ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Χαλαρώνει επικίνδυνα η νομοθεσία
  • Με τη σύμφωνη γνώμη του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ ψηφίστηκε στη Βουλή η διάταξη που, με πρόσχημα το ενδιαφέρον για τα "βαποράκια", ευνοεί την εμπορία των ναρκωτικών
  • Αχιλ. Κανταρτζής: Θα οδηγηθούμε σε εξάπλωση της εμπορίας ναρκωτικών

Η επικίνδυνη χαλάρωση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, που περιέχεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και που με το πρόσχημα της βοήθειας στα "βαποράκια" ευνοεί την εμπορία ναρκωτικών, ψηφίστηκε χτες στη Βουλή με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνητικών βουλευτών αλλά και των εκπροσώπων του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ.

Παρά τις φραστικές αλλαγές που έκανε ο υπουργός, η ουσία της ρύθμισης παραμένει η ίδια, καθώς ουσιαστικά νομιμοποιείται η εμπορία ναρκωτικών σε μικροποσότητες μεταξύ χρηστών και παραμένουν οι ασάφειες ως προς τον τρόπο πιστοποίησης της απεξάρτησης.

"Τόσο η κυβέρνηση όσο και εκείνοι που υποστηρίζουν τη διάταξη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους", τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλ. Κανταρτζής και εξηγώντας την έντονη αντίθεση του Κόμματος υπογράμμισε:

"Μέσα από τη διάταξη για τη διακίνηση μεταξύ χρηστών, ουσιαστικά, γίνεται ένα μεγάλο βήμα να νομιμοποιηθούν τα "βαποράκια". Στην πραγματικότητα θα έχουμε εξάπλωση του εμπορίου ναρκωτικών. Ως προς αυτό δεν πιστεύω ότι έχει κανείς αυταπάτες εδώ μέσα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μέτρο που θα έχει σαν αποτέλεσμα την εξάπλωση της διάδοσης των ναρκωτικών. Και δεν είναι μόνο ότι κατεβάζετε τις ποινές αλλά με την τροποποίηση που κάνετε μειώνετε ακόμη περισσότερο το ελάχιστο της ποινής και από ένα χρόνο το κάνετε έξι μήνες.

Από πού γίνεται η διακίνηση των ναρκωτικών; Θα νομιμοποιήσουμε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι είναι θύματα; Βεβαίως είναι θύματα και αυτοί και είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι χρήστες. Αλλά θα τους απαλλάξουμε από τις ευθύνες τους για να παίξουν το ρόλο που παίζουν στη διάδοση του αργού θανάτου;

Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Ερχεσθε και μειώνετε τις ποινές και για τις διακεκριμένες περιπτώσεις, όταν διακινούνται ναρκωτικά έξω από τα σχολεία, τους στρατώνες, τους χώρους άθλησης. Επίσης μειώνετε τις ποινές και για τις επιβαρυντικές περιπτώσεις γι' αυτούς που διακινούν κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια αλλά και γι' αυτούς που είναι υπότροποι.

Λέει ο υπουργός ότι "δεν πρόκειται να νομιμοποιήσω ποτέ τα ναρκωτικά". Μα εδώ δεν ψηφίζουμε διακηρύξεις, ψηφίζουμε συγκεκριμένες διατάξεις και από τις διατάξεις αυτές κρίνεται και ο καθένας μας. Θα εναρμονιστούμε με αυτούς που καλούν στο να αποποινικοποιηθεί η χρήση; Με αυτούς που μας λένε να καλλιεργήσουμε στις γλάστρες χασίς;".

Σχολιάζοντας τα όσα αναφέρονται για το πώς και πού θα κρίνεται η απεξάρτηση από τα ναρκωτικά, υπογράμμισε ότι με τις διατάξεις του νόμου θα μπορεί να επιβεβαιωθεί η απεξάρτηση χωρίς την παρακολούθηση ειδικών προγραμμάτων, την ίδια στιγμή που όλοι οι ειδικοί που ασχολούνται με το θέμα φωνάζουν ότι δε νοείται απεξάρτηση χωρίς συγκεκριμένα προγράμματα. Με τη διάταξη, είπε, θα οδηγηθούμε στα πιστοποιητικά - "μαϊμού". Ζήτησε δε την απόσυρση της διάταξης.

Δεν πέρασε τροπολογία

Δεν ψηφίστηκε τελικά χτες η τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης, με την οποία έξω από τις διαδικασίες του νόμου Πεπονή για τις προσλήψεις στο δημόσιο, προβλεπόταν η σύσταση 1.300 θέσεων φρουρών των φυλακών. Η πρόθεση του υπουργού συνάντησε την αντίδραση των βουλευτών - ανάμεσά τους και ο Αν. Πεπονής - ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία και λόγω έλλειψης απαρτίας αναβλήθηκε η ψήφισή της για άλλη συνεδρίαση.

Ο Αχιλ. Κανταρτζής τοποθετούμενος είπε ότι το ΚΚΕ, παρότι συμφωνεί με το να αναλάβει τη φρούρηση των φυλακών το υπουργείο Δικαιοσύνης, εντούτοις δε συμφωνεί με την τροπολογία. Αναλύοντας τη διαφωνία είπε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με τον τρόπο πρόσληψής τους αφού όλα παραπέμπονται "εν λευκώ" στον υπουργό ακόμα και ο καθορισμός των κριτηρίων της πρόσληψής τους. Εντονη ήταν και η διαφωνία του στην πρόβλεψη ότι οι φύλακες θα μπορούν να κάνουν χρήση των όπλων τους ουσιαστικά "εν λευκώ" και πέρα από τις προβλέψεις του νόμου για τη νόμιμη άμυνα. Μία τέτοια πρόβλεψη είναι επικίνδυνη, είπε και επισήμανε ότι εάν θα μπορεί ο καθένας να πυροβολεί χωρίς συνέπειες τότε θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις πολύ άσχημες.

ΣΙΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Συρρικνώνονται τα εισοδήματά τους

Σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ συζητήθηκε, χθες, στη Βουλή

Τα εντονότατα προβλήματα των σιτοπαραγωγών που διαφαίνεται ότι θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο αυτή τη χρονιά, μετέφερε χθες στην αίθουσα του Κοινοβουλίου με Ερώτησή του προς τον υφυπουργό Γεωργίας Κ. Βρεττό ο βουλευτής του ΚΚΕ, Βαγγέλης Μπούτας,σημειώνοντας ότι για μια ακόμα φορά η λογική της ΠΟΕ (πρώην ΓΚΑΤΤ), για υπέρβαση του πλαφόν και την επιβολή προστίμων αναμένεται να συρρικνώσει το εισόδημα των παραγωγών και να τους οδηγήσει σε ακόμα δυσχερέστερη θέση.

Ο υφυπουργός Γεωργίας παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, λέγοντας ότι "πράγματι έχουμε ένα πρόβλημα στην παραγωγή σιταριού και έχουμε μια αποθήκευση έως 100 χιλιάδων τόνων. Αυτό οφείλεται στις χαμηλές ποιότητες", σημείωσε επίσης ότι τον Ιούλη θα φανεί αν όντως υπάρχουν υπερβάσεις.

Ανταπαντώντας ο Βαγγέλης Μπούτας, τόνισε ότι το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στην εφαρμογή της σημερινής ΠΟΕ, που ουσιαστικά θέλει την παραγωγή σιτηρών στις αποθήκες, οδηγώντας σε αδιέξοδο τους παραγωγούς και ρίχνοντας τις τιμές του προϊόντος. Συμπλήρωσε μάλιστα, αναφορικά με την κατανομή των προστίμων που προκύπτουν από την υποτιθέμενη υπέρβαση της παραγωγής, ότι "οι επιπτώσεις του μέτρου της περιφερειοποίησης σε συγκεκριμένες περιοχές θα είναι πάρα πολύ μεγάλες και μάλιστα σε περιοχές οι οποίες είναι καθαρά σιτοπαραγωγικές, που έχουν άγονα χωράφια και δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τίποτε άλλο, εκεί θα πληρώσουν τη νύφη όπως λένε. Δηλαδή, θα πληρώσουν μεγάλο πρόστιμο. Αρα λοιπόν, αποδεικνύεται για μια φορά ακόμα ότι η πολιτική της κυβέρνησης που εφαρμόζεται, όπως αυτή πηγάζει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι βαθιά αντιαγροτική, χτυπάει τους μικρομεσαίους παραγωγούς και αυτό θα φανεί ακόμη περισσότερο με την εφαρμογή της "Ατζέντας 2000"".

Αυτοπυρπολήθηκε 20χρονη από το Κουρδιστάν

Μια 20χρονη Κούρδισσα αυτοπυρπολήθηκε χτες το απόγευμα στον καταυλισμό προσφύγων του Λαυρίου.

Πρόκειται για την Γκόλντεν Αρσάνογλου,η οποία στις 6.10 το απόγευμα περιέλουσε με βενζίνη τα ρούχα της και έβαλε φωτιά, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του φυλακισμένου στην Τουρκία ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν.Αμέσως σύντροφοί της έπεσαν πάνω της και κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά. Μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Οπως είπαν οι γιατροί, η κατάστασή της είναι βαριά και δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη. Είναι διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και έχει εισπνευστικό έγκαυμα. Επίσης έχει και εκτεταμένα εξωτερικά εγκαύματα σε ποσοστό 75 - 80%.

Η Γκόλντεν Αρσάνογλου ήρθε στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 1998 και ζήτησε πολιτικό άσυλο και της είχε παραχωρηθεί χώρος διαμονής στον καταυλισμό του Λαυρίου.

Σκοτώθηκε κελευστής

Θανάσιμα τραυματίστηκε χτες στις 4 μ.μ. στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας ο μόνιμος κελευστής του Πολεμικού Ναυτικού Γεώργιος Μπρατσιώτης του Δημητρίου, 21 χρόνων, μετά από πτώση στο κατάστρωμα της φρεγάτας ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ όπου υπηρετούσε. Ο τραυματίας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΓΕΝ, μεταφέρθηκε αμέσως στο Ναυτικό Νοσοκομείο Σαλαμίνας, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών απεβίωσε στις 5.12 μ.μ. Διατάχθηκε προανάκριση για την εξακρίβωση των συνθηκών του ατυχήματος.

Επίσκεψη Βαρθολομαίου στην Ελλάδα

Επίσκεψη - περιοδεία δύο βδομάδων στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος από την Πέμπτη 20 του Μάη μέχρι το Σάββατο 5 του Ιούνη. Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του συγκεκριμένου πατριάρχη στην Ελλάδα, με πρόσκληση της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά από μια περίοδο ψυχρότητας και προβλημάτων στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών. Ως κορυφαίο πρόβλημα αναδείχτηκε την προηγούμενη περίοδο αυτό της λειτουργίας γραφείων στις Βρυξέλλες, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Πατριαρχείου, όπως και της ίδρυσης στην Αθήνα γραφείο του Πατριαρχείου. Για τα θέματα αυτά φαίνεται πως έχει επέλθει συνεννόηση, ανοιχτό όμως παραμένει αυτό του ρόλου του Πατριαρχείου στις επαρχίες της Ελλάδας που υπάγονται εκκλησιαστικά κατευθείαν σε αυτό, πράγμα που δημιουργεί σοβαρές αντιπαραθέσεις με την ελλαδική Εκκλησία.

ΤΟΞΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΦΛΕΚΤΑ ΦΟΡΤΙΑ
Μόνο το 1,5% διακινείται με ασφάλεια!

Συζητήθηκε χτες Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια των δρόμων από τις μεταφορές τοξικών και εύφλεκτων υλών,ζήτησε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής,με Ερώτησή του προς τον υπουργό Μεταφορών Αναστάσιο Μαντέλη,με αφορμή το πρόσφατο δυστύχημα με την έκρηξη του βυτιοφόρου στα Καμένα Βούρλα. Αρχικά ο υπουργός Μεταφορών υποστήριξε ότι δεν υπάρχει νομοθετικό κενό, αφού η Ελλάδα εφαρμόζει την κοινοτική νομοθεσία για το θέμα.

"Το 48% περίπου των τοξικών και εύφλεκτων υλών στη χώρα μας διακινείται οδικά και μόνο το 1,2% με 1,5% μέσω σιδηροδρόμου, που είναι και το πιο ασφαλές μέσο", κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ παίρνοντας το λόγο και σημείωσε στη συνέχεια πως "δεν αρκεί η ψήφιση του νόμου, δεν αρκεί η υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων, εάν δε δημιουργηθεί και η αναγκαία υποδομή στο προσωπικό των διωκτικών αρχών, στον έλεγχο και στα διάφορα επίπεδα τα οποία χρειάζεται".

Πάντως ο Αν. Μαντέλης αρκέστηκε να πει ότι "ατύχημα σαν αυτό που συνέβη είναι ένα από τα ενδεχόμενα που παρουσιάζονται και που αν τα αναλύσει κανείς θα προσδιορίσει πού οφειλόταν. Δεν είναι αλήθεια, όμως, ότι δεν έχουν παρθεί τα μέτρα εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας", καταλήγοντας στο ότι "αυτά είναι παραλείψεις προσώπων από τις οποίες πρέπει να διδασκόμεθα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ