ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διογκώνεται το αντιπολεμικό κίνημα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Ολο και πληθαίνουν οι αντιπολεμικές φωνές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε πείσμα όλων όσοι θέλουν να τους κρατούν στο σκοτάδι, προκειμένου να έχουν τη σιωπηρή συναίνεσή τους. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, χτες, η κινεζική κοινότητα της Νέας Υόρκης πραγματοποίησε διαδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών.

Σήμερα, αναμένεται να συνταχθεί με τις αμερικανικές αντιπολεμικές και ελληνοαμερικανικές οργανώσεις, που πραγματοποιούν διαδήλωση ενάντια στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας και με κύριο σύνθημα "σταματήστε τον πόλεμο". Στόχος των διοργανωτών είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου και οι εκτιμήσεις τους μιλούν για δεκάδες χιλιάδες. Τόπος της συγκέντρωσης είναι το Δημαρχείο της πόλης της Νέας Υόρκης και μετά θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας, που θα περάσει μέσα από την Τσάϊνατάουν, την κινεζική συνοικία της Νέας Υόρκης, και θα καταλήξει στη γέφυρα Μπρούκλιν Μπριτζ, όπου και θα γίνει συμβολική κατάληψη σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το γιουγκοσλαβικό λαό.

Ο φόβος πρόκλησης επεισοδίων είναι υπαρκτός, εξαιτίας της άρνησης της αστυνομίας να επιτρέψει στην πορεία να περάσει από την κινεζική συνοικία, επικαλούμενη το επιχείρημα ότι το Σάββατο είναι μία η μέρα όπου η εμπορική κίνηση είναι μεγάλη στην περιοχή και συνεπώς η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, και υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν κυκλοφοριακά προβλήματα! Η απάντηση των διοργανωτών: Θα περάσουμε μέσα από την Τσάϊνατάουν, παρά τη θέληση της αστυνομίας. Επομένως, η πιθανότητα να δημιουργηθούν επεισόδια και να υπάρξουν αθρόες συλλήψεις - και δε θα είναι η πρώτη φορά - είναι μεγάλη. Ομως, οι δραστηριότητες των αντιπολεμικών και ελληνοαμερικανικών οργανώσεων δε σταματούν εδώ. Ηδη, έχει καταρτιστεί ένα πρόγραμμα με πληθώρα εκδηλώσεων κατά του πολέμου.

  • Η ελληνοαμερικανική κοινότητα οργανώσει δύο αντιΝΑΤΟικές και αντιπολεμικές συναυλίες. Η πρώτη, στις 25 Μάη, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν. Τα έσοδα της συναυλίας θα σταλούν στο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Η δεύτερη, που αναμένεται και πιο μεγάλη, θα διοργανωθεί στην καρδιά της ελληνικής παροικίας, στη συνοικία της Αστόριας στο Κουίνς, στις 28 Μάη και, μάλιστα, στον ανοιχτό χώρο της πλατείας Αθενς Σκουέαρ Παρκ.
  • Δύο πανεπιστήμια οργανώνουν ανοιχτές εκδηλώσεις και ομιλίες. Το Πανεπιστήμιο του Στέιεν Αϊλάντ διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση και διαδήλωση ενάντια στο ΝΑΤΟ, με ομιλίες, μάλιστα, στρατιωτικών του αμερικανικού Πενταγώνου. Επίσης ανάλογη εκδήλωση θα γίνει στις 19 Μάη στο "Νιου Σκουλ φορ Σόσιαλ Ρισέρτς". Το "Νιου Σκουλ" έχει αποτελέσει και στο παρελθόν ένα από τα πανεπιστήμια που έχουν πρωτοστατήσει στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, όπως στον Πόλεμο του Κόλπου. Ενώ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, η κατάσταση ήταν τόσο έκρυθμη, που η αμερικανική κυβέρνηση διά νόμου είχε κλείσει το πανεπιστήμιο για αντεθνικές ενέργειες.
  • Τέλος, όλοι οι Αμερικανοί πολίτες δίνουν ραντεβού στις 5 Ιούνη στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, όπου θα διαδηλώσουν μπροστά στο Πεντάγωνο. Στόχος των διοργανωτών, η συμμετοχή από 50.000 έως 100.000 Αμερικανών πολιτών.
ΙΤΑΛΙΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Σκουπιδότοποι για τις βόμβες

ΡΩΜΗ - ΣΟΦΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Πρόβλημα με τους "αδέσποτους" πυραύλους, πρόβλημα με τις "παραπανίσιες" βόμβες. Μείζον πρόβλημα... που προς το παρόν το αντιμετωπίζουν κυρίως δύο χώρες. Η Βουλγαρία και η Ιταλία.

Για τη Βουλγαρία τα πράγματα είναι απλά. Οι πιλότοι και οι χειριστές απλώς μπερδεύουν την αριστερή με τη δεξιά πλευρά των συνόρων και οι "έξυπνοι πύραυλοι" πέφτουν σε βουλγαρικό έδαφος. Αλλος ένας έπεσε χτες σε βουλγαρικό έδαφος, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο πύραυλος έπεσε σήμερα σε βουλγαρικό έδαφος, περίπου 110 χλμ βορειοδυτικά της Σόφιας και δέκα χλμ ανατολικά των συνόρων με τη Γιουγκοσλαβία, αλλά δεν προκάλεσε θύματα και ζημιές. Το αξιοπερίεργο είναι ότι στην ανακοίνωση αναφέρεται πως στα... "κομμάτια του πυραύλου υπάρχουν ρωσικές επιγραφές" χωρίς όμως να περιέχει περισσότερες λεπτομέρειες. Είναι ο 6ος κατά λάθος πύραυλος... Την περασμένη βδομάδα ένας ΝΑΤΟικός πύραυλος, τύπου HARM, έπεσε 20 χιλιόμετρα δυτικά της Σόφιας, ενώ πριν από 16 μέρες ένας άλλος πύραυλος του ίδιου τύπου κατέστρεψε ένα σπίτι στα περίχωρα της βουλγαρικής πρωτεύουσας.

Εντούτοις, μεγαλύτερο πονοκέφαλο αντιμετωπίζει η ιταλική κυβέρνηση εξαιτίας της ρίψης στη θάλασσα της Αδριατικής όλων των βομβών που περισσεύουν από τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη μετά τις επιδρομές και πριν την επιστροφή τους στη βάση του Αβιάνο, αλλά και στα αεροπλανοφόρα που σταθμεύουν στην Αδριατική. Στη Βενετία οι ψαράδες για δεύτερη μέρα απέργησαν και κράτησαν τα πλοιάριά τους δεμένα στα λιμάνια, διαμαρτυρόμενοι για την "πρωτότυπη ψαριά". Τελευταία οι ψαράδες είχαν την τύχη να ψαρέψουν "βόμβες διασποράς" και μάλιστα πρόσφατης αμερικανικής κατασκευής, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ιταλικού στρατού. Η αγανάκτηση που επικρατεί στις ανατολικές παράκτιες περιοχές της χώρας, εξανάγκασε την ιταλική κυβέρνηση να ζητήσει χτες "διευκρινίσεις" από το ΝΑΤΟ για τις αχρησιμοποίητες βόμβες που τα συμμαχικά αεροσκάφη πέταξαν στην Αδριατική και όλες "τις απαραίτητες πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην ανακάλυψη των εκρηκτικών μηχανισμών στα διεθνή ύδατα της Αδριατικής", τονίζεται σε ανακοίνωση της ιταλικής πρωθυπουργίας.

Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Τζέιμς Σι δήλωσε άγνοια, όμως ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της συμμαχίας Βάλτερ Γερτζ δήλωσε χτες στις Βρυξέλλες ότι "σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν ήταν αναγκαίο, τα αεροπλάνα πέταξαν τις βόμβες τους στα διεθνή ύδατα της Αδριατικής, αφού οι πιλότοι σιγουρεύτηκαν ότι δε βρισκόταν τίποτε στην περιοχή"! Ο ίδιος επισήμανε πως "αυτές οι περιπτώσεις ήταν σπάνιες" και πως οι πιλότοι δεν μπόρεσαν να ρίξουν τις βόμβες στους στρατιωτικούς στόχους που είχαν επιλέξει "για τεχνικούς λόγους". Οι πιλότοι, για την ασφάλειά τους, δε θα μπορούσαν να προσγειωθούν με τις βόμβες αυτές "γιατί ήταν πιθανό να εκραγούν κατά τη διάρκεια της προσγείωσης", κατέληξε ο Γερμανός στρατηγός.

ΠΓΔΜ
Κέντρο διερχομένων

ΣΚΟΠΙΑ - ΓΕΝΕΥΗ.-

Η κυρία για όλες τις "βρώμικες δουλιές", η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, έφτασε χτες το μεσημέρι στην πρωτεύουσα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για πολύ σύντομη επίσκεψη... προκειμένου να συμμεριστεί το δράμα των προσφύγων.

Αμέσως μόλις κατέφτασε στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, όπου την υποδέχτηκαν η σύζυγος του Προέδρου Κίρο Γκλιγκόροφ και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μπορίς Τραγιακόφσκι,αναχώρησε για τον προσφυγικό καταυλισμό του Μπράζντα, που φέρει την κωδική ονομασία "Στένκοβετς 1" και στεγάζονται πάνω από 18.500 πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο. Η υποδοχή από τους πρόσφυγες ήταν μάλλον χλιαρή και η ίδια η κ. Κλίντον φαινόταν αμήχανη. Μπορεί να την σόκαρε η θλιβερή εικόνα... αφού στα τσάγια του φιλοπτώχου - όπου συνήθως συμμετέχει με τις υπόλοιπες "καλές κυρίες" και συζητούν τα βάσανα της οικουμένης - είναι πολύ καθαρά και τακτοποιημένα και το χόμπι της "φιλανθρωπίας" εκτονώνεται μέσα στα πλαίσια του "πολιτισμένου κόσμου" όπου έχει μάθει να ζει.

Τι να κάνει όμως που θα πρέπει να καλύψει τις ενέργειες του συζύγου της ή να πάρει πόντους για την εκστρατεία του 2000, αν τελικά αποφασίσει να διεκδικήσει μια θέση στη Γερουσία; Πρέπει να νιώσει και το ζόφο από τον κόσμο που προσπαθούν να οικοδομήσουν... Ευτυχώς για την ίδια η επίσκεψη στους πρόσφυγες κράτησε λίγο. Μετά συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόροφ και τον πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι. Υποσχέθηκε ότι άμεσα θα λάβουν το πρώτο ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων από το συνολικό ποσό των 21 που υποσχέθηκαν οι Αμερικανοί προς την ΠΓΔΜ περίπου 2 μήνες πριν. Αμέσως μετά έφυγε για την Ιταλία, όπου αναμενόταν να συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάσιμο Ντ'Αλέμα.

Μετά την κ. Κλίντον και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν δήλωσε ότι θα επισκεφθεί την Αλβανία και την ΠΓΔΜ την προσεχή βδομάδα για να εκτιμήσει ο ίδιος προσωπικά την κατάσταση των Κοσσοβάρων προσφύγων. Ωστόσο, διευκρίνισε, στη συνέντευξη Τύπου, ότι δε θα περιλάβει το Βελιγράδι στο ταξίδι του στα Βαλκάνια, αλλά υπογράμμισε ότι οι καλές υπηρεσίες του ίδιου και των ειδικών απεσταλμένων του είναι στη διάθεση όλων των πλευρών της σύγκρουσης.

Τα "Απάτσι" έκαναν πρόβα τζενεράλε

ΤΙΡΑΝΑ.-

Το θέμα χερσαίας επέμβασης έχει περάσει εδώ και καιρό στο περιθώριο, αν και κάποιοι αξιωματούχοι ορισμένες φορές επαναφέρουν στην επιφάνεια διάφορα σχέδια, προσδιορίζοντας μάλιστα ότι τα ελικόπτερα "Απάτσι" θα έχουν το βάρος της πρώτης επίθεσης.

Φυσικά όλοι διαψεύδουν... Ωστόσο, ασκήσεις με πραγματικά πυρά πραγματοποίησαν για πρώτη φορά χτες οι μονάδες του αμερικανικού πυροβολικού που υποστηρίζουν τα επιθετικά ελικόπτερα τύπου "Απάτσι", στην Αλβανία, όπως ανακοίνωσαν αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, ενώ οι ίδιοι προσθέτουν ότι η ενέργεια αυτή φέρνει πιο κοντά την ανάληψη δράσης των 22 ελικοπτέρων "Απάτσι" στο Κοσσυφοπέδιο. Πάντως οι ασκήσεις έγιναν με την παρουσία στρατιωτικών και δημοσιογράφων, οι οποίοι παρακολούθησαν τις ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε απόσταση 50 χλμ βορειοανατολικά του αεροδρομίου Ρίνας των Τιράνων, όπου σταθμεύουν τα "Απάτσι". Στις ασκήσεις αυτές του αμερικανικού πυροβολικού μετείχαν επίσης 100 άνδρες της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, ενώ κατά τη διάρκειά τους ερρίφθησαν εντός του αλβανικού εδάφους δεκάδες οβίδες από πυροβόλα "Howitzer" των 105 χιλιοστών.

Λίγες ώρες μετά τη στυγερή δολοφονία δεκάδων Αλβανών Κοσσοβάρων στο χωριό Κορίσα, η Χίλαρι περιόδευε σε καταυλισμούς στην ΠΓΔΜ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ