Παρασκευή 14 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥΚΕΝΤΡΟΥ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Συναντήσαμε ένα λαό ενωμένο

- Πρόσφατα η αποστολή του ΚΜΕ επέστρεψε απ' το Βελιγράδι. Ποιος ήταν ο σκοπός και η σύνθεση της αποστολής;

- Το ΚΜΕ είχε σαν στόχο, αφ' ενός να εκφράσει έμπρακτα στο γιουγκοσλαβικό λαό την αλληλεγγύη του και την καταδίκη της δολοφονικής επίθεσης των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και αφ' ετέρου να συμβάλει, με τις δυνάμεις του, στην ανταλλαγή απόψεων για τα αίτια και τις συνέπειες του πολέμου, καθώς και για την προοπτική της αντίστασης τω βαλκανικών χωρών απέναντι στις ΝΑΤΟικές επιλογές. Γι' αυτό στη σύνθεση της αποστολής συμμετείχαν μέλη και φίλοι του Κέντρου διαφορετικών επιστημονικών ειδικοτήτων.

- Πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις;

- Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος υλοποιήθηκε. Αντιπροσωπείες μας επισκέφτηκαν το προσωπικό της κινέζικης πρεσβείας, τη Φιλοσοφική Σχολή, έναν κρατικό παιδικό σταθμό και το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης. Παρέδωσαν ψηφίσματα και αντάλλαξαν ενημερωτικά υλικά με τον εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου καθηγητή Milovan Miltobic. Συγκέντρωσαν χρήσιμο επιστημονικό και δημοσιογραφικό υλικό για την προώθηση της ερευνητικής προσπάθειας του Κέντρου. Η συνάντηση με την Οικονομική Σχολή και ορισμένες άλλες εκδηλώσεις δεν πραγματοποιήθηκαν, λόγω αυτονόητων αντιξοοτήτων. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των κατοίκων του Βελιγραδίου στην περιοδεία της αποστολής στην πλατεία της Δημοκρατίας, στις μεγάλες γέφυρες και στα κατεστραμμένα κτίρια του υπουργείου Εσωτερικών, του Κομμουνιστικού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Δημιουργήθηκαν ορισμένες δυσκολίες απ' τη ματαίωση της συμμετοχής άλλων ελληνικών φορέων σ' αυτή την αποστολή, τις οποίες όμως ξεπεράσαμε αποφασιστικά.

- Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας και τα πρώτα συμπεράσματα;

- Είναι πραγματικά δύσκολο να αποτυπωθούν με λόγια. Βρεθήκαμε σε μια πόλη που λειτουργεί σχεδόν σε κανονικό ρυθμό, χάρη στην αποφασιστικότητα και στην ψυχραιμία των κατοίκων της. Υπήρξαμε αυτόπτες μάρτυρες των εγκλημάτων πολέμου του ΝΑΤΟ. Επιβεβαιώσαμε τη φιλία του γιουγκοσλάβικου λαού προς τον ελληνικό λαό, καθώς και την εκτίμησή του για τη στάση των Ελλήνων κομμουνιστών. Συναντήσαμε ένα λαό που γνωρίζει την ιστορία του, σέβεται την κληρονομιά και αντιμετωπίζει τη βάρβαρη επίθεση των δολοφόνων του ΝΑΤΟ με απίστευτο χιούμορ. Δύσκολα θα ξεχάσει κάποιος από μας το σύνθημα "Αδέρφια μας Ρώσοι μη φοβάστε το ΝΑΤΟ - Οι Σέρβοι είναι μαζί σας".

Γνωρίσαμε μια περήφανη νεολαία που περιμένει υπομονετικά στην ουρά για τσιγάρα και μοιράζεται ακριβοδίκαια την όποια βοήθεια στα είδη που παρατηρείται έλλειψη. Συναντήσαμε ένα λαό ενωμένο, έτοιμο να υπερασπιστεί την εθνική του ανεξαρτησία και με βαθιά πίστη στην ειρηνική επίλυση των προβλημάτων. Πήραμε κουράγιο απ' την αταλάντευτη στάση του γιουγκοσλάβικου λαού. Η σημερινή αξιοσημείωτη ενότητα στο κοινωνικό επίπεδο έρχεται να υπογραμμίσει τις δυνατότητες στο κοινωνικό επίπεδο, έρχεται να υπογραμμίσει τις δυνατότητες που ανοίγονται για τη δράση του συνειδητού αντιιμπεριαλιστικού παράγοντα και ιδιαίτερα των Γιουγκοσλάβων κομμουνιστών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Οποιος εξακολουθεί να αμφιβάλλει για το αν είναι ρεαλιστικό το σύνθημα "Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια" πρέπει να επισκεφτεί το Βελιγράδι. Οποιος δεν προλαβαίνει, οφείλει, τουλάχιστον, να συμβάλει στο να σταλεί ένα ηχηρό αντιΝΑΤΟικό και αντικοινοτικό μήνυμα στις ευρωεκλογές που έρχονται. Το χρωστάμε σ' αυτόν τον περήφανο λαό και φυσικά στον εαυτό μας.

Το ΚΜΕ επέστρεψε με τον αέρα της αισιοδοξίας στις αποσκευές του και θα ανακοινώσει τις νέες αντιιμπεριαλιστικές πρωτοβουλίες του, τον επόμενο διάστημα.

Α. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ