σ. η Αλ. Π.) ήταν η ανάγκη "συνεργασίας και συμπόρευσης με όσους αντιστέκονται στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση"". "ΑντιΝΑΤΟικό ψηφοδέλτιο από το ΚΚΕ" είναι ο τίτλος της "Εξουσίας"."ΚΚΕ: Με αισιοδοξία στη μάχη των Ευρωεκλογών" σημειώνει η "Βραδυνή"."Με επικεφαλής τον Στρ. Κόρακα το ΚΚΕ" παρουσιάζει ο "Αδέσμευτος" του Μήτση ενώ η "Αθηναϊκή" προβάλλει: "Ετοιμο το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ". Ο "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ" σε γενικότερο δημοσίευμα με τίτλο "Ποιοι "παίζουν" για τις ευρωλίστες των "μικρών"", υπογραμμίζει στον υπέρτιτλο: "Μόνο το ΚΚΕ ανακοίνωσε τα ονόματα. Επικεφαλής ο βουλευτής Στρ. Κόρακας. Σε μη εκλόγιμη θέση η Λ. Κανέλλη". Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ παρουσιάζουν, επίσης: Η "Απογευματινή", η "Ακρόπολις", η "Νίκη", ο "Λόγος" κ. ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ